A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az öt söröspohár, amire minden sörkedvelőnek szüksége van

Nagy pohárválasztó

2015-08-23 | Szalai Tamás


Az öt söröspohár, amire minden sörkedvelőnek szüksége van

Sorozatunk előző részében nagy vonalakban bemutattuk, hogyan érdemes sört kóstolnia annak, aki szeretne mélyebbre merülni a minőségi sörök világában. Rögtön a második pont a pohárválasztás. Tényleg ennyire fontos lenne, hogy miből isszuk azt a jó sört? Nem elég egy általános kóstolópohár? Jó lesz az dobozból is? Mindhárom igaz lehet, most megpróbálunk utána járni annak, hogy mégis miért lesz jobb, ha a megfelelő poharat választjuk, és rögtön tippeket is adunk egy alap kollekció összeállításhoz.


Fenékig blog sörökről ír, és ha már "csak úgy belecsöppent" a témába a csapat, a felszínt tíz körömmel kapargatja. Ez itt sorozatunk második része, az elsőért, amelyben borkedvelőknek adtak sörkóstolási tanácsokat, IDE kattintson.

 

Röviden megválaszolva a bevezetőben feltett kérdést: számít. Először is jól néz ki. A jó sör is az első benyomással kezdődik. De amiért igazán fontos a jól megválasztott pohár, hogy jobban kiemeli az adott sör jellemző tulajdonságait. Hosszú idő alatt alakultak ki az adott sörtípusokhoz igazítva a formák, így ahol kell, ott megmutatják a sör színét, ahol kell, ott jobban összegyűjtik az aromákat, és amelyik sörnél kell, ott arra vigyáznak, hogy ne melegedjen át hamar a kezünkben az ital. Mint minden terméknél, természetesen itt is vannak csúcsminőségű kóstolópoharak, vannak gyűjtők, akik ezekre vadásznak, és vannak, akik ezzel nem foglalkozva abból isszák a sörüket, amiből éppen tudják. Mi természetesen legyünk igényesek, válasszunk jó sört, válasszunk hozzá megfelelő poharat, aztán amikor senki nem figyel, egy otthoni szerelgetős nap után dőljünk hátra és pattintsuk fel a legutóbbi házibuliból ott maradt egyszerű dobozos sört, mert azért ennyire mégse vegyük komolyan magunkat.

 

 

Ha nem szeretnénk, hogy egyhamar nagyon durva méretűre növekedő pohárkollekció átvegye az irányítást a lakás fölött, akkor az alábbi poharak beszerzését javasoljuk. Ezekkel nagyjából le lehet fedni a fő stílusokat (sörkóstoló mesterek most felsikítanak) és még a vitrinben is marad hely a vitorlázós kézikönyveknek.

 

Az öt söröspohár, amire minden sörkedvelőnek szüksége van

1. A pintes pohár, vagy shaker

Leginkább ezeknek valamilyen változatával lehet találkozni a gombamód szaporodó kézműves kocsmák kínálatában. Leginkább azért tartják, mert masszív és mindenre jó.

Miért jó? Bár igazából nem a legelőnyösebb (hamar szökik belőle az íz és illat), a legtöbb ale és lager jól mutat benne, és alapvetően az ízek is jól tudnak vele működni.

Mit igyunk belőle? Alap ale-eket (pale ale, ipa, porter, stout) és lagereket.

Mit ne igyunk belőle? Magas alkoholtartalmú, lassan kibontakozó söröket, ahol különösen fontos az illat. Meggyest.

 

Az öt söröspohár, amire minden sörkedvelőnek szüksége van

2. A klasszikus korsó

Ezt mindenki ismeri. Ha máshonnan nem, legalább egy bögyös Oktoberfest reklámból. Könnyen fogható, nem melegszik át hamar, jól mutatja a sör színét és koccintás közben nehéz összetörni.

Mit igyunk belőle? Bármilyen lagert, cseh és német stílusú fajtákat (helles, dunkel, bock). Itt annyiban csalunk, hogy az igazi pilzeninek másfajta pohara lenne: a karcsú, hosszabban nyúló flőte (ami a pilsner mellett búzasörökhöz is kitűnő), de nem fog megsértődni, ha korsóból isszuk, így most a két pohár közül ezt választottuk.

Mit ne igyunk belőle? Lásd a pintes pohárnál írtakat.

 

Az öt söröspohár, amire minden sörkedvelőnek szüksége van

3. Német búzasörös korsó

Formás bajor kislány masszív talapzattal, elvékonyodó derékkal és felül visszagömbölyödő zárással. Kifejezetten búzasörökre tervezték, a felül kiszélesedő, majd visszaszűkülő száj bezárja a masszív sörhabot, bent tartva az aromákat és ízeket, amik annyira jellemzőek a búzasörökre, valamint látványosan mutatják a sör szűretlenségét.

Mit igyunk belőle? Német típusú búzákat.

Mit ne igyunk belőle? Lehetőleg semmi mást, esetleg egy jó pilzeni belefér, a meggyestől megsértődik.

 

Az öt söröspohár, amire minden sörkedvelőnek szüksége van

4. Belga kehely

Itt megint csalunk egy picit, hogy beleférjünk az ötös listába (meg a konyhaszekrénybe), ugyanis a belga sörkészítők szeretnek saját formájú poharat kreálni minden márkának. Sokszor kicsi az eltérés, sokszor óriási, de általánosságban mindegyiknek széles a szája, hogy a kóstoló az ízeket és illatokat egyben kapja.

Mit igyunk belőle? Erős belga vagy más erős söröket (pl. német baksöröket). Közös jellemző a masszív malátázottság és a magas alkoholtartalom.

Mit ne? Semmit, ami ebbe a kategóriába nem fér bele. Nincs értelme, mert a szénsav hamar kimegy, melegszik, az illatosabb sörök értéke is hamar elillan belőle. Esetleg egy belga meggyes megengedhető…

 

Az öt söröspohár, amire minden sörkedvelőnek szüksége van

5. Teku / Snifter / Tulipán

Pecsételjétek a homlokunkra a csalók bélyegét. Három különböző pohár, mégis nagyon hasonló funkciók. Bent tartják az illatokat, lehet forgatni benne a sört, megtartják a habot, és ami a legfontosabb egy partin: jól mutatnak a kézben. Ezek a poharak tényleg nem vedelésre lettek kitalálva, egy igazi beergeeknek alapdarab – a többit úgysem használja, mert rendes sört nem iszik, csak masszív, ritka főzeteket.

Mit igyunk belőlük? Gyakorlatilag bármit, ha meg akarjuk fejteni, a lényeg, hogy kóstoláshoz ideális. Ha vendéglátóhelyen ilyen poharakban kapjuk a sört, akkor valami extra főzet, magas alkoholtartalom, különleges aromák lesznek a háttérben.

Mit ne igyunk belőlük? Állítólag az egyetlen, ami nem jó bennük, az a meggyes.

 

Természetesen ez a sor csak ajánlás, inni mindig úgy kell, ahogy éppen jól esik (kivéve a meggyes, az nagyon ritkán esik jól), de ha otthon komoly gyűjteményt szeretnénk felhalmozni, akkor ezekkel kezdenénk a vásárlólistát.

 

 

A fotókat a Fenékig készítette. 

Kövesse őket a Facebookon is!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!