A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ha egy olasz érleli a skót whiskyt

Whiskykörkép 2. rész

2015-01-23 | Tóth Adrienn


Ha egy olasz érleli a skót whiskyt

A whiskykülönlegességeiről ismert márka, a Wilson & Morgan Barrel Selection ezzel a szlogennel jelenik meg a nemzetközi piacon: minőségi skót whiskyk olasz módra. Arról, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, Fabio Rossit kérdeztük, aki fivérével, Walterral együtt vezeti az edinburghi székhelyű családi céget.


Mi határozza meg az önök által érlelt és forgalmazott whiskyk stílusát?

 

Erre a kérdésre egyszerű a válasz. Mi mindig is egy igazán személyes stílust követtünk, olyat, amely megfelel az ízlésünknek. Az olyan whiskyket részesítjük előnyben, amelyek karakterrel bírnak, amelyek kilépnek a tömegből. Ezért nem törekszünk a közismert illatok és ízek ismétlésére, és nem elégedünk meg azzal, ami mindössze elég jó.

 

A kínálatunkban olyan whiskyk szerepelnek, amelyek kiemelkedőek, különlegesek. Nem feltétlenül azt keressük, amelyek a hagyományos whiskys sztereotípiáknak tökéletesen megfelelnek, hanem inkább azokat, amelyek mások, amelyek egy nem megszokott párlatkészítési metódusról árulkodnak.

 

Kedveljük a tőzeg és a sherry ízét – akár egyetlen tételen belül is, és odavagyunk az erőteljes, kifejező aromákért. Azt szeretjük, ha a korty bátorságot, egyensúlyt, zamatgazdagságot mutat. Kerüljük a félmegoldásokat. Azokat a whiskyket fogyasztjuk és palackozzuk szívesen, amelyeket kóstolva a fogyasztók azt mondják: ez jó volt, kérek még egy pohárral. Ez a hozzáállás határozza meg munkánkat a párlatok kiválasztásakor és a hozzájuk illő hordós érlelésről való döntéskor. 

 

 

Melyek voltak a cég történetének legfontosabb fordulópontjai?

 

Elsőként édesapám vágott bele whiskyk importálásába 1956-ban. Ennek köszönhetem, hogy én elbűvölő címkék és csodálatos, izgalmas illatok világában nőttem fel. Ennek az immár majd fél évszázaddal ezelőtti indulásnak köszönhető, hogy különösen a ’70-es és ’80-as években alapos tudásra tett szert a családunk régi tételek kóstolásában, amely élmények a mai napig inspirálnak minket.

 

A következő, minőséget előmozdító lépés véleményem szerint az volt, amikor úgy döntöttünk, nem elégszünk meg a Skóciából származó faanyag minőségével, és új hordóforrásokat fedeztünk fel, elsősorban Spanyolországban.

 

Mi eredményezi a különbséget az önök által forgalmazott tételek között?

 

A lepárlók stílusvariációit tekintve igyekszünk minél többet lefedni, kínálatunkban megtalálhatóak a legfontosabb whiskyrégiók: főként Islay és Speyside, valamint alkalmanként a Lowlands, a Highlands vagy az Isle of Mull. Ezeken a tételeken pedig még csavarunk is egyet azáltal, hogy magas minőségű hordókban érleljük, amelyekben korábban oloroso sherryt, pedro ximenezt vagy marsalát tartottak.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!