A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az áttörést a Kopár-dűlő hozta el

Ifj. Szende Gábor a villányi franc-ról

2014-09-25 | Tóth Adrienn


Az áttörést a Kopár-dűlő hozta el

A Szende Pince immár több mint két évtizede készít cabernet franc borokat Villányban. Az alapító Szende Gábor a ’90-es évek elején kezdett e szőlőfajtával foglalkozni, és a fajta iránti lelkesedése átszállt a fiára is. A Vinoportnak ifjabb Szende Gábor nyilatkozott arról, hogy milyen pályát írt le e fajta a borászatuk történetében, és milyen áttörést értek el vele a közelmúltban.


„Az 1993-as évjárat volt az első, amelyben cabernet franc-t készítettünk, és 2000-ig tartott az az időszak, amíg vásárolt szőlővel dolgoztunk. Ezt követően fordult termőre a saját telepítésünk a Csillagvölgy-dűlőben. Az, hogy a pince ma nyolchektárnyi termőterületéből 1,3 hektárt cabernet franc borít, bizonyítja, hogy milyen jelentőséget tulajdonítunk neki.

 

Kezdetben házasításokat készítettünk a felhasználásával, de az első 2-3 évjáratot követően inkább önállóan zártuk palackba ezt a bort. Az áttörést 2007 hozta meg számunkra, amikor további cabernet franc ültetvényt telepítettünk a Kopárban. Ezen szőlő termése az a 2011-es dűlőszelektált franc is, amelyet a villányi eredetvédelem prémium kategóriájában készítettünk, és amely mára a Szende Pince zászlósbora.

 

A házasítások és a fajtaborok kérdéskörében az utóbbi időben egyébként is azt figyeltem meg, hogy az egy szőlőfajtából álló boroknak reneszánsza van, míg régebben inkább a cuvée-k voltak keresettek. Sajnos azonban a házasítás kategóriában elértünk egy olyan mennyiséget, amelyet már nem tud kezelni a fogyasztó, hiszen a különböző fantázianevek és szőlőfajta-kombinációk dzsungelével kell szembenéznie. Ma sokkal könnyebb beazonosítani egy fajtabort, és elképzelni, vajon milyen stílust várhat el tőle az ember – Villányban ezért is fontos cabernet franc. 

 

 

A Kopárban lévő franc ültetvényen 5800 szőlőtőkét gondozunk hektáronként, és tőkénként 1 kilogramm termést szüretelünk. A szüret a terület adottságaiból kifolyóan nálunk korábban zajlik le, mint a borvidék többi részén, 2011-ben itt már október első napjára beérett a cabernet franc.

 

Az áttörést a Kopár-dűlő hozta el

 

A bort acéltartályban erjesztettük, és ott bontjuk le az almasavat is. November végén aztán a tétel átkerült 500 literes, első töltésű Trust hordókba, ahol két évet töltött, végül 2014 januárjában került palackba. Sokáig 225 literes hordókat használtunk erre a célra, de három éve áttértünk az 500 literesekre, mert így nem válik túlzóvá a fahordós érlelés nyomán létrejövő aromatika.

 

A bor épp aktuális, hiszen ősszel került forgalomba. Izgatottak vagyunk a fogadtatása miatt, de jó előjelnek tekintjük, hogy az idei villányi borversenyen a legjobb cabernet franc-nak választották.”Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!