A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Buzet, Franciaország

Borismeret

2014-07-04 | Tóth Adrienn


Buzet, Franciaország

A Délnyugat-Franciaországban található kisméretű apelláció termésének 90%-át a vörösborok adják. A közeli Bordeaux stílusában készülnek itt a testes vörösborok cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, valamint a helyiek által côt néven ismert malbec fajtákból, továbbá maximum 10% erejéig abouriou és petit verdot is felhasználható. A fehérborok muscadelle-ből, sauvignon blanc-ból, sauvignon gris-ből és semillonból készülnek, valamint alkalmanként ugyancsak maximum 10% erejéig colombard-ból, gros mansengből és petit mansengből.


 

Történelem

A vidéken már a rómaiak óta művelnek szőlőt, a borkészítés gyakorlatát azonban csak a középkortól ismerik, a szerzetesrendeknek köszönhetően. Hosszú ideig az itt termő borokat bordeaux-i néven hozták forgalomba, így súlyos veszteséget jelentett a régiónak, amikor a XX. századtól a Gironde megyén kívül eső területek, például Buzet borait már nem volt szabad a bordeaux-iakhoz házasítani.

Szabályozás

Az apelláció, amelyhez 27 település tartozik, 1953-tól a Vin Délimité de Qualité Supérior kategóriában szerepel. Ezt követően 1973-ban került be az AOC rendszerébe, akkor még Côtes de Buzet néven, amely 1986-ban rövidült le Buzet-re. A Buzet név alatt fehér-, rozé- és vörösborok is készíthetőek. A helyi vörösborokat legalább egy évig kell tölgyfa hordóban érlelni.

 

Buzet, Franciaország

Elhelyezkedés, természeti adottságok

Buzet a Garonne folyó bal partján terül el, Agen és Marmande települések között. Mérete a ’90-es években még 1800 hektárt tett ki, mára azonban ez az érték 1400-ra csökkent. A talaj főként homokos, agyagos, területenként eltérő mésztartalommal. A borvidék legmagasabb pontja 150 méteren fekszik. Klímáját elsősorban az óceán határozza meg, az évi középhőmérséklet 13 fok, a csapadék mennyisége alacsony, a napsütéses órák száma 1936. Az ősz általában napsütéses, ami kedves az érés utolsó fázisának.

 

 

Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz

Tekintettel arra, hogy a vidék bormennyiségének többségéért a Les Vignerons de Buzet nevű ambiciózus helyi szövetkezet felel, a Buzet nevet viselő borok minősége kiegyenlítettebb, mint a sokkal ismertebb Bordeaux AC alapkategóriáé. A szövetkezet prémium tételei Chateau de Gueyze és Baron d’Ardeuil címkével kerülnek forgalomba.

Ha oda látogatsz…

…érdemes felkeresni a Blayes Citadelt, amely egy korábban 38 hektáron működő katonai komplexum volt. Az erődöt 1685 és 1689 között építették fel François Ferry irányításával, és elsődleges célja az volt, hogy megvédje Bordeaux kikötőjét. Az épület 2009 óta védettség alatt áll, és gyakran szolgál helyszínéül rendezvényeknek például könyvvásárnak vagy a Marché du Vinnek, amely egy borvásár.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!