A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A pinot noir elszántságot követel

Interjú Peter Lorimerrel 2. rész

2014-09-09 | Tóth Adrienn


A pinot noir elszántságot követel

A Two Rivers és a Black Cottage borokról szóló, Peter Lorimerrel készített interjúnkat azzal folytatjuk, hogy alaposabban megvizsgáljuk, hogy miben különböznek a pincészet eltérő kategóriába szánt sauvignon blanc-jai és pinot noirjai, valamint részletesebben is szót ejtünk a kuriózumnak számító 2013-as Pinot Gris-ről


 

A cikk első részéhez kattints IDE!

 

A Black Cottage család tagja egy Pinot Gris, amely stílusában eltér a megszokott szürkebarátoktól. Minek köszönhető ez?

 

A szürkebarát egy olyan fajta, amiből nagyon könnyű unalmas bort csinálni; egy kiegyensúlyozott, gyümölcsös tétel megalkotása azonban valódi kihívás. Ezért kidolgoztunk egy egyedi szőlészeti programot, amelynek keretében a lombozatot zártan hagyjuk. Új-Zélandon nagyon erős a napsütés, amit sokszor nem is veszel észre egészen addig, amíg tíz perc alatt le nem égsz. Épp ezért fontos a lombozat, hiszen képes megóvni a fürtöt a napégéstől, és segít abban is, hogy ne szabadjon el az alkohol.

 

A szüret időzítésének minden fajtánál van jelentősége, de a szürkebarátnál különösen. Mi azt keressük, amikor a szőlőben még megvan a körtearoma; ha ezt elmulasztjuk, és a gyümölcs belép a csonthéjas ízkörbe, már nem lesz olyan jó a végeredmény.

 

A szürkebaráthoz is ugyanolyan finoman kell közelíteni, mint a pinot család több tagjához. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében a szüretet reggel ötkor kezdjük, még napfelkelte előtt, amikor hűvös a szőlő.

 

Mit tudhatunk a borkészítésről?

 

A préseléshez pneumatikus prést használunk, ezt azonban úgy állítjuk be, hogy különösen alacsony nyomást alkalmazzon. A szürkebarát préselése nálunk tarthat akár kilenc órán át is. Azért fontos ez a lassúság, mert ennek a nagyon finom nyomásnak köszönhetően a must szinte átszivárog a héjon, az nem törik meg, ezáltal elkerülhető, hogy kesernyés ízek kerüljenek a lébe.

 

A pinot noir elszántságot követel

 

Az érlelésre acéltartályban kerül sor, a bor itt tölt két hónapot finomseprőn, azonban battonage alkalmazása nélkül. A gyümölcs tisztaságának, az élénk savaknak, a textúrának köszönhetően létrejön a kívánt karakter, nincs szükségünk hordóra.

 

A 2013-as Pinot Gris azonban az általános mezőnyből is kiemelkedik, hiszen ebben az évben a tenyészidőszak alatt keveset esett, ami nagyon jót tett az összes pinot családba tartozó szőlő minőségének.

 

Miben különbözik a két sauvignon blanc, ami a két borcsaládotokba kerül?

 

Általánosságban is fontos a sauvignon blanc boraink kapcsán, hogy nem törekszünk túl hatásvadász karakter megvalósítására. A modern technológiát egy óvilági borászati szemléletmóddal ötvözzük, aminek a végeredménye a gyümölcsösség és a kifinomultság.

 

A Black Cottage Sauvignon Blanc kizárólag tartályban készül, és a korábban említett Pinot Blanc-nak megfelelően ezt is két hónapig érleljük finomseprőn. A Two Rivers Convergence Sauvignon Blanc ezzel szemben 10%-ban 5-6 éves tölgyfa hordóban érik, a többi része pedig 3-4 hónapot tölt a finomseprőn. Azért használt hordóba, és nem újba kerül az erre szánt rész, mert így tapasztalataink szerint sokkal egyenesebb végeredményt kapunk. 

 

 

Hány különböző területről érkezik be sauvignon blanc szőlő, és mikor dől el, hogy az egyes tételek melyik borba kerülnek?

 

Tizenhat sauvignon blanc ültetvényünk van, a szőlőművelést mindenhol ugyanolyan gondossággal végezzük. Természetes azonban, hogy az egyes területekről érkező gyümölcs különbséget mutat, ami a helyszín adottságain túl a művelési módból, a szőlő korából és az évjáratból adódik. Ennek köszönhető, hogy bár mindig kóstolás útján dől el, hogy az adott évben melyik termés kerül a Black Cottage-ba és melyik a Two Riversbe, van három olyan területünk, amely szinte minden évben kiemelkedőt alkot.

 

Fontos kihangsúlyozni, hogy a végső döntés a borok további sorsáról nem úgy születik meg, hogy a legkarakteresebb alapanyag megy a prémium borokba. Az ideális házasítás ennél összetettebb kérdés, amelynél a legfontosabb nem az egyes alapborok egyéni stílusa, hanem magának a cuvée-nek a harmóniája.

 

Korábban említettük már, hogy a pinot noir is mind nagyobb jelentőséggel bír. Hogyan születnek meg ezek a borok?

 

A fajtával 2005-től foglalkozunk, és ennyi idő pont elég volt arra, hogy rájöjjünk: egy élet is kevés lesz a kiismeréséhez. A pinot noir esetében különösen elszántnak és fókuszáltnak kell lenni. A Two Rivers kisebb mennyiségben, de magas minőségben hoz ki pinot-t, míg a Black Cottage-nál a gyümölcsösebb, könnyebben befogadható stílusra törekszünk, amelyben komoly szerepet szánunk az élénk savaknak.

 

Pinot noir nyolc területről érkezik be a pincébe. Ward egy kevéssé ismert, hűvös alrégiója Marlborough-nak, sokáig nem is tartották alkalmasnak magas minőségű szőlő előállítására. Egészen a közelmúltig inkább arról volt ismert, hogy lakik ott kilenc ember meg negyvenezer birka. Ward határában öt szőlőterület található, és ebből kettő a miénk, amelyből az egyik bioművelésben részesül.

 

Az Awaterében található pinot ültetvényünk éghajlata azért mérsékelt, mert meredekebb területen, hegyoldalban fekszik, és ennek hatása érződik az innen származó borok karakterén. A Déli völgy azért különleges, mert nemcsak adottságainak köszönheti a benne rejlő potenciált, hanem annak is, hogy nemrég felfedezett területként a kellő tapasztalat birtokában ide már a legjobb klónok kerültek.

 

A pinot noir elszántságot követel

 

A Black Cottage tételek esetében a kívánt eredményt 10%-os új fás és 90%-os használt hordós érleléssel érjük el. Azért igyekszünk visszafogni a fás ízek mennyiségét a borban, hogy jobban megmutatkozhassanak a savak. E fajta esetében különösen fontos a szerkezet, ezért nekünk egy építész precizitásával kell viszonyulnunk hozzá. A Two Rivers esetében már a mélységre, koncentrációra fókuszálunk, valamint arra, hogy megőrizzük a Marlborough-ra jellemző füstös, cseresznyés zamatokat.

 

Mennyiben fixálódott mára a portfólió? Vannak még előttetek új tervek, új kísérletek?

 

Bár eddig is foglalkoztunk rajnai rizlinggel, de a jövőben növelni akarjuk a mennyiségét, ugyanis a piacon keresettnek számít az élénk savérzet mellett 40-50 gramm maradék cukorral bíró Juliet Rieslingünk.

 

Syrah-t már korábban telepítettünk, a jövőre várható szűztermés körülbelül ötszáz palackos nagyságrendet jelent majd, a következő években viszont ennek sokszorosát reméljük. Wairauban található az ültetvény, amely azért különleges, mert bár nappal meleg, éjszakára lehűl a levegő a szőlőben.

 

Ezen túl azonban számtalan újdonságon dolgozunk. Próbálgatunk például egy charmant eljárással készített rozépezsgőt, és 2013-ban jelenik meg első alkalommal a fajta kapcsán legmagasabbra pozicionált Altitude Sauvignon Blanc-unk, ami az Altitude Pinot Noirral együtt a két limitált mennyiségben megjelenő csúcsborunk lesz.  Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!