A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Karácsony Gordon Ramsay-vel

Kedvencekből szemezgetve

2011-11-21 | Vizi Csenge


Ahogyan megjelennek a városok fáin és kerítésein a karácsonyi égők, ahogyan a bevásárlóközpontok és épületek karácsonyi díszbe öltöznek és egyre több fenyőfa kap ünnepi ruhát, úgy kezdünk mi is hirtelen emelkedett hangulatba kerülni. Azonban mire végre tényleg eljönne a karácsony, már azt sem tudjuk, hol áll a fejünk, idegesen rohangálunk az ajándékok után, utolsó erőnkből még elintézünk pár ügyet, és akkor vesszük észre, az ünnepi menüt sem állítottuk még össze. Idegeskedés helyett inkább pihenjünk meg néhány percre.


És vegyük kezünkbe Gordon Ramsay legújabb szakácskönyvét, a Karácsony Gordon Ramsay-velt, amely pillanatok alatt áthangolja lelkünket. Az Alexandra Kiadó igényes kiadása nem csak képeivel hat ránk, hanem a receptek leírásával is, a bevezetőből is kivillan, bizony a séf legkedvesebb karácsonyi fogásaiba kívánja bevezeti a háziasszonyt vagy urat e kötettel.

Árad a könyvből a karácsony, minden egyes oldalon találhatunk az ételfotók mellett egy picinyke ünnepi meglepetést, ami arra buzdít, hogy habzsoljuk a lapokat. És akkor még az ételekről nem is esett szó, pedig azok is megérnek pár misét.

Kezdjük például a gyümölcsökkel, amelyek az asztal díszei lehetnek, ha azokat élénk színük szerint válogatjuk ki. Ötletet meríthetünk már akár az első oldalakból, ahol a gránátalma bordó színárnyalata, a narancs és beletűzdelt fahéj harmóniája nem csak színekben, hanem illatban is a karácsony hangulatát idézheti már akár az adventi időszakban is.

A gyümölcsök közül először a csonthéjasok világát látogathatjuk meg, hiszen mi is lenne a legegyszerűbb vendégváró, mint a kedvenceinkből egy serpenyőnyi pirított és fűszerezett tálka. Ehhez pedig fogyasszuk a tél vagy épp a legutóbbi partiból megmaradt borból készült citromfüves, csillagánizsos, gyömbére forralt bort – ugye már érezzük is az illatát?

Ezután választhatunk a karácsonyi menük közül: sült pulyka, wellington-bélszín, mézes sonka, tengeri sügér vagy sült liba. Bármelyik mellett döntünk, Ramsay segít az időbeosztásban, vagyis megkönnyíti az előkészületeket azzal, hogy leírja, mit tegyünk pár nappal, egy nappal illetve pár órával a sütés-főzés előtt. Hatalmas segítség lehet ez bárki számára, hiszen így előre be tudjuk tervezni a karácsonyfa díszítését, az ajándékok csomagolását, és még a különleges fogásokról sem kell lemondanunk.

Ha pedig igazán nagy meglepetést szeretnénk szerezni szeretteinknek, akkor már karácsony reggelén is várjuk a párunkat, kicsiket és nagyokat egyedi meglepetéssel. Talán kezdjük egy smoothie elkészítésével, amelyet körtével, fahéjjal és szerecsendióval ízesítsünk, mellé pedig gesztenyés muffint vagy fahéjas (akár amerikai) palacsintát kínáljunk. Amit mindenképp érdemes ebédig újragondolnunk, az a sült kacsamell, ugyanis könnyedén feldobhatjuk egy kevés narancsos vörösásfonya-mártással.

Biztosan marad a két ünnep közötti időszakra is a karácsonyi fogásokból, amik újrahasznosítására a híres angol séf többféle módszert is ajánl, amikből az egyik melengető levest mindenképp érdemes kipróbálnunk két szánkózás között: a téli minestrone-t, amelyet diós pestóval tálaljunk, benne a karácsonyi sonka átsütött maradékjával.

Ami pedig a desszerteket illeti, a kötet nem ennek tulajdonít nagy jelentőséget, ellenben a felsoroltak, mind-mind kellemes beszélgetések ízletes kellékei lehetnek. A fahéjas, mandulás kuglóf tejszínes öntettel igézi meg a telet, míg a mentás csokoládétrüffel ajándéknak sem utolsó. Ha pedig a kinti hideget egy pillanatra a szánkban is elviselnénk, a körtés, amarettós sajttorta kényeztetésének ezen az ünnepen ne szabjunk határt!    

Ramsay alkotásának – már a fentiekben is ismertetett - egyik igen értékes része az „ötletek a maradékokból” felhasználására vonatkozik, hiszen így semmi sem vész kárba, bár a házi kedvencünknek, kutyusnak vagy macskának kevesebb falat jut. Azonban valljuk be, végtelenül hálás feladat elcsendesedve vagy épp a gyerekeket is bevonva kipróbálni egy-egy új receptet a kötetből, vagy a már jól beváltakat Ramsay-szemszögből megízlelni. Öröm ez az egész családnak, főképp az öröm napján… Ajándékozzuk meg szeretteinket egy különleges karácsonyi ebéddel, vagy csak lepjük meg őket egy kötettel, hogy aztán legyen miből jövőre elkészíteni a sült pulyka menüt vagy a karácsonyi bombát!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!