A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Élni és élni hagyni: a borsznob

Beszóltak

2015-09-21 | Bánlaki D. Stella


Élni és élni hagyni: a borsznob

Hétvégén vittem egy üveg vörösbort a családnak. Kibontottam, belenyomtam egy dropstopot, és miután az első csepp elérte a fehér asztalterítőt, a palack nyakát szalvétával kötöttem át. Megfogtam a palack végét, töltöttem a poharakba. Megszagoltam a bort, pörgettem a poharat, megkóstoltam, még mondtam is valamit. Összesen 5 perc telhetett el, mire észrevettem, hogy mindenki rajtam röhög. Felcsattantam: "jól van na, erről a borról írni akarok, különben nem csinálnék ekkora felhajtást"! A pasim unott képpel vágta rá: "dehogynem".


 

A borsznob szakkifejezés a bor olyan megszállottjaira, akik számára a borfogyasztás mellékes élmény a borról való misztikus ismeretek felhalmozása közben. A borsznob kifejezés majdhogynem fölösleges túlmagyarázás. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy nedves eső, vagy idegesítő telemarketinges.
írja a Borsznobok szótára c. könyvében David Kamp és David Lynch. A könyvet néhány éve a családomtól kaptam ajándékba.

 

Wine geek

A wine geek magas szinten ért a borhoz, de a borsznobbal ellentétben nem vág föl rá és nem idegesíti vele a környezetét.

 

A neten sok cikket találunk arról, hogy ki számít borsznobnak, és mi a legidegesítőbb az ilyen emberek viselkedésében. Az írások eltérő mértékben szigorúak, de többnyire érződik rajtuk, hogy borhoz nem értő, valódi borértőket közelről nem ismerő személy a szerző. Nyilván őket zavarja leginkább, ha valaki pörgeti a poharat, és több információja van egy-egy tételről azon kívül, hogy fehér, rozé vagy vörös. Az Origo Tafelspicc rovata szerint például a borsznob sikítófrászt kap a csavarzártól, és imádja a pinot noir-t. Ezek után én inkább a körülöttem élőket kérdeztem arról, hogy milyen szokások zavarják őket.

 

 

  1. Első és legszembetűnőbb: a borsznob beszél a borról miközben issza. Gyakran, és feleslegesen sokat. Ráadásul nem egyszerűen locsog róla, hanem túlmisztifikálja az italt és az egész témát. Különösen élvezi, ha olyan kifejezéseket használhat, amelyeket senki más nem ért körülötte. Őket persze lenézi.
  2. Soha nem kérdez, hiszen (ahogy az első pontból is kiderült) ő úgyis mindenkinél jobban tudja. Legfeljebb azért kérdez, hogy kötekedjen, vagy hogy a másik tudatlanságára rávilágítson.
  3. A 2 ezer, illetve annál is nagyobb palackszámmal készített tételeket legjobb esetben is csak a "korrekt" jelzővel illeti. A tetszését csak kézműves, lehetőleg külföldi tétel nyerheti el. Azért hibát abban is fog találni.
  4. Saját bejáratott borkereskedése, borkereskedője van. Nagykereskedésben, boros franchise-nál, esetleg multi hipermarketben legfeljebb poén szinten vásárol. De inkább úgy sem.
  5. Ha nem a törzshelyének számító kocsmában vagy étteremben jár, inkább sört iszik. Azért néha próbát tesz, mivel kötelezően legalább egy évben egyszer gorombán és fennhangon ki kell oktatnia egy pincért borról vagy a borok szakszerű felszolgálásáról. Ilyenkor elégedetten dől hátra.
  6. Lecseréli a borhoz nem értő barátait szakértőkre. Jobb esetben először próbálkozik a borhoz kevésbé értők megnevelésével, de mindig csak a saját ízlése alapján választja ki a közös ivásra szánt bort. Ha nem jár sikerrel, továbbáll. Párkereső borsznobra ugyanez igaz. Ő egyébként évek óta várja, hogy valaki végre lefejlessze a boros szakmai Tindert. A borsznob ezen felül – függetlenül attól, hogy kapcsolatban él-e – kicsit minden borászba szerelmes. Vagy nagyon. De az biztos, hogy a különböző borászokkal megélt élményeit büszkén emlegeti, évtizedek távlatából is.
  7. Hetente több palack bor maradékát önti a lefolyóba.
  8. Minden nap fogyaszt alkoholt. Egyedül is megiszik egy üveggel. Akár kora délután is. És zero tolerancia ide vagy oda, simán autóba ül egy borkóstoló után. Szerinte ez teljesen normális.
  9. Csak palackokról posztol (többnyire homályos) képeket az Instagramján. Hogy Facebookra is kiteszi-e, azt a bor ára határozza meg.
  10. Annyira megszokta a kezében lévő pohár pörgetését, hogy már automatikusan centrifugát játszik a kávéval, a vízzel, még a macskával meg az unokaöccsével is. Valójában erre is büszke.

Arról nem szól a fáma, rosszabbak vagyunk-e bárkinél, aki folyton csak autókról, politikáról vagy például divatról beszél, hasonló magabiztossággal. Mi, borsznobok.

 

(A címlapkép Ralph Steadman munkája.)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!