A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy kihagyhatatlan könyv

A sütés-főzés enciklopédiája

2011-12-27 | Vizi Csenge


A kötet a megtestesült főzőparádé! Hasznos könyv, amely minden háziasszony polcán ott kellene, hogy legyen. Talán eddig nem is jelent meg ilyen átfogó szakácskönyv, amelyben egyben minden megtalálható. Nagyon könnyű áttekinteni a recepteket, ráadásul a rengeteg fotó, folyamatábra egyenes út a gördülékeny megvalósítás felé. Nézzük, miben más ez a kötet, mint a többi!


 

Először az alapanyagok és a bevásárlás kerül előtérbe, hiszen ki ne állt volna már tanácstalanul bevásárlás közben a piacon egy adag répa vagy épp halfilé fölött, hogy vajon honnan származik, friss-e vagy épp a szupermarketben is ugyanezt kaptuk volna meg.

A választás nehéz, de a kötet szerzői még ezekre is adnak instrukciókat. Például ha egész halat szeretnénk vásárolni, akkor figyeljük meg a szemét, amely fénylő és domború kell, hogy legyen, a húsuk pedig akkor friss, ha tömör tapintású. A gyümölcsökből pedig inkább a nem túl szép, de ízletes bioárukat válasszuk, hiszen azok biztosan nem láttak vegyszert csodásan festő társaikkal szemben.

A következő hasznos rész, még mielőtt sütésre vagy főzésre adnánk a fejünket, az alapfelszerelések és segédeszközök ajánlója, amiben felfedezhetünk olyan tárgyakat, amiket eddig talán mással pótoltunk, és nem is sejtettük, hogy ezek mennyire megkönnyíthetik a mindennapi munkánkat. 

Az egészséges táplálkozás bemutatásán át vezet az út a receptekig,amelyeknél külön figyelmet fordítottak a szerzők arra, hogy minden egyes fogásnál a hozzávalók egy helyen, a bal oldal csücskében legyenek. Így gyorsan átlapozhatjuk a kötetet, ha kitaláltuk, milyen alkalomra szeretnénk főzni, hiszen az otthon megtalálható alapanyagok összeírása után már egyszerűen csak gyorsan végigpörgetjük például a levesek fejezetet, és dobhatjuk is össze a finomságot.

Ráadásul minden bal oldal alsó csücskében egy szám és három csillag mosolyog vissza ránk, amik az elkészítési időt és a nehézségi fokot tükrözik. Így aztán könnyű tervezni az estére vagy a vendégek fogadása előtt főzésre szánt idővel! Minden oldalon képeket is találhatunk a recept leírása mellett, amelyek a részfolyamatok ábrái. Így nem csak a végeredményt látjuk a címek mellett, ezzel a kezdő háziasszonyok rontási esélyei is csökkenek.

Egy kihagyhatatlan könyv 

Az egyes leírások mellett egy-egy színes téglalap nem csak az oldalakat próbálja feldobni, ha elolvassuk, miket is írt rá Günter Beer és Patrik Jaros, a két szerző, rájövünk, az adott étel másképp? is kipróbálható, helyettesíthető különböző alapanyagokkal, de orvoslásként is szolgálhat, ha valamit elrontottunk vagy nem vagyunk teljesen biztosak az elkészítési menetben.

Ami talán a kötet legnagyobb értéke, az az, hogy a kezdők megtalálhatnak benne mindent,ami a sikeres főzéshez kellhet. Így például a burgonyák fajtáit, szeletelési és elkészítési javaslatokat, megismerhetik a tökéletes burgonyapüré alapkövetelményeit. A zöldségfajták is egy csokorba vannak szedve, ráadásul egy praktikus táblázat segítségével bárki megtudhatja, hogy az uborkát egészben vagy szeletelve, sütőben vagy sepenyőben sütve mennyi időt kell várni a puhulására.

Ami talán a profiknak magától értetődő lehet, az egy újoncként a konyhába csöppenő embernek egyáltalán nem evidens: hogyan vágjuk fel a friss fűszernövényeket, hogyan kockázzuk fel a hagymát, milyen módon választható el a mangold levele a torzsától. A halakat is szépen sorjába veszi a kötet, így a piacon már nem kell azon tűnődnünk, vajon a nyelvhal vagy a rombuszhal az,ami ott a szemünk előtt egy sötét, nyákos darab. Ráadásul a pontos előkészítése is lépésről lépésre a szemünk előtt lehet, szinte már egy videófilmnek beillő sorozat által. És persze ugyanez igaz a szárnyas, a marha- és a sertéshúsokra is.

A gyümölcsök és desszertek receptlapjai megédesíthetik a szürke hétköznapokat,amennyiben egy vaníliaszufléra, egy banánmousse-ra vágyunk, míg a lekváros omlós keksz a gyermekek örömére válhat, ha van egy szívecskés vagy virágos kiszúróformánk, biztosan számíthatunk a segítségükre. A vasárnapi mákos zsemle pedig magáért beszél, főképp, ha gőzölögve kikerül az asztalra egy kevéske sós vaj társaságában.

Azamúgy többfajta sajtot felsorakoztató témát átugorva egy számunka érdekes kérdéssel zár a kötet: a borok kóstolásával. Rövid áttekintését nyújt a világ leghíresebb bortermelő vidékeire, és egy térkép is segíti a tájékozódást. Egyetlen malőrt nem hagyhatunk csak szó nélkül, mégpedig a Magyarország, Tokaj címszavat. A szöveg pontatlanságán túl a térképen megjelölt rész is kissé elcsúszott. Azonban a legfontosabb szőlőfajták ismertetése biztosan sokban segíti majd a bevásárlás során a háziasszonyokat vagy urakat, sőt!

Akit kicsit jobban foglalkoztat a téma, a borkészítést is elolvashatja, megtudhatja, hogyan is készülnek az aszú borok, illetve a „mi áll a bor címkéjén?” oldal a bolti vásárlást könnyíti meg. Zárásként pedig mindent elolvashatunk borfogyasztás menetéről, a temperálásról, a poharakról, és abban is kapunk tanácsot, hogy milyen dugóhúzót válasszunk,amivel könnyedén kikerülhet a dugó a palackból, hogy aztán a család és a vendégek nagy örömére az étellel harmonizáló bort kortyolgathassanak.    

Kiadó: Alexandra
Szerzők: Günter Beer, Patrik Jaros
Cím: A sütés-főzés enciklopédiája
Ára: 13.990,-Ft (Alexandra könyvesboltokban: 6999 Ft)

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!