A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A whisky karaktert ad a koktéloknak

Whiskykörkép 4. rész

2015-02-17 | Tóth Adrienn


A whisky karaktert ad a koktéloknak

1948-ban Fred Douglas Laing alapította meg a Douglas Laing & Co. céget, amely immár a harmadik generáció munkája által növeli a whiskyk hírnevét szerte a világon. A Douglas Laing & Co. kisebb szériában megjelenő tételei mellett olyan márkákkal is foglalkozik, mint a Big Peat, amely kizárólag Islay malátawhiskyt tartalmaz vagy a Speyside-ból származó malátawhisky, a Scallywag, amelynek egy foxi szerepel a címkéjén. A Vinoport Jan Beckerst, a márka nagykövetét kérdezte.


 

Független palackozóként a Douglas Laing & Co. széles whiskyportfóliót kínál. Így például helyet kapnak nálunk az olyan regionális kevert malátawhiskyk, mint a Big Peat, a Scallywag és a Timorous Beastie, de vannak tételeink, amelyek egyedi hordók lepalackozásából születnek. Mindezeknek köszönhető, hogy eltérő aromatikai preferenciáknak is meg tudunk felelni.

 

Szóval ahelyett, hogy az állandósághoz ragaszkodnánk, inkább a változatosság mellett köteleztük el magunkat, persze a magas minőség és az egyedi karakter melletti kitartással. Ennek érdekében minden tételünket színezés nélkül palackozzuk le, magas alkoholtartalommal, ez teszi ugyanis lehetővé, hogy hideg szűrés nélkül töltsünk le whiskyt.

 

A whisky karaktert ad a koktéloknak

 

Milyen körülmények között érdemes a párlataikat fogyasztani?

 

A legfontosabb pont, ahonnan ki kell indulnunk, hogy elsősorban úgy érdemes whiskyt inni, ahogy az jólesik. Nem szabad, hogy szabályokat állítsunk fel, amelyeket kötelező betartani, mindössze javaslatokat tehetünk, amelyek célja, hogy több örömet szerezzen a párlat fogyasztása.

 

Ez az oka annak, hogy számomra nem jelent gondot, ha például valaki jéggel issza a whiskyjét, különösen, ha ez egy forró napon történik. Az azonban fontos, hogy miközben ezt teszi, tisztában legyen vele, hogy a hűtés sokszor elrejti az illat és az íz apró nüanszait. 

 

 

Ajánlana egy koktélt valamelyik termékükhöz?

 

Szívesen, mert magam is kedvelem a whisky felhasználásával készülő koktélokat, szerintem ez a párlat karakterrel ruházza fel az italt. Jó példa erre egy whisky sour, ami a Big Peatből készül. Ugyanakkor a whiskyre szerintem nemcsak önálló italként vagy koktélalapanyagként érdemes gondolni, hanem az ételpárosítás kontextusában is.

 

A sherrys hordóban érlelt malátawhisky például remekül működik együtt az érlelt cheddar sajttal, egy idősebb gabonawhisky pedig nagyszerűen illik egy kókuszos crème brulée-hez. Az is előfordul azonban, hogy whiskyvel főzök, az osztriga például isteni egy csepp Taliskerrel, kagylót pedig Big Peattel ízesíthetünk. Persze, ahogy a koktélok esetében is, itt is bölcsen kell megválasztani a párlat típusát, és helyes mennyiséget kell alkalmazni. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!