Ha egy olasz érleli a skót whiskyt
Whiskykörkép 2. rész
2015-01-23 | Tóth AdriennA whiskykülönlegességeiről ismert márka, a Wilson & Morgan Barrel Selection ezzel a szlogennel jelenik meg a nemzetközi piacon: minőségi skót whiskyk olasz módra. Arról, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, Fabio Rossit kérdeztük, aki fivérével, Walterral együtt vezeti az edinburghi székhelyű családi céget.
Mi határozza meg az önök által érlelt és forgalmazott whiskyk stílusát?
Erre a kérdésre egyszerű a válasz. Mi mindig is egy igazán személyes stílust követtünk, olyat, amely megfelel az ízlésünknek. Az olyan whiskyket részesítjük előnyben, amelyek karakterrel bírnak, amelyek kilépnek a tömegből. Ezért nem törekszünk a közismert illatok és ízek ismétlésére, és nem elégedünk meg azzal, ami mindössze elég jó.
A kínálatunkban olyan whiskyk szerepelnek, amelyek kiemelkedőek, különlegesek. Nem feltétlenül azt keressük, amelyek a hagyományos whiskys sztereotípiáknak tökéletesen megfelelnek, hanem inkább azokat, amelyek mások, amelyek egy nem megszokott párlatkészítési metódusról árulkodnak.
Kedveljük a tőzeg és a sherry ízét – akár egyetlen tételen belül is, és odavagyunk az erőteljes, kifejező aromákért. Azt szeretjük, ha a korty bátorságot, egyensúlyt, zamatgazdagságot mutat. Kerüljük a félmegoldásokat. Azokat a whiskyket fogyasztjuk és palackozzuk szívesen, amelyeket kóstolva a fogyasztók azt mondják: ez jó volt, kérek még egy pohárral. Ez a hozzáállás határozza meg munkánkat a párlatok kiválasztásakor és a hozzájuk illő hordós érlelésről való döntéskor.
Melyek voltak a cég történetének legfontosabb fordulópontjai?
Elsőként édesapám vágott bele whiskyk importálásába 1956-ban. Ennek köszönhetem, hogy én elbűvölő címkék és csodálatos, izgalmas illatok világában nőttem fel. Ennek az immár majd fél évszázaddal ezelőtti indulásnak köszönhető, hogy különösen a ’70-es és ’80-as években alapos tudásra tett szert a családunk régi tételek kóstolásában, amely élmények a mai napig inspirálnak minket.
A következő, minőséget előmozdító lépés véleményem szerint az volt, amikor úgy döntöttünk, nem elégszünk meg a Skóciából származó faanyag minőségével, és új hordóforrásokat fedeztünk fel, elsősorban Spanyolországban.
Mi eredményezi a különbséget az önök által forgalmazott tételek között?
A lepárlók stílusvariációit tekintve igyekszünk minél többet lefedni, kínálatunkban megtalálhatóak a legfontosabb whiskyrégiók: főként Islay és Speyside, valamint alkalmanként a Lowlands, a Highlands vagy az Isle of Mull. Ezeken a tételeken pedig még csavarunk is egyet azáltal, hogy magas minőségű hordókban érleljük, amelyekben korábban oloroso sherryt, pedro ximenezt vagy marsalát tartottak.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!