A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahr, Németország

Borismeret

2015-03-07 | Tóth Adrienn


Ahr, Németország

Annak ellenére, hogy az Ahr az egyik legészakibb német borvidék, mégis itt a legnagyobb a vörösborok aránya a fehérekkel szemben az országban, hiszen minden öt palack borra négy vörös tétel esik. Ezzel a világ legészakibb fekvésű vörösborok termelésére szakosodott borvidékének tekinthető. A kb. 530 hektáros borvidék az Ahr folyóról kapta a nevét, amely egyike a Rajna mellékfolyóinak.


Történelem

 

Az Ahr völgyébe a rómaiak hozták el a szőlőművelés és a borkészítés hagyományát. A borvidék egyik érdekessége, hogy borainak közel 75%-át ma is az öt helyi szövetkezet tölti palackba. Az első borkészítésre szakosodott szövetkezetet itt 1868-ban hozták létre, és ezzel ez a termelőket tömörítő összefogás egyike volt a világ első, hasonló rendszer keretében működő borászatainak.

 

Szabályozás

 

A vidék top borait a múltban szárazságuk mellett is az auslese megjelöléssel illették, ma azonban már inkább a grosses gewächs vagy a qualitätswein bestimmter anbaugebiete felirat jelenik meg a címkéken.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

Az ültetvények egy viszonylag szűk területen, az Ahr folyó 24 kilométeres szakasza mentén, meredek, vulkanikus talajú hegyoldalakon találhatóak. Az ok, amiért enyhe klíma tapasztalható, és ezért képesek beérni a kék szőlők, elsősorban a domborzati viszonyokban keresendőek: az Eifel-hegység védelmet biztosít a tőkék számára, a fekete föld tartja a hőt, a kövek pedig visszasugározzák a napsütést. Az 50-51 szélességi fok közötti elhelyezkedése okán azonban a megfelelő termőhely kiválasztása kiemelten fontos, a legjobb dűlők délkeleti vagy délnyugati fekvésűek.

 

 

Frühburgunder

A pinot noirnál, azaz spätburgundernél korábban érik. A fajta a Slow Food Németország tevékenységében is központi szerepet tölt be, a szervezet a biodiverzitás szempontjából kiemelt jelentőségűnek tartja a védelmét.

Borkészítés

 

A borvidéken, ahol napjainkban egyre csökken a portugieser, a rajnai rizling és a rizlingszilváni jelentősége, nő viszont a pinot noir részaránya, sokáig még kékszőlő-alapanyag esetén is a félédes, halvány színárnyalatú tételek voltak a jellemzőek. A ’80-as években azonban a Weingut Meyer-Näkelnél elkezdtek hosszabb áztatással és olyan hordós érleléssel kísérletezni, amelynek eredményeként a tölgyből származó illat- és ízanyagok megjelentek a borokban. Ez a stílus teljesen szokatlannak számított ekkor Németországban, miután azonban a ’90-es évek végére elismeréseket gyűjthetett be vörösboraiért a pincészet, több ahri borász is követni kezdte a példájukat.

 

Ahr, Németország

 

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

A három legfontosabb kék szőlő a pinot noir – amit itt spätburgundernek hívnak –, a portugieser és a frühburgunder, azaz a pinot madeleine. Utóbbi szőlőfajta egy harmadik elnevezéssel is bír, a nemzetközi borvilágban pinot noir précoce-nak nevezik, és még mindig vitatott kérdés, hogy a pinot noirnak ez a mutációja önálló klón vagy fajta-e. A minőség szempontjából legfontosabb pinot noirt a borvidék top termelői alacsony terhelésű ültetvényekről szüretelik, hordóban érlelik, és e borok viszonylag magas mennyiségű színanyaggal és tannintartalommal bírnak.

 

Ha oda látogatsz…

 

Az Ahr völgyében kiépített bicikliút található, amely a folyó blankenheimi forrását köti össze a Rajnába vezető torkolatáig Remagen közelében. A biciklizés pedig időről időre megszakítható séta és kóstolás kedvéért a vörösborúton. Ha arra járunk, a vidék három borászati szempontból is fontos települését, Dernaut, Mayschosst és Altenahrt is érdemes felkeresni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!