A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az új klónok adják a régi jó minőségű borokat

Mészi és Virághegyi kadarka

2016-04-21 | Bánlaki D. Stella


Az új klónok adják a régi jó minőségű borokat

Mészáros Pál a kadarkát mindig is a szívügyének tekintette. Kísérletei alapján lettek immár államilag is elismert szőlőfajták a Virághegyi és a Mészi kadarkaklónok. Szerinte a fogyasztók szeretik a változatosságot, és szívesen ismerkednek a különböző típusokkal. A szekszárdi Mészáros Borház kísérletező kedvű borászát kérdeztük.


Jó tulajdonságaik a hagyományosan elterjedt klónok fölé emelhetik a Virághegyi vagy a Mészi kadarkát? Elképzelhető, hogy később ezek a típusok uralják majd Szekszárd kadarkaültetvényeit?

A hagyományos kadarkákat színben és tanninban is javítja a Virághegyi kadarka. A Mészi kadarka színben, testességben és zamatanyagban gazdagítja a hagyományos kadarkát. A szekszárdi szőlőhegyet nem fogják uralni, de 10-20%-ban elképzelhető a jelenlétük. Valószínűleg házasítási alapanyagnak telepítik majd őket a borászatok.

Ön szerint más borvidékeken hogyan teljesíthet a Mészi vagy a Virághegyi kadarka?

Biztosan jól teljesítene minden olyan borvidéken, ahol már ma is termesztenek kadarkát.

 

Miért tartja fontosnak a klónkísérleteket?

Régen is nagyon sokféle kadarkaklón volt egy-egy ültetvényen, és az ezekből készülő borok hozták meg Szekszárdnak a hírnevet. Ma a kísérletekben sikeresen teljesítő klónok segítségével tudjuk javítani a kadarka bor minőségét, valamint fokozni a termésbiztonságot. Az új klónok kikísérletezésével a régi jó minőségű kadarkához hasonló bort készíthetünk.

Jelenleg kísérletezik még más klónokkal?

Új kadarkaklónokkal már nem kísérletezek, a meglévőket próbálom minél jobb eredménnyel hasznosítani a kiváló kadarka bor érdekében. Kékfrankos klónszelekciót a Pécsi Kutatóintézettel közösen végzünk; több mint 100 kékfrankos tőkéről szedett a Kutatóintézet oltócsapokat, ezeket teszteljük a mi szőlészetünkben.

 

Az új klónok adják a régi jó minőségű borokat

Mi kell ahhoz, hogy egy klón államilag elismertté váljon? Hogyan zajlik a bejegyeztetés?

A NÉBIH-hez kell bejelenteni fajtaelismerésre. Interneten le lehet tölteni a bejelentőlapot, azt kell kitölteni, s akkor a NÉBIH jelzi, hogy hány oltványt kér kísérletre, amelyet 5-6 évig tesztelnek hasonló szőlőfajtákkal. Ezeknek a költségét a bejelentő állja. Ha a bejelentett szőlőfajta jobb, vagy legalább olyan jó, mint a hasonló elismert fajták, akkor megadják az állami elismerést.

Kóstolva mennyire különböznek az egyes klónok borai? Az is felfigyelhet a különbségekre, aki kezdő borkóstoló?

Ha egymás után megkóstoljuk az egyes klónok borait, akkor észrevehetők a különbségek. A Mészi kadarka bor testes, vastag, nagyon sok ízzel, 2-3 kóstolásnál is új ízeket lehet felfedezni benne. A Virághegyi kadarka bora hasonló a többi kadarkához, kicsit lágyabb, színében sötétebb. Ezeket összekóstolni izgalmas játék, s mint más boroknál is, mindenkinek más lehet a kedvére való.

 

A Mészáros Borház Virághegyi Kadarkája kóstolható lesz a Kékfrankos Április Kadarka mesterkurzusán>>

Nemrég a Vinoport is kóstolt a Mészáros Borháznál>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!