A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gordon Ramsay - Háromcsillagos séf

A varázslatot az elsőtől az utolsó falatig fent kell tartani

2009-07-18 | Tóth Adrienn


Ez a kötet egy szakácskönyv, azonban nem abban az értelemben, ahogy ezt a szót használni szoktuk, ugyanis nem egy háziasszonyoknak készített receptgyűjteményről van szó. A könyv szakácsoknak és olyan műkedvelőknek szól, akik tudni szeretnék, mitől döglik a légy, azaz mi tesz három Michelin-csillagossá egy séfet. A lapokat böngészve nemcsak a konyhába pillanthatunk bele, hanem a sztárszakács fejébe, sikerének titkaiba is.


A legtöbb szakmának van krémje. Kívülállóként nézve, ők ugyanazt teszik, amit a többiek, jelen esetben ételt készítenek. Azonban valamit mégis másképp kell művelniük, hiszen kimagasló szakmai elismertséget érnek el, divatos és drága éttermeikbe pedig egyáltalán nem könnyű asztalt foglalni.

A Michelin Kalauz csillagait csak a legkiválóbb konyhafőnökök szerezhetik meg. Egy csillagot a kiemelkedően jó kap, két csillagot az, aki e mellett kreatív is, a három csillaghoz pedig már majdhogynem félistennek kell lenni, de legalábbis zseninek. Ekkor a séftől már azt várják, hogy egyénisége mutatkozzon meg a tányéron. Ez pedig az éttermek világában nem az egyéni teljesítménynek felel meg. Úgy kell egy csapatot irányítani minden nap, hogy végül minden egyes étel tökéletesen készüljön el. Ezen a szinten egyszerűen nincs helye a hibának!

Ezért ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek, aki komolyan veszi a főzés művészetét, főleg azoknak a szakácsoknak, akik szeretnének nagyra törni. Oldalról-oldalra haladva ugyanis lenyűgözve ismerhetjük meg azt a szerteágazó, a végletekig kidolgozott rendszert, amelynek állandóan meg kell felelni. Kileshetjük azokat az apró mozzanatokat, amelyek alapvetően meghatározzák és megkülönböztetik a valóban kiemelkedő luxusfogásokat a szimplán jóktól.Megtudhatjuk például, hogy milyen meghatározó szerepe van az egyes munkafolyamatok sebességének, a megfelelő gyümölcs kiválasztásának a frissen facsart narancsléhez, vagy azt, hogy honnan jönnek az ötletek egy újabb fogás elkészítéséhez, és min megy át az ételkülönlegesség a recept végleges kialakításáig.

Tanulni fogunk emellett az ízlelésről is, ami egy bor iránt érdeklődő számára különösen izgalmas lehet. Új látásmódot ismerhetünk meg, ebben az esetben ugyanis nem elég – bár szintén lényeges – egy-egy étel, alapanyag kielemzése, de szükséges az új ízkompozíció összeállításának tudománya is.

A könyvben természetesen megtalálhatóak a fényképeken szereplő ételek receptjei is. Nem állítjuk, hogy könnyű lesz az alapanyagok beszerzése vagy a részletes receptura pontos betartása, de talán nem is ez a cél. Az ételleírások szolgáljanak inkább ihletforrásként, tanuljunk új fogásokat, tanuljunk nyitottságot.

Ha pedig végül belegondolunk, ahhoz, hogy érdekesnek találjuk ezt a könyvet, még sincs szükség arra, hogy valaki sztárszakáccsá akarjon válni. Kiemelkedő teljesítményekről, az azok érdekében elvégzett kitartó és kreatív munkáról olvasni ugyanis mindenkinek jó, aki a maga területén a maximumra törekszik.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!