Gisborne, Új-Zéland
Borismeret
2015-01-10 | Tóth AdriennÚj-Zéland tizenkét borvidéke közül Gisborne az északi sziget legkeletibb részén található, az egész szigetországon belül itt látják leghamarabb felkelni a napot. A borvidéket a központjaként szolgáló településről nevezték el. Gisborne-ban több mint 1600 hektáron termesztenek szőlőt, ami az országos érték 15,5%-a.
Történelem
A filoxéravész után Új-Zéland nem az európaiak útját választotta, hanem ahelyett, hogy amerikai alanyokra oltotta volna a Vitis vinifera szőlőket, inkább a hibridek felé fordult. Ez jó időre visszavetette az országban a minőségi borok készítését, fokozatosan lezajlott azonban az újratelepítés, és a 2000-es évektől már a szőlők több mint 90%-a amerikai alanyokon növekszik. Mindez a változás jó hatással volt a borvidék fajtakínálatára is.
Szabályozás
Gisborne-on belül három alrégiót különbözetünk meg. Északról délre haladva ezek: Ormond, Patutahi és Manutuke. Közülük a minőségi borkészítés szempontjából a legnagyobb jelentőséggel Ormond bír. Ez a Gisborne városától északra húzódó terület volt az, ahol először telepítettek szőlőt a borvidéken. Innen származnak a ma közkedvelt dűlőszelektált chardonnay-k is. A legismertebb termőhely a Golden Slope, amely magyarra fordítva arany lejtőt jelent.
Elhelyezkedés, természeti adottságok
A borvidék klímája meleg, gyakran az országon belül itt a legmagasabb a napsütötte órák száma, ennek köszönhetően rendre itt indul a szüreti szezon. Kockázati tényezőt jelenthet a nyári és az őszi eső, amely alkalmanként kihívások elé állítja a borászokat; mióta azonban tudatosabban ügyelnek a területek kiválasztására, ez egyre kisebb problémát jelent. Gisborne-ben korábban azokat a sík termőhelyeket részesítették előnyben, amelyek termékenyek voltak, mostanában azonban elmozdulás tapasztalható a jobb vízelvezetésű sík területek és a domboldalak felé.
Millton Vineyards
Ez volt az első biogazdálkodás keretében működő pincészet Új-Zélandon, ahol ma már biodinamikus rendszer szerint dolgoznak.Borkészítés
Bár volumenében még mindig azok a nagy borászati vállalkozások a meghatározóak, amelyek elsősorban az alacsonyabb minőségű tömegborok előállítására koncentrálnak, mára egyre több kisebb, minőségorientált pincészet bújik elő a földből. Közülük sokan tűzik zászlajukra a régió legfontosabb szőlőfajtáját, a chardonnay-t, amelyet gyakran barrique hordóban érlelnek.
Tipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz
Gisborne első számú szőlőfajtája a chardonnay, a helyiek úgy is nevezik a borvidéket, mint Új-Zéland chardonnay fővárosa. Az e fajtából itt készített borok stílusa inkább a lágy tónusú, gyümölcsös iskolához közelít, tételeik gyakran idéznek érett barackot és ananászt. Ezen túl a szürkebarátnak és a tramininek van még nagy keletje erre, amelyek esetében jellemzően a gyümölcsös, virágos aromák megjelenítése a cél.
Ha oda látogatsz…
Gisborne városa otthont ad egy botanikus kertnek, amely tulajdonképpen a város parkjaként funkcionál. 1874-ben hozták létre, és mára 5,1 hektárt foglal magában az Aberdeen út és a Taruheru folyó között. A három fő növénygyűjtemény az ausztrál, a japán és a sivatagi pálma kert nevet viseli, de külön egység mutatja be az új-zélandi őshonos bokrokat és a folyóparti növényeket.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!