A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az egyik legrégebbi-legújabb boros őrület: lovak és bor

Wine & Polo

2016-07-15 | Török Anna


Az egyik legrégebbi-legújabb boros őrület: lovak és bor

"Van valami a lovak külsejében, ami jót tesz az emberek bensőjének" - Winston Churchillt idéztem és mennyire igaza van! Ki az, aki őszinte tisztelet és szeretet nélkül tud ránézni egy lóra? Hazánkban nagy hagyománya van a lótartásnak, neves lovas elődökkel büszkélkedhetünk. De hogy jön ide a bor?


A bor, borászat vidékhez köthető, romantikus kép jelenik meg szemünk előtt, ha egy borászatra gondolunk: vadregényes tájak, rejtélyes, hűvös pincék, szőlő mindenhol, béke és nyugalom. A lovaglás is ehhez hasonló, természetközeli behatás, ezért a kettő együtt csak még különlegesebb élményt nyújthat. Ebben a cikkben két igazi csoda kapcsolatáról írok: nézzük, milyen formában találkozhatunk borokkal és lovakkal egy időben!

Wine and polo

Már időszámításunk előtt is játszottak egy lovaspólóhoz hasonló sportot, a lovaspóló bölcsője pedig Perzsia, innen terjedt el a környező országokba. Európába az Indiában állomásozó lovastisztek hozták el a sportágat. Az első európai lovaspóló klub Angliában nyílt 1859-ben. Amerikába a 19. század végén jutott el, majd innen Argentínába, ahol nemzeti sporttá vált. 1927-ben alapították a Magyar Póló Klubot, ami máig a legnagyobb és legaktívabb klub Magyarországon.

 

Az egyik legrégebbi-legújabb boros őrület: lovak és borWine & Polo Szentbékkálla

 

Egy lovaspóló csapat 4 játékosból áll, akik egy mérkőzés alatt négy chukkert, azaz hétperces menetet játszanak a 270m hosszú és 140m széles pályán. Minden gól után térfélcsere következik. A lovakat pedig minden chukker után lecserélik, hiszen nagyon megterheli őket a gyors iram és a hirtelen irányváltoztatások.

 

Magyarország egyik leggyönyörűbb táján, a Káli-medencében fekvő Szentbékkállán működik a Káli Póló Klub. Szervezésüknek és lelkesedésüknek hála, idén júniusban 9. éve jönnek össze az érdeklődők, hogy finom borokat kóstoljanak, miközben egy látványos lovaspóló mérkőzés részesei is lehetnek a Wine & Polo rendezvény keretében. Itt nem a verseny a lényeg, hanem a látvány; két egyenlő erősségű csapat játssza a bemutató mérkőzéséket, a Rizling és a Cabernet - mondta Dvoracsek György, az esemény főszervezője és egyben a magyar lovaspóló sport megújítója. A nézők soraiban többségében a helyiek és a környéken nyaralók foglalnak helyet.

 

 

A főszervező saját ötlete nyomán vágott bele ebbe a rendezvénysorozatba, véleménye szerint borozás közben jó élmény az eseménydús mérkőzéseket csodálni, és ez fordítva is igaz, jól esik egy-egy pohár bor a sportban elfáradt lovasoknak is. A borokat egyébként túlnyomórészt a helyi borászatok adják, mint a Kaal Villa, a Pántlika és az Istvándy Pincészetek, de szerepelt már a villányi Jammertal Pincészet is a meghívottak között. A finom ételekről a tapolcai Pura Vida Étterem gondosodik.

 

Legközelebb, az augusztus 17-i hétvégén mindenki ellátogathat Szentbékkállára egy remek kikapcsolódás reményében a következő Wine & Polo eseményre. Ki tudja, talán a Winelovers rendezvények legújabb generációs kóstolóin is lesz lehetőségünk lóverseny fogadásokat kötni (a borkóstolást és a golfozást már ők is összekapcsolták). 

 

Az egyik legrégebbi-legújabb boros őrület: lovak és borMulat a Magyar Polo Club közönsége Tabajdon

 

Meg kell hogy említsük a tabajdi BMW Diplomata Póló Kupa nevű rendezvényt is, amely szintén nagy hangsúlyt fektet a gasztronómiára: a cateringért többnyire a Gundel felel, de partnerük a Kollázs is. Legutóbb az esemény egyik hivatalos itala a Pernod Ricard Royal Salute skotch whisky volt, és szintén a villányi Jammertal Borbirtok borait kínálták. 

Lovak és borok a világ körül

A bor és a pólómeccsek összekapcsolása, ez a kiváló ötlet nem csak Dvoracsek úr fejéből pattant ki. Emlékszünk a Micsoda nő! című film pólómeccsére? Nem volt hangsúlyos a jelenet, de Julia Roberts is pezsgőt kortyolgatott a gyepen.

 

A világ minden nagyobb borrégiójában megtalálható a lovaspólóval egybekötött borkóstoló. Argentína pólósai a világ legjobbjai, és borai is kiválóak, így nem meglepő, hogy náluk is rendszeresek la meccsekkel összevont borkóstolók. Chilében is nagy hagyománya van a pólónak, a legutóbbi, 2015-ben rendezett világbajnokságot az ő csapatuk nyerte. Chile híres bortermelő vidékén, a Colchagua-völgyben olyan borászatot is találunk, amely közvetlen szomszédságában lovaspóló klub működik. Itt a sport és a bor, a két életforma teljesen összefonódva jelenik meg, nem csak egy-egy rendezvény keretében.

 

Az egyik legrégebbi-legújabb boros őrület: lovak és bor

 

Az USA-ban látványos gasztroelemek kísérik a lovaspóló kupákat, a Newport Polo Club báránysütéssel vagy éppen olaszos estével várja vendégeit a rangadók után. Philadelphiában a Tinicum Parc Polo Club egyik legnépszerűbb programja az évente megrendezett Wine and Polo esemény. 

 

Dubaiban 2010 óta rendeznek lovaspóló kupát, ők a luxusra helyezik a hangsúlyt, külföldi hírességeket hívnak meg, viszont alkohol egyáltalán nem szerepel a repertoárjukban, az ottani versenyeken csupán ásványvíz és energia ital várja a közönséget.

Derby és gasztro

Az angliai Derby 12. őrgrófja fogadást kötött Sir Charles Bunburyvel, melynek tárgya lovaik gyorsasága volt. Megállapodásuk szerint a győztes egy trófeával gazdagodott, míg a vesztes a verseny nevét adhatta. Innen már nem is nehéz kitalálnunk, hogy ki vesztette el azt a bizonyos fogadást 1780-ban. Ha lovas derbyről beszélünk, az általában galoppot jelent, ez a ló leggyorsabb jármódja. A galoppversenyben a nyeregben ülő zsoké irányításával vágtatnak a lovak a cél felé. Egy ilyen meccsen, szurkolás közben legalább annyira adja magát az italozgatás, mint a póló esetében.

 

A hivatalos Brit Borhét alkalmából derbyn kóstol a Wine Tipster

 

Magyarországon is jelen van ez a sportág, a Kincsem Parkban rendeznek világszínvonalú futamokat. A családoknak szánt Derby Fesztiválon megismerkedhetünk a műfajjal, ahogy ismert előadók koncertjeit is meghallgathatjuk, és nem utolsó sorban a gasztro vonal is erőteljesen jelen van. Tavaly a Borbás Marcsi által fémjelzett Gasztroangyal volt a Derby Fesztivál egyik húzóereje. De említsük meg a Food Truck Showt is, amely szintén a Kincsem Parkban találta meg otthonát.

 

Külföldön a legrangosabb ilyen rendezvény a brit Royal Ascot Derby, melyre az angol királynő is ellátogat minden évben. A belépéshez szükséges öltözék kitalálásához külön segítséget kapunk a honlapon egy videó formájában. A hölgyek a ruhájukhoz tökéletesen passzoló kalapkölteményekben, míg az urak elegáns szmokingban, cilinderrel a fejükön ülnek a kilátón, kezükben pezsgős pohárral és arcukon elégedett mosollyal. 

 

Az egyik legrégebbi-legújabb boros őrület: lovak és bor

 

A Royal Ascot Derby hivatalos pezsgője a nagy múltú francia Bollinger, melyből a 2010-es derbyn – nem szerény mennyiség – 50.000 üveg fogyott el. De hivatalos koktéljuk is van, ez pedig a Royal Blush, ami egy pirosas színű, Bombay Sapphire ginnel és Chambord Black Rasberry likőrrel készült ital, friss lime-lével és limonádéval megbolondítva.

A derby más földrészeken

Amerika egyik legrangosabb lovas eseménye a Louisvile-ben megrendezett Kentucky Derby, ahol emberemlékezet óta az Old Forester bourbon whiskyből, cukorszirupból és jégből álló, nagy mennyiségű mentával készült, Mint Julep névre keresztelt koktélt fogyasztják a nézők. A verseny hivatalos pezsgője a Forma1-es versenyekről is ismert Mumm.

 

Az egyik legrégebbi-legújabb boros őrület: lovak és bor

 

2011 óta mi magyarok sem maradunk derbykoktél nélkül, ebben az évben jelentette be a Magyar Derby Koktél Bizottság vezetője, hogy megalkották a tökéletes hazai koktélt, melynek fő összetevője a törkölypálinka cukorsziruppal keverve, tonikkal felöntve, friss citrommal kínálva.

 

Nemrég Rob Geddes Master of Wine is arról írt, hogy egy barátja, egy Ausztrália-szerte ismert tréner is meglátta a lehetőséget a lóversenyek és borkóstolók összekapcsolásában. Talán nem véletlen, hogy éppen Sangiovese nevű lova kettős győzelme után szánta el magát a borkóstolóval egybekötött versenyek szervezésére.

Borászatok, borturizmus és lovardák

A nagyobb borászatok sokszor szállodát is üzemeltetnek, ezekhez gyakran tartozik állatsimogató, lovarda. Példaként említeném a Thummerer Pincészetet Noszvajon, ahol a kóstolóhelyiség szomszédságában egy lovardát is működtetnek, illetve Palkonyán a Mokos Pincészethez vagy villányi Ruppert Pincészethez betérve állatsimogatót és lovaglási lehetőséget is találunk. Útra, kóstolásra fel!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!