A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A pincészet, amelynek saját kadarkafajtája van

Pinceszemle: Mészáros Borház

2015-12-13 | Kodela Mia


A pincészet, amelynek saját kadarkafajtája van

A szekszárdi Mészáros család évtizedek óta foglalkozik szőlővel és borral, és ma már jelentős szőlőterület, díjazott borok, külföldi export, hotel és étterem, sőt egy saját kadarka fajta is öregbíti a család hírnevét. Mészáros Péterrel a tavaly megnyitott hotel éttermében találkoztunk.


Dédapámig tudok visszaemlékezni, bár a nagyszüleim, szüleim is, mindenki szőlővel, borral foglalkozott. (..) Dédapám jó borász és szőlész is volt. Hegybíró is volt,ezért a nagyanyámat úgy anyakönyvezték, hogy Soós Julianna, a hegybíró lánya" – írja honlapján Mészáros Pál.

 

A Mészáros Borház ma már több mint 120 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik, a hazai fajták mellett számos világfajta is található a telepítések között. A pincészet dűlői a Baranyavölgy, Hidaspetre, Bödő, Bodzási, Kerék-hegy, Malom oldal, Ivánvölgy, Strázsahegy, Tót völgy, Virághegy, Görögszó területeken találhatóak.

 

A pincészet, amelynek saját kadarkafajtája van

A Merops Étteremben beszélgettünk

 

1996-ban építették egy nagyobb beruházás részeként az új feldolgozót, ahol modern technológiával, folyamatos laboratóriumi kontroll mellett folyik a borkészítés. A kétezres években fejlesztették a borfeldolgozót, megduplázták a tárolókapacitást, megnyitották a pincét, a borházat és a borszaküzletet, majd 2008-ban saját palackozót is építettek. 2014 őszén pedig egy négycsillagos hotelt és éttermet nyitottak a belvárosban.

A 2015-ös évjárat korai szüretet hozott

Augusztus 20-a után már leszüretelték a friss boroknak szánt szőlőt. Ezek szeptemberben palackba is kerültek. Reduktív, csavarzáras, könnyen érthető, modern technológiával készült borok ezek, amiket azonnali fogyasztásra szánnak.

 

Rosé 2015

Pinot noir, zweigelt és néró házasítása. Vajas illattal nyit, ízben szamóca, grapefruit, némi fűszeresség. Élénk savszerkezet, alacsony alkohol (11,5%).

 

Irsai Olivér 2015

Fajtajelleges illatban és ízben is. Szőlős, virágos, citrusos bor, élénk savval, alacsony alkohollal. Könnyű és friss tétel.

 

Mészi kadarka: maga a Szent Grál

A szekszárdi borvidék jellegzetes kékszőlő fajtáját nem lehet kikerülni és a Mészáros Borház nem is akarja. A legnagyobb kadarkaültetvénnyel rendelkeznek a borvidéken, 12 hektárnyi telepítéssel. Készítenek belőle fehér kadarkát, tesznek belőle a rosé, fuxli és bikavér házasításokban is, ráadásul két saját klónjuk is van, a mészi és a virághegyi.

 

A pincészet, amelynek saját kadarkafajtája van

Őszi köd a Mészáros szőlőkben

 

A mészi kadarka alapját adó tőke a régi családi szőlőből került elő. A Pécsi Kutatóintézet segítségével kaptak belőle oltványokat, és egy külön területen telepítették újra. Ez egy magasabb mustfokkal szüretelhető szőlő, amely testesebb, koncentráltabb bort ad és jól töpped. Két és fél hektáron terem a mészi, amiből a Szent Grál nevű boruk készül. Ennek a neve is jól mutatja, hogy mennyire fontos ez a családnak. 2012-ben a mészit mint önálló kadarkafajtát jegyezték be.

 

Kadarka 2013

Szép, gyümölcsös illat, ízben friss meggylé, cseresznye, édesfűszerek, vérnarancs, pörkölt tökmag, ásványosság. Tetszik a fanyarsága, a behízelgő gyümölcsössége, mellette kellően rétegzett, könnyed, élénk savval.

Egy kis Argentína

Egy Argentin út, néhány szép malbec, és megszületett az ötlet, telepítsenek itthon is belőle. Először saját maguknak szerettek volna csak pár üveggel az emlékek miatt, és hogy legyen mit bontani a kerti sütögetés mellé. De a kezdeti 2500 tőkéből több lett, mint amit meg tudtak inni, így most nem csak a család, hanem a fogyasztók is kóstolhatják a Latinót. 2011-ben volt az első szüret és jövőre már a címkén is szerepelhet a malbec név, ugyanis bekerült a borvidéken engedélyezett fajták közé.

 

A pincészet, amelynek saját kadarkafajtája van

A kút a Bodzási palackján jelenik meg

 

Malbec Latino Reserve 2012

Édesfűszeres, kávés illat. Ízben feketebogyós gyümölcsök, feketecseresznye, sok vanília, csokoládé, bőr, kávé, likőrösség, édesfűszerek. Meleg karakterű bor, intenzív aromákkal. Érett tannin, közepes sav, 14% alkohol. Igazán izgalmas bor.

Spéci klónok, bio borcsalád

Mészáros Péterék a Pécsi Kutatóintézettel közösen válogattak olyan rezisztens fajtákat, amelyekből nemsokára egy bio borcsaládot dobhatnak piacra. Két fehér, egy gyöngyöző, egy rosé és két vörösbor tartozik majd bele. Három évet vártak azzal, hogy a terület hivatalosan is bionak minősüljön. Amúgy sem használnak műtrágyát, az integrált növényvédelem mellett pillangós növényeket vetettek el, és azt forgatják vissza a talajba. Nem tervezik, hogy az egész birtokra kiterjesztik a bio művelést.

 

Közben áttértünk a Reserve borcsalád tételeire is, azokra, amelyek a dűlős borokat és a hosszan érlelt cuvéeket jelentik.

 

A pincészet, amelynek saját kadarkafajtája van

A régi érlelőpince

 

Bodzási Kékfrankos 2012

A Bodzási dűlőből szüretelték a szőlőt, 35 éves tőkékről. A dűlő jellegzetessége a vörös agyagos talaj. Feketecseresznye, áfonya, meggy, ásvány, só, füst, hordófűszerek. Érződik rajta az évjárat, nem egy könnyed bor, kis édesség a kortyban, érett tannin, közepes sav, melegítő alkohol. Egy nehezebb kékfrankos, szép lecsengéssel.

 

Syrah Reserve 2012

Feketebogyós gyümölcsök, csipkebogyó, vanília, édesfűszerek, füst, feketebors, földesség, narancshéj, hordós jegyek, a korty végén sósság. Komplex bor, érett tanninnal, némi likőrösséggel. Bársonyos textúra, és hosszú lecsengés jellemzi, de az évjárat jellegzetességeit is magán viseli.

Mit rejt a pince?

Mészáros Péterrel lementünk a 120 éves családi pincébe is. Csak a borok egy része pihen itt egy-másfél évig a használt magyar tölgyfahordókban. Emellett van egy másik érlelőpincéjük, és egy külön feldolgozó is segíti a munkát. A pince látványossága a Bodzási Kékfrankos címkéjén is megtalálható régi kút, ami elvezeti a vízereket az agyagos pincéből, de találunk itt egy valódi borkutat is, amely a kétarcú Janust ábrázolja, és gombnyomásra tényleg folyna belőle a bor, ha feltöltenék.

 

Ohmerops cuvée, 2012

Cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítása. A nevét a gyurgyalag madár latin megnevezéséről kapta. Erről a löszös területről csak jó évjáratban készítik el ezt a tételt. Animalitással nyit, bőrös, húsos illatokkal. Meggy, konyakosság, csokoládé, édesfűszerek, füst, szegfűbors, gyalult fa. Az évjáratot tükröző meleg és koncentrált bor, érett tanninokkal, hordós jegyekkel.

 

A pincészet, amelynek saját kadarkafajtája van

Mészáros Péter a kút mellett

 

A Mészáros család nagyon tudatosan tervez, a régi családi területektől eljutottak egy 120 hektáros nagybirtokig, évi 500-600 ezres palackszámig, egy 22 szobás hotelig és egy olyan étteremig, ahol kedd délben egymást váltják a szekszárdiak.

 

Jó azt látni, hogy Szekszárdon több borászcsalád is úgy gondolja, hogy érdemes fejleszteni a turizmust, a gasztronómiát és a vendéglátást. Ameddig pedig a borok minőségére is ugyanúgy – ha nem jobban – oda tudnak figyelni, addig mindenképpen ezen az úton kell maradni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!