A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csúcsgasztronómia hagyományokkal

Bemutatkozik az Araz Étterem

2010-10-04 | Vizi Csenge


Nem is olyan rég volt még az idei nyár, amikor is megnyitotta kapuit a Dohány utca 42-44-ben az a gasztronómiai egység, amelybe bepillantva azt gondolnánk, a legmodernebb és legelitebb étteremhez van szerencsénk. És ebben nem is tévednénk sokat, hisz a tulajdonosok és a tervezők álma az volt, hogy egy magas kategóriás éttermet alkossanak, azonban a hagyományok tükrében tették ezt meg. Az Araz Étterem konyhája a francia és magyar ételek remekeivel várja a vendégeket, akik a legkedvezőbb árú napi menüktől kezdve, a régi magyar specialitásokon át, egészen a modern francia fogásokig csemegézhetnek.


 

Az egykori Hungária Fürdő épületének felújításakor sor került egy étterem kialakítására is, amely nem régóta várja vendégeit. Az új Continental Hotel Zara Superior önálló éttermeként funkcionál az Araz Étterem, amelyek együttes történelme körülbelül száz évre vezethető vissza.

Történelmi szemezgető

Amennyiben pár évvel ezelőtt valaki a Dohány utca kis- és nagykörút közti szakaszán sétált el, az egyik oldalon egy igen romos épületet láthatott, amin volt idő, amikor fel lehetett fedezni a Hungária Fürdő feliratot. Ez ismét régi szépségében pompázik mint a Zara Hotel része, ahogyan az Araz Étterem is, de nem volt ez mindig így. 1838-ban hatalmas árvíz pusztított Budapesten, ami nagyon sok lakóházat a földdel tett egyenlővé, azonban ez hozzájárult ahhoz, hogy olyan új épületeket húzzanak fel, amelyek a Dohány utcának, mint zsidó negyednek a tradícióit hirdetik. Ebben az időben rengeteg bérpalota épült a környéken.

Bár már az 1820-es években felfedezte ezen a helyen Gamberi András, a telek akkori tulajdonosa, hogy a mélyről ásványi sókban gazdag hideg víz tör fel, a Hungária Fürdő csak a \'40-es évektől vált ismerté. A Ringer család kezébe került később a fürdő, amelyből hatalmas fürdőkomplexum lett. Ezt 1910-ben Ágoston Emil tervei alapján bécsi szecessziós stílusban építettek át. Eltelt 10 év, és az Ingatlanbank tulajdonába került a fürdő, amelyhez hozzáépítették a neves Continental Szállót.

\"\"

Átépítés átépítést követett, majd végül az épület hanyatlásnak indult, 1970-ben bezárt a szálló. Ezután elhanyagolták az egész komplexumot, amelynek következtében az épület az 1980-as években már életveszélyes vált. Tulajdonos tulajdonost cserélt, majd 2005-ben az épületet műemlékké nyilvánították. Ezután jelent meg az a befektető, amelyik képes volt régi mivoltát újjá varázsolni az épületnek. Így jutunk el a ZeinaHotel Szolgáltató Kft.-hez, amelynek tulajdonosai, Hegedűs Péter és Vékony Péter álmodták meg az Zara Hotelt és Araz Éttermet.

Kínálat a hagyományokból?

Az Araz étlapját böngészve egyértelmű, hogy konyhájukban a magyar, tradicionális fogások és a francia gasztronómia elemei találkoznak a 21. század legmodernebb technológiai eljárásaival. Az volt a tervezők vágya, hogy egy olyan helyet alkossanak meg, ahol az ízek, illatok és a látvány egyedi összhangjával szembesülnek a vendégek. Arra törekszenek, hogy az alapanyagok mindig a legkiválóbbak legyenek, szem előtt tartva a frissesség fontosságát.

Az izgalmas gasztrokalandra Barka Áron és Kovács Ákos hívja mindazokat, akik szeretik ízlelőbimbóikat kényeztetni. Barka Áron executive chefként dolgozik az étteremben. Járt már Németországban a Négy Évszak Szállodában, Franciaországban több hajó konyhájában csiszolta tudását, nem egyszer Michelin csillagos séfekkel dolgozott együtt. Az ő és csapatának érdeme mindaz, ami gyönyörű alkotásként elénk kerül, ha betérünk az étterembe.

\"\"

Kovács Ákos pedig mint igazgató kötelezte el magát az Araz Étteremben. A vendéglátó és közgazdász végzettségű vezető kihívásokkal telinek találja ennek az étteremnek a megjelenését a magyar gasztropalettán. Vágya megvalósítani mindazt, amit az Egyesült Államokban elsajátított, és már hazánkban is az Arcade Bistróban, a Spoonon vagy épp a Menzában kamatoztatott.

Hogy céluk, vagyis az, hogy az étterem jóízű és boldog mosollyal étkező vagy épp borozó vendégekkel teljen meg, kifogástalan ételekkel készülnek, borkínálatuk is igen széles skálán mozog, ráadásul kávéik – amik a Molinari márka alatt készülnek – a csúcsminőség védjegye alatt kívánják megvalósítani. Lássunk egy kis ízelítőt a különleges kínálatukból:

Kökényes libamájhab rozmaringfüsttel, csatos üvegben

A nagyon izgalmas kreáció egyik alappillére az üvegcsében található libamájhab, amelyet csak akkor tudunk megízlelni, ha kinyitjuk a csatot, amely elzárja tőlünk a rozmaringfüstös finomságot.

\"\"

Az igazi gyönyörűség azon akkor következik be, amikor a füstösség találkozik szánkban a hab és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Muscat Lunel 2008-as nedűjével.

Szőlőlevélben érlelt fogas hántolt árpával és ánizsos sáfrányhabbal

Egy igazi balkáni hatással átitatott fogásnak számít ez a főétel. A szőlőlevelet csomagolóanyagként használták és használják ma is, ami jelen esetben egy balatoni fogast borít. Az árpa pedig a Dohány utca, vagyis a zsidó hagyományokba illeszkedik.

\"\"

Ehhez egy 2005-ös Szeremley Kéknyelűt társítottak, amelynek jegyeiben felfedezhető az ánizs és sáfrány, ezzel feledhetetlen harmóniát idézve elő szánkban.

Marinált báránykorona, juhtúrós polentával és mokkamártással


A modern idők és a fúziós konyha összemosódása jelenik itt meg. A szegények ételeként ismert székelyföldi bárány és a puliszka játékát a feketekávé emeli trónra.

\"\"

Az igazi bombát azonban Dúzsi Tamás 2007-es Kadarkája jelenti a fogás részeként, amely nem csak egyedülálló kompozíció, hanem csíntalan játék is az ízek és ízlelőbimbóink világával.

A további képek egy ebéd alkalmával készültek az Araz Étteremben.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!