A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A kávézás mint közösségi élmény

Cserkó Pétert kérdeztük 1. rész

2012-06-26 | Tóth Adrienn


A kávézás mint közösségi élmény

Cserkó Péter, aki főállású sommelier és egyébként szenvedélyes barista, újra Londonba látogatott, hogy személyesen figyelje meg a kávézók világának újdonságait. Míg tavalyi interjúnk során leginkább a klasszikus olasz iskolától eltérő új, északi kávéstílusról beszéltünk, addig idén azokat a trendeket vesszük sorra, amely a kávézókat, tehát a konkrét üzleteket érintik, mind kialakításuk, mind kínálatuk szempontjából.


A múltkori kávézós körút után mi volt a mostani utazás motivációja?

Olyan gyorsan zajlanak az események ebben a szakmában, muszáj folyamatosan frissíteni az információkat, hogy képben legyen az ember. A cél egyrészt az elmúlt egy évben nyílt új kávézók felkutatása, másrészt az épp akkor zajló London Coffee Festival meglátogatása volt.

Milyen új összefüggéseket, trendeket figyeltél meg?

Jártam egy kávézóban, ahol kiemelten kezelték a szemes kávé eladását, de úgy tapasztaltam, hogy ez a jelenség széles körben terjed, egyre többen vásárolnak otthoni fogyasztásra is kiemelkedő minőségű kávét. Amíg ott álltam, és vártam a kávémra, hatan vásároltak szemes kávét.

Nem jelent veszélyt ilyenkor a kávészemek nyitott tárolása?

Ez abszolút a forgalomtól függ, de mivel azalatt, amíg ott voltam a kávézóban, elvittek legalább öt kiló kávét, úgy gondolom, hogy abban az üzletben megfelelően pörgött a forgalom ahhoz, hogy ez ne jelentsen problémát. Az érdeklődéshez valószínűleg hozzájárult az a helyszínen megtalálható hírlevél is, amely részletesen számolt be az egyébként a cég által közvetlenül a termőhelyekről felvásárolt kávék származási helyéről és előállítóiról.

A kávézás mint közösségi élmény

Ha kávét vásárolunk, mekkora a különbség a szemes és őrölt változat között?

Az őrölt kávé esetében hihetetlenül magas az aromaveszteség. Ahogy őrlésre kerül a kávé, rögtön elindul az oxidáció káros folyamata, amelynek mértéke néhány tíz perc után is óriási. Épp ezért nem javaslom az őrölt kávé vásárlását, hiszen egy állítható szemcseméretű, kézi daráló könnyen beszerezhető. A másik tanácsom pedig az lenne, ha valaki kinyit egy csomag kávét, akkor annak érdemes azt minél előbb elhasználnia.

A kávézók berendezése szempontjából mire lettél figyelmes?

Több londoni kávézó berendezése olyan, hogy eleve támogatja a közösség érzését. Létezik olyan hely, amelyet szinte egyetlen nagyobb asztal tölt ki, és sokfelé jellemzőek az olyan pultok is, amelyek szinte rávezetik az embert, hogy ismeretlen kávészomszédjával beszélgetésbe elegyedjen.

Egy esetben például ott ült mellettem egy hölgy, aki ugyanazt a londoni kávékalauzt tanulmányozta, amelyet én is, így könnyen indult a társalgás. Ő ausztrál volt, de egyébként azt tapasztaltam, hogy Londonban általában is nyitottak az emberek, szívesen állnak szóba egy kávéházi közegben akár vadidegenekkel is.

A kávézás mint közösségi élmény

Ez a pezsgő kávéházi élet mennyiben tér el hazánktól?

Úgy látom, hogy a minőségi kávéélmény tekintetében, amely túlmutat a nagy márkák egyenkávéinak készítésén, Észak-Európában: Londonban vagy Stockholmban a fénykorukat élik a kávézók.

Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?

A helyi üzletvezetőkkel beszélve a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az embereket oly módon érinti a gazdasági helyzet, hogy alacsonyabb gyakorisággal járnak étterembe. Viszont teljesen mégsem akarnak lemondani az ezzel járó élményről, ezért étterem helyett inkább kávézókba mennek, ahol a kávé mellé jó minőségű szendvicset vagy süteményt kaphatnak. Nagyon pörögnek a legnépszerűbb helyek; van, ahol egy héten 130 kg kávé fogy el.

A szendvicsen és a süteményen túl van újabb termékkategória, amely bővíti a kínálatot?

Több helyen préselnek friss gyümölcsöket a pultnál óriási, modern gépekkel. A többféle gyümölcs jelenléte miatt vannak fix kombinációk, de ha azt mondod, hogy te inkább ananászt kérnél grépfrúttal, azt is megoldják. A friss és egészséges dolgok a kávézókban is a középpontba kerültek.

Holnap folytatjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!