A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Alentejo, Portugália

Borismeret

2015-03-21 | Tóth Adrienn


Alentejo, Portugália

Alentejo vidéke Portugália területének harmadát teszi ki. Déli fekvése okán adottságai eltérnek a könnyű fehérborai kapcsán ismert északnyugati országrésztől, az ottani hűvös, nedves klíma helyére itt nyáron a magas hőmérséklet és az aszály lép. Bortermő tájként csak mostanában lépett ki a nemzetközi porondra, és még mindig jelentős a szakadék a tömegborok termelői és a prémium pincészetek között. Borismereti sorozatunkban most ezzel a régióval ismerkedünk meg.


 

Történelem

 

Ebben az országrészben alacsony a népsűrűség. Itt nem az északon megszokott kisebb gazdaságok a jellemzőek, hanem a nagyméretű, főleg gabonatermeléssel foglalkozó farmok. A bor sokáig az olíva és a paratölgyek mellett azt a funkciót szolgálta, hogy általa produktívvá tegyék a kevésbé termékeny termőterületeket. A ’60-’70-es években állami segítséggel öt nagyobb szövetkezet épült fel, és ezzel párhuzamosan nőtt a szőlőtermesztés és a borkészítés gazdasági szerepe.

 

A ’90-es évekig a fő termékkategóriát a tömegborok jelentették, azonban az utóbbi évtizedben egyre több magasabb minőségre törekvő borászat is megvetette már itt a lábát, és annak köszönhetően, hogy az itteni klímára a megbízhatóság a jellemző, mostanra különösen magasra szökött a szőlőtermesztésre alkalmas területek ára.

 

Szabályozás

 

Az általános Alentejo eredetvédelmi megjelölésen túl, amely magába foglalja a teljes tartományt, nyolc alrégió is meghatározásra kerül. Bár az ezen területekről származó borok megjelentethetik címkéjükön saját nevüket – akár az Alentejo kifejezés mellett –, erre mégis kevés a példa, a legtöbb termelő inkább az egyre ismertebbé váló régiós megjelölésben bízik. A nyolc alrégió: Portalegre, Borba, Redondo, Evora, Reguengos, Granja-Amareleja, Vidigueira és Moura.

 

Elhelyezkedés, természeti adottságok

 

Az északkeleti hegyes területek kivételével Alentejo nagy része sík, vagy enyhe dombságok fedik. A klíma nyáron forró, gyakran megy a napi hőmérsékleti maximum negyven fok fölé, és a szélsőségeknél maradva télen is lehűl az idő. A csapadék a tenyészidőszakban nem túl magas, az éves összeg ritkán éri el a 600 mm-t, ezért sok ültetvényen szükség szerint öntözik a tőkéket. 

 

 

Parafa

Sokáig Alentejo legfőbb boros vonatkozását a parafadugók jelentették, hiszen az ezen iparágban meghatározónak számító Portugália legtöbb parafaanyaga Alentejóból származik ma is.

Borkészítés

 

A nyári forróság miatt a legtöbb kóstolásra érdemes bor itt kék szőlőből készül. Sok más olyan borvidékhez hasonlóan, amely a közelmúltban lépett fel a nemzetközi piacon, itt is két borstílust különböztethetünk meg. Egyrészt adottak a tradicionális vörösborok, amelyekre a gyümölcsös zamatok mellett földes, herbális jegyek is jellemzően; sok e kategóriába sorolható bor egyszerű, mindennapi fogyasztásra szánt, de akadnak közöttük komplex, jól érlelhető darabok is.

 

Ezek mellett ugyanakkor kóstolhatóak olyan borok is – amelyek jelentősebb szereppel bírnak a borvidék népszerűsítésében –, amelyeknek intenzív, vastag gyümölcsössége olykor már Ausztráliát idézi. E tételeknek köszönhető az is, hogy sokan Alentejót tekintik a legújvilágibb portugál bortermő tájnak.

 

Alentejo, Portugália

 

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

 

A kék szőlők közül a tempranillo a legnagyobb területen termesztett fajta, amelyet itt aragoneznek neveznek. Ezen túl fontos helyi vörösbor-alapanyag még az alfrocheiro, a castelão, a trincadeira, a moreto, a tinta caiada és a tinta grossa. A modern szellemben, nemzetközi piacokra dolgozó pincészetek azonban egyre nagyobb szerepet szánnak a syrah-nak és a cabernet sauvignonnak, fajtaborokban és házasításokban egyaránt.

 

Ha oda látogatsz…

 

Évora városa világörökségi védelem alatt áll. A római kortól indulva végigkövethetjük, amit a különböző századok felépítettek. Fontosabb látnivalók a római templom oszlopmaradványai, a Sao Francisco csontkápolnája, a székesegyház és a főtér, a Praca do Giraldo. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!