A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Legendás vörösbor a bikavér

Kvízkérdések

2014-01-29 | Tóth Adrienn


Az egri és a szekszárdi bikavér régóta meghatározó vörösbornak számít hazánkban. Mindez nemcsak történelmi mértékkel, de mai értelemben is egyre inkább igaz. Úgy tűnik, hogy a minőségorientált borfogyasztók számára ez a bortípus kilépett az immár sok évtizeddel ezelőtt kialakított, alacsony kategóriájú szerepkörből, és a ma dolgozó borászok munkájának és elszántságának köszönhetően újra a presztízsborok szegmensében foglal helyet. És ennek a változásnak valószínűleg mindannyian szívesen isszuk meg a levét. Tegyük most próbára a tudásunkat! Minden bikavéres kérdésre tudjuk a helyes választ?


Melyik városhoz kötődik Garay János költő, aki elsőként használja egy versében a bikavér szót?

A. Eger
B. Szekszárd
C. Pannonhalma
D. Budapest

150 évvel ezelőtt a bikavér még nem feltétlenül azt a házasított egri vagy szekszárdi vörösbort jelentette, amit ma. Mit jelentett akkor?

A. A huszárok napi borfejadagja.
B. Hordóban érlelt bor.
C. Mély színű, erős vörösbor.
D. Sillerbor.

Egerben a klasszikus bikavér fölött helyezkedik el a superior. Utóbbi esetében mennyi a hivatalos szabályozás szerint a fahordós érlelés minimális időtartalma?

A. 6 hónap.
B. 12 hónap.
C. 1,5 év.
D. 2 év.

Melyik az a szőlőfajta, amelyre a XIX. században a szekszárdi bikavér épült, és a kékfrankossal együtt még mindig ennek kell adnia a házasítás 40%-át?

A. A portugieser (vagy hagyományosan: kékoportó).
B. A csókaszőlő.
C. A cabernet franc.
D. A kadarka.

A bikavér mind borstílusából, mind történetéből fakadóan párhuzamba állítható egy világszerte ismert olasz borkategóriával, hiszen mindkettő vörös házasítás, és mindkettő a XX. század közepén, illetve második felében elért mélypont után igyekszik az utóbbi évtizedekben egyre magasabb minőséget elérni. Melyik ez az olasz bor?

A. Franciacorta.
B. Gavi
C. Chianti
D. Barolo

A helyes válaszok megtekintéséhez kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!