A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bordeaux-nak ettől megy jól

Sok-sok hagyomány csipetnyi frissességgel, 2. rész

2015-11-05 | Mátyási Boglárka


Bordeaux-nak ettől megy jól

A Bordeaux-i vörösbor a borvilág bástyája, legkeresettebb terméke, sziklaszilárd alapokkal, több száz éves hagyományokkal. Nagy királyok kedvelték és fogyasztották, a Bordeaux-i Chateaux-k a világ prominens borászatai közé tartoznak. De mire elég mindez? Második rész.


Mi a titka a Bordeaux-i vörösbornak? Mi a Bordeaux-i stílus eszenciája? Elmondhatjuk-e, hogy a vörösborok, amelyek itt készülnek, képesek a változásra, egyáltalán kell-e változniuk és milyen irányba ahhoz, hogy világszerte sikeresek maradjanak? A közelgő Bordó Blend Nagykóstoló, a nagy Bordeaux-i házasítások hazai csúcsrendezvénye kapcsán két cikkben szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat, az első részért ide kattintson>>

 

 

A Bordeaux-i vörösbor egy házasítás, melynek alapja 6 vörös fajta lehet, arányuk régiónként és pincészetenként változik. Legelterjedtebb változatában a cabernet sauvignon és a merlot, illetve a cabernet franc dominál, a másik 3 fajta legtöbbször háttérben marad. A Bordeaux-i régióban kékszőlőt 112.000 hektáron, 31 apellációban és több mint 7000 birtokon termelnek. Ezekből évente közel összesen 900.000 palack bor készül, ahol 10 vörösbororra jut 1 fehér.

 

A termőterületek mennyiségi eloszlása:

Merlot 62% – 69,138 hektár
Cabernet Sauvignon 25% – 28,347 hektár
Cabernet Franc 12% – 13,218 hektár

Malbec – 974 hektár
Petit Verdot – 479 hektár
Carménére – 4 hektár

Mitől lett sikeres a Bordeaux-i vörösbor?

1. Klíma

Bordeaux mérsékelt éghajlattal rendelkezik elegendő csapadékkal és napsütéses órával a kékszőlő termeléshez. Ez önmagában kitűnő kiindulópontot ad minőségi vörösborok termeléséhez. Persze ez önmagában még nem jelent sikert, az időjárási különbségek sokszor okoztak hullámvölgyeket és kimagasló évjáratokat is.

 

Bordeaux nevét a francia au bord de l'eauvizek mentén kifejezésből kapta. A Garrone és Dordogne folyók közelsége, valamint a Gironde torkolata is nagy szerepet játszik a régió sikerében. Egyrészt a folyók az évszázadok során megkönnyítették a közlekedést, felgyorsítva ezzel Bordeaux fejlődését, illetve a folyók temperáló hatással bírnak a szélsőségek leküzdésére is.

2. Talaj

Bordeaux kitűnő vízháztartású és szerkezetű talajjal rendelkezik, talán ez határozza meg leginkább vörösborainak stílusát. A bal parton kavicsos szerkezetű a talaj, amely hatékonyan elvezeti a vizet, visszaveri a növényre a hőt és a fényt. A jobb parton a mészköves terület dominál, agyagos tartalommal.

 

Bordeaux-nak ettől megy jólA jobb part híres talaja fölött a Gazin szőlői

 

3. Szőlőművelés

A vörösborok idősebb szőlőtőkékről származnak, koncentráltabbak, érettebbek. Az új telepítéseket nagy odafigyeléssel hajtják végre Bordeaux-ban, a jól bevált fajtákat frissítik, kevésbé élnek a kísérletezés lehetőségével, mint a világon máshol. Bordeaux-ban az igazi kulcsfontosságú kérdés a szüret idejének megválasztása, amit mindig gondos tervezés előz meg. Az utóbbi évtizedekben egyre inkább törekszenek a fenolos érettség elérésére (a szőlőszemek teljes biológiai érettsége), ami bársonyosabb textúrát és lágyabb tanninokat ad a bornak.

4. Vinifikáció, borkészítés

Bordeaux-ban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy csak az egészséges fürtöket használják fel, így nemritkán többszöri átválogatásra is sor kerül. Az érlelés legtöbbször 225 literes francia hordókban történik, sok borászat használ újhordót, de a másod, harmadévi töltések sem ritkák. A vörösborok igazi varázsa és értéke a házasításnál dől el, ami szinte művészetnek számít Bordeaux-ban. A fajták aránya rendszerint nem változik egy borászaton belül, azonban a különböző területeket, mikroklímákat, hordókat előszeretettel házasítják a szakemberek az egyedi, harmonikus bor eléréséhez.

Mi jellemzi a Bordeaux-i vöröset?

A legkiválóbb Bordeaux-i nagy vörösök rendkívül kerekek, strukturáltak, feszesek, mely kellő alapot ad ahhoz, hogy a bort akár évtizedekig is érleljük, miközben az az idő múlásával egyre koncentráltabbá és mélyebbé válhat. Ami megkülönbözteti a világ többi hasonló vörös blendjétől, az a terroir, ami ott van minden egyes Bordeaux-i kortyban,

sokszínűséget és egyediséget adva a bornak. Az itteni emberek és termelők tisztában vannak ezzel a kinccsel és bánni is tudnak vele. A Bordeaux-i házasítás célja, hogy a fajtabornál szofisztikáltabb, komplexebb, gazdagabb, elegánsabb borjöjjön létre.

Területek és stílusok:

Bal part – Médoc, Haut-Médoc, St-Estéphe, Pauillac (Chateau Latour, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild), Margaux (Chateau Margaux), St-Julien, Pessac Leognan (Chateau Haut Brion), – Cabernet Sauvignon hangsúly

 

Legtöbben a Médoc-i vörösbort azonosítják Bordeaux-val. Ezek fiatalon mély színűek, idővel halványabbá, barnábbá válnak. Elsődleges aromák: feketeribizli, vanília, sötét meggy, szeder, kávébab, fűszerek. Koncentrált, feszes, összetett, erőteljes, magas tannintartalommal. Idővel megjelennek a másodlagos, majd harmadlagos aromák, a hordós érleléssel illetve az üvegben eltöltött idővel: fűszerek, dohány, szarvasgomba, szivar, füst, kátrány, bőr, nedves föld, erdő talaja, leveles aromák.

 

Bordeaux-nak ettől megy jólA Garrone folyó és a nagyon fontos köd

A Bal Part nagyágyúinak érlelési ideje általában 15-20 év is lehet, sőt a Premier Cru boroknak akár 30 vagy akár ennél több évre is szükségük van, hogy beérjenek, selymesebbé, elegánsabbá válnak. Persze a borok fiatalon is élvezetesek, de a komplexebb aromák megszületéséhez és megmutatkozásához igenis várni kell.

 

Jobb part – Pomerol, St-Émilion, kisebb környező apellációk – Petrus, Lafleur, Cheval Blanc, Ausone - Merlot, Cabernet Franc hangsúly

 

Elsődleges aromák: fiatalon csokoládé, fekete cseresznye, szilva, szeder, fűszerek, vanília, virágos jegyek, áfonya. Kerek szerkezet, finom, selymes ízhatás. Éréssel a borok gazdagabb textúrájúak, komplexebbek, fűszeresebbek lesznek. Aromák: virágos, erdei illatok, dohány. Persze ezek a borok is élvezhetőek fiatalon, de idővel még selymesebbé, érzékibbé, lágyabbá, koncentrálttá válnak.

Milyen Bordeaux termékstruktúrája?

A Bordeaux-i vörösborok ma igen strukturált képet mutatnak. Bordeaux AOC alatt megjelenő alapborok tömegével vannak jelen a piacon, amit a szintén nagy mennyiségben jelen lévő Bordeaux Superieur AOC követ, illetve nagy számban vannak jelen a Cru Bourgeois alatt megjelenő borok is. Ezeket mind kis chateau-k termelik a környező szatellit területeken. Ez a trend érvényesül az árak tekintetében is, a borok nagy része 3-15 € közötti, ez alatt a borok negyede elérhető, felette pedig csupán 2-3%.

 

Az utóbbi években a Bordeaux-i bor rohamosan bővülő felvevőpiaca Kína lett, ahol a balparti vörösök a legkelendőbbek egyelőre. Számolni kell azzal, hogy a Kína előbb-utóbb Bordeaux legfontosabb célpiacává válhat elsősorban a csúcsbor kategóriában, de a bázisfogyasztók persze itt is a Bordeaux—Bordeaux Superieur alapborokat keresik.

Milyen új trendekkel néz szembe Bordeaux manapság?

Bordeaux az utóbbi évtizedekben egyre inkább új kihívásokkal szembesül, amiket az újvilági borok, új elvárások, új fogyasztói trendek állítanak elé. Az en primeur kereskedés elindulásával merült fel az a fajta igény, ami manapság már erősnek mondható Bordeaux-ban is (elsősorban a Bordeaux—Bordeaux Superieur kategóriákra igaz, de nem ritka már a cru classe boroknál sem): a korai fogyasztás, a frissebb, gyümölcsösebb, behízelgőbb vörösök. Sok palack akár már 1-3 év után fogyasztásra kerül, amikoris az erőteljesség, a gyümölcsök dominanciája a fontos.

 

Persze ezek a borok is élvezetesebbé és tartalmasabbá válnának, ha 5 vagy 10 év múlva kerülnének a pohárba. A hangsúly azonban a fiatal, újvilági borrégiók és fiatal borfogyasztók hatására a „most rögtön és erőteljesen élvezetes” stílus felé kezd eldőlni. Sok chateau vörösborai mutatnak az elmúlt években növekvő intenzitást, ami persze messze elmarad az újvilági túlérett aromáktól, de sok esetben direkt módon törekszenek koncentrált, ugyanakkor harmonikusan gyümölcsös borokat piacra dobni. Hozzájárul ehhez, hogy a chateau-k a termelt vagy felvásárolt szőlőt jórészét mára másodlagos vagy harmadlagos borok termelésére használják, amik pont ennek a könnyedebb stílusnak a képviselői.

 

Bordeaux-nak ettől megy jólChateau Clinet

 

Ebből következően a chateau-k fő célja manapság, hogy csúcsboraikat csak az alaposan átválogatott, minőségi szőlőkből állítsák elő, alacsony hozammal dolgozzanak, és ha lehet, elérjék a fenolos érettséget. A chateau-k törekszenek az ültetvények és a pincék modernizálására, technológiai fejlesztésre is. Ez a folyamat szintén az újvilági frissességgel való lépéstartás miatt kezdődött el.

 

Ausztrália, Kalifornia, vagy Dél-Afrika mind tudományos, technológiai korszerűsítéssel élt, hogy üde vörösöket dobjon piacra. Ezeken a területeken erős, mindenki által felismerhető brandeket építettek ki. Bordeaux-ban a bonyolult klasszifikáció miatt ez szinte lehetetlen, azonban akadt az utóbbi években példa az átláthatóbbá, piacképesebbé tételre is. 2012-től bevezették ugyanis a Claret nevet a könnyű ivású, gyümölcsös, mindennapos boroknál a Bordeaux és a Bordeaux Superieur szinten, ám a kifejezés használata egyelőre még kiforratlan.

Mik Bordeaux lehetőségei a jövőben?

Bordeaux tehát erős elvárásokkal néz szembe a feltörekvő, egyre nagyobb tömegek által kedvelt, könnyű ivású újvilági vörösök kapcsán, melyre az utóbbi években a maga módján próbált reagálni, bizonyos tekintetben igyekezett lépést tartani a megjelenő új trenddel.

 

Bordeaux AOC, Côtes de Bordeaux AOC és Entre-Deux-Mers AOC apellációkban jelentek meg olyan pici ígéretes chateau-k az elmúlt 1-2 évtizedben, akik jó árérték arányú, könnyedebb vörösökkel veszik fel a versenyt ebben a kiélezett piaci helyzetben.

 

Természetesen Bordeaux csak úgy tud talpon maradni ebben a kompetitív környezetben, hogy ahogy arról már szó volt, vörösborai erősen polarizáltakká kezdenek válni, a „trendibb” borok pedig a szatellit apellációk kisebb chateau-iból kerülnek ki. A jövőre nézve ez a termékstruktúra hasznosnak tűnik, Bordeaux nyilván sosem lesz a leggyümölcsösebb vörösek hazája, de szortimentjében ott lesznek a frissebb borok is, amellett hogy természetesen a nagyágyú csúcsborok, különösképpen jó évjáratokban, továbbviszik Bordeaux misztikumát és megbecsültségét.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!