Lakomázzunk hétköznap is!
Mese egy örökölhető szakácskönyvről
2009-08-12 | Vizi CsengeHol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kedves hölgy, polgári nevén Iván Gizella, aki egyszer úgy döntött, hogy ha már otthon oly sokat süt-főz, mindig újabb és újabb praktikákkal felvértezve magát, mindig újonnan felfedezett recepteket kipróbálva, talán leírhatná egy könyvbe a tapasztalatait, természetesen receptekkel fűszerezve. Így született meg Hétköznapi lakomák című kötete.
Egy kedves hölgy, aki igencsak ért az íráshoz, fog egy stóc papírt, amikre kilogrammok, dekák, különböző hozzávalók és elkészítési módok vannak feljegyezve. Nekiáll a szétválogatásnak. Úgy dönt, a legkönnyebb módszert választja, vagyis a fő alapanyagot kiemeli és ezek lesznek szortírozásának kulcsfigurái. Jól bevált receptekről van szó, amit már a nagyi is letesztelt a férjén vagy épp a lányán, az unkákról nem is beszélve. Nem marad más, mint ezeket az irományokat egy „novellás” kötetbe rendezni. Egy kicsit másképp, egy kicsit egyszerűbben, egy kicsit tartósabban, egy kicsit komplexebben.
Másképp, hiszen a lapokra lehet írni. Iván Gizella, újságírónő olyan szakácskönyvet szeretett volna az utókorra hagyományozni, amihez hozzá merünk érni lisztes kézzel is, aminek receptjeit bátran összefirkálhatjuk, hogy a következő generáció is tudja, hogy nagypapa a medvehagymaleves mellé mindig kér frissen sütött cipót. Saját receptjeinket is beleírhatjuk a külön erre a célra üresen hagyott lapokra.
Egyszerűbben, hiszen itt nem az agyonbonyolított receptek sorával találkozik az ember, az alapanyagok is könnyen beszerezhetők, akik pedig manapság szívesen vásárolnak inkább friss, természetes és minőségi nyersanyagokat, azoknak sem lesz nehéz dolguk. Sőt! Trükkökkel, történetekkel halmozza el írónőnk a konyhák felfedezőit.
Tartósabban, hiszen ez egy olyan könyv, amit érdemes a tűzhely mellett tartani, gyakran kinyitni és kicsit sem kell félni attól, hogy mi történik, ha összecsepegtetjük egy kis zsiradékkal. Bátran véssük bele a kedvenc receptünk mellé azt, hogy mi mit változtattunk rajta, aztán ha úgy gondoljuk, már fejből is megy a sütés-főzés, akkor ajándékozzuk tovább menyünknek, lányunknak vagy épp barátnőnknek, de akár a család férfitagjai is kinyithatják, hiszen semmi ördöngösséggel nem kell majd megküzdeniük.
És hogy mitől lehet egy egyszerű, tartós könyv mégis komplex? Hát a felépítésétől! Hiszen elindul az egyszerűtől a bonyolult felé, elindul az értől, hogy aztán a tengerbe ömöljön hatalmas robajjal. A fő alapanyagok miatt igen könnyen kiismerhetjük magunkat az egyes fogások között. Paradicsom, burgonya, tök, bab, káposzta, hús… Legyen az magyar vagy olasz étel, legyen az édes vagy savanyú, egy a lényeg, csapjuk fel az egyik oldalon e könyvet és érezzünk rá a főzés és sütés bájos, varázslatos világára, amivel a befektetett energiánk és időnk a vacsora végére ezerszeresen megtérül! A könyv tele van szeretettel, családias hangulattal, garantáltan kellemes konyhai perceket tölthetünk vele el!
Író: Iván Gizella
Cím: Hétköznapi lakomák – Örökölhető szakácskönyv
Kiadó: Alexandra Kiadó 2009.
Oldalszám: 184 oldal
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!