A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A jó étel otthon készül?

GoodFood a konyhában

2012-03-03 | Vizi Csenge


Magazinokból sosem elég? Míg az online médiában szinte naponta jelennek meg újabbnál újabb magazinok és blogok, hiszen a kezdeti grafikai kialakítások és rovatösszerakás nehézségei után már olajozottan frissíthető akár naponta is egy ilyen oldal, addig a nyomtatott világban megjelenni egy új magazinnal merész vállalkozásnak tűnhet, ha nincs megfelelő háttér, vagy a piacon már tömérdek hasonló újsággal látják el az adott téma olvasóit. A GoodFood magazin kiadója és szerkesztői vállaltak egyfajta kockázatot, és márciustól rendszeresen szeretnének az otthonok részei lenni.


A GoodFood magazin mögött nagy nevek állnak, úgy mint a nemzetközi hírnévnek örvendő BBC és a hazai könyvkiadásban nagy ismertségre szert tett Kossuth Kiadó Csoport, vagyis mind szakmailag, mint anyagilag megalapozott döntésnek tekinthető megjelenésük a magyar piacon. Azonban nagy kérdés lehet az, hogy manapság szükség van-e egy újabb, recepteket tartalmazó újságra a hazánkban.

Ha a célközönségüket nézzük, akkor máris közelebb kerülünk a válaszhoz. Hiszen a magazin főképp azoknak szól, akik szeretnek otthon sütni-főzni, vagyis a háziasszonyoknak (adott esetben háziuraknak). A magazinban nem interjúkon keresztül ismerhetünk meg egy-egy szakácsot vagy épp színészt, nem egy vidék, ország, kultúra leírásába csempészik bele az ott jellemző ételeket, hanem pont fordítva: különböző fogásokon át pillanthatunk bele ismert hazai és külföldi séfek mindennapjaiba, a szezonális ételek mindig aktuális világába, és persze színésznők, gasztrobloggerek konyhájába.

Az első szám február utolsó napjától kapható, amelynek témája mi más is lehetne, mint a tél végén áhított tavasz. És persze ehhez csatlakozik a húsvét is, amelynek hagyományos ételeként, de mégis egy speciális újításaként kacsint ránk a címlapról egy kardamomos-almás kalács marcipánnal. A címlap egyébként fiatalos, friss, megkapó, ropogtatnivaló, ráadásul a kép, amellyel a tavaszt köszöntik a GoodFood csapatánál az igényesség kellemes érzetét kelti az olvasóban. Ezt a vonalat nagyon fontosnak tartja Izbéki Gábor, a magazin főszerkesztője is, aki szerint a BBC magyar termékének legfontosabb erénye a „beszédes” képanyag és a közérthető, egyszerű tartalom.

Valóban, a tartalommal nehéz lenne bárkinek is versenyeznie az ételfotók és a számtalan recept tekintetében, nem is beszélve az igényes külső megjelenésről, ráadásul a rovatok felépítésének, elnevezésének áttekinthetősége sem okoz majd gondot, ha épp gyorsan elkészíthető étellel szeretnénk párunkat hazavárni, vagy gyermekeinket egészséges fogásokkal táplálni. A Címlapsztoriban egyértelműen mindig az adott téma kerül bevezetésre, jelen esetben kalácsarzenállal kedveskednek a sütni kész olvasóknak.

Ezután a napi menü a gyors és praktikus fogások tárházával igyekszik megmutatni, hogyan is készítsük el változatosan a kedvenc fogásunkat. Ugyanis a sajtételek, könnyed esti falatok mellett darált húsra és közkedvelt szendvicsekre is kapunk alternatív megoldásokat. Ezután az egyik legizgalmasabb rovat következik, amelyben minden alkalommal egy-egy séf mutatkozik be különböző fogásokon keresztül. Az első számban Szatmári Ferenc, a Borbíróság Étterem séfje főzi meg tavaszi ajánlatát, amiben megbújik többek között egy parajfőzelék és egy aranygaluska-muffin vaníliasodóval.

Ami ezután következik, az bizony az egészségmániások és a saját hibájukon kívül állandó diétára fogott ételérzékenyek kedvenc rovata lesz. Kovács Judit dietetikus ugyanis rendszeresen jelentkezik majd olyan fogásokkal, amelyek nem terhelik meg gyomrunkat csökkentett zsírtartalmuk miatt, amiket lisztérzékenyek is fogyaszthatnak, és talán még a laktózérzékenyek is találnak majd maguknak ideális recepteket.

A Szezonja van rovat azért is bír különös jelentőséggel állandó aktualitása mellett, mert egyre több séf és egyre több háziasszony is felfigyelt manapság arra, hogy mindig az adott hónap éppen időszerű alapanyagait, vagyis zöldségeit, gyümölcseit használja, kerülve ezzel a tápértékét és minőségét, vagyis élvezeti értékét csökkentett mirelit ételek használatát. A magazinban pedig a szerkesztők mindent megtesznek azért, hogy ha már bevásároltunk, minél változatosabb ételekkel lephessük meg szeretteinket. A tavasz a póréhagymával, a burgonyával, a répával és a brokkolival indul a magazinban.

A jó étel otthon készül?

A Hétvégre rovatban könnyebben elkészíthető és emészthető fogásokkal rajtol a téma, majd néhány időigényesebb, de annál elegánsabb recepttel gazdagodhatunk. Ezután a világkonyha kerül terítékre, vagyis a Hónapról hónapra rovatban mindig más, nemzetközileg ismert séf mutatkozik be. A márciusi lapszámban Gordon Ramsay ügyes kézmozdulatainak ellesése által készthetünk citromos sült jércét tavaszi zöldségekkel.

Végül, de nem utolsósorban Mautner Zsófia gasztroblogger fog egy rövid bepillantást nyújtani minden hónapban receptek által különböző nemzetek gasztrokultúrájába. Az első számban Brazília tájaira barangolhatnak el az olvasók Zsófival és Florával, a brazil nagykövet szakácsnőjével. A brazil sajtos zsemle (pao de queijo), a rizses-póréhagymás csirkehúsleves (sopa de pollo) és a krémes mangópuding (manjar de mango) után juthatunk el egy olyan rovathoz,amelyben már nem csak ételekről esik szó.

Ebben a rovatban ugyanis megjelennek olyan hazai borok, amelyek mind elérhetőségük, mind ár-érték arányuk szempontjából könnyen megvásárolhatók bárkinek. A magazinban több recept körül is felfedezhető egy fehér vagy épp vörös színnel megtöltött pohárka, mellette a MIT igyunk? kérdéssel. Ennek a létrejöttéhez a Vinoportnak is köze van, hiszen lapigazgatónk, Kézdy Dániel tanácsára és borleírásaira gyűlik össze az a 10-12 tételből álló borajánló, amelyekből egyet-egyet belépve egy szupermarketbe, bárki megvehet, ha kitalálta, melyik fogást szeretné elkészíteni. 

És hogy mit várhatunk a következő számban? Kalandozást az Anyukám mondta séfjével, Dudás Szabolccsal, gyorsan elkészíthető tésztaételeket, variációkat spenótra, és természetesen folytatódik Ramsay rovata is. Ha már unjuk a százszor átlapozott szakácskönyveinket, változatosságra vágyunk, és adóznánk a szezonalitás szent oltárán, ne hagyjuk ki sem az első, sem a következő számokat, viszont ha épp nincs időnk beszaladni az újságárushoz, akkor nézzük meg a magazin honlapját, a www.goodfood.hu-t, hátha ott is akad ínyünkre való falat. 

 Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!