A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi kerüljön az ünnepekkor az asztalra?

Gyorstalpaló bor és ételek párosításáról

2009-12-14 | Tóth Adrienn


Mi kerüljön az ünnepekkor az asztalra?

A karácsonyi ünnepek közeledtével lelassul kicsit az életünk, és ezzel valamely furcsa okból együtt jár az, hogy több időt töltünk a terített asztal mellett. Ebben az időszakban különös figyelmet fordítunk ételeinkre, megvitatjuk, mit is főzünk, hol vásároljunk annak érdekében, hogy a lehető legínycsiklandóbb fogások kerüljenek az asztalra. Ha nem sajnáljuk a figyelmet a finom falatoktól, érdemes gondot fordítani arra is, mit igyunk hozzájuk.


Az étvágyhozó aperitifről

A vacsora előtt elfogyasztott ital elsődleges funkciója, hogy étvágyat csináljon, épp ezért ilyenkor nem praktikus érdes likőröket felszolgálni. Egy pohár száraz fehérbor, esetleg pezsgő azonban kitűnő választás.

Tipp: száraz pezsgő, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres

Az előétel

Amennyiben egy könnyebb fogást választunk előételnek, például halat, csirkét vagy egy zöldségekre épülő, akár meg is tarthatjuk aperitifünket. Ha azonban mindenképp egy újabb palackot nyitnánk ki, maradjunk a fehérboroknál, ilyenkor az asztalra kerülhet egy száraz olaszrizling vagy egy hárslevelű. Amennyiben egy paprikás ételt tálalnánk fel, vagy már az előételünk is vörös húsokra épül, kitűnő lehetőség mutatkozik egy pohár rosé vagy siller bor kinyitására.

Tipp: olaszrizling, hárslevelű, vagy akár rosé

A főétel

Azoknak, akik halételt (kivétel ez alól a halászlé) vagy csirkés, pulykás fogást adnak a vendégeknek főételként, komolyabb fehérbort javaslunk, ez lehet egy szép, száraz furmint vagy egy hordós érlelésű chardonnay. A marha- vagy disznóhúsból készülő finomságokhoz azonban már illik vörösbort kínálni. A legjobb ételkísérő vörösboraink kadarka, merlot vagy kékfrankos szőlőfajtákból készülnek.

\"\"

Tipp: ha fehérbor furmint, chardonnay, ha vörösbor kékfrankos, merlot, kadarka

Zárásképp

A legtöbb magyar háztartásban a záró fogás általában valami édesség. Érdemes azonban ezt megelőzően egy sajttálat is felszolgálni. Még bort sem kell váltani, amennyiben a főételhez fehérbort kínáltunk, készítsünk ki különböző ízesítésű gomolyákat és krémsajtokat a tálra, ha vörösbor volt utoljára a poharunkban, szeleteljünk hozzá inkább camembert vagy félkemény sajtokat.

Végül pedig következzen az édesség. A bor és a desszert párosításának egyik alapszabálya, hogy a bornak édesebbnek kell lennie az őt kísérő fogásnál. Emiatt nagyon édes, nehéz süteményekhez, tortákhoz nem könnyű megfelelő partnert találni. Ha azonban egy gyümölcsökre épülő, könnyedebb desszertet tálalunk fel, rengeteg késői szüretelésű édes bor közül választhatunk Tokajtól egészen Badacsonyig.

Tipp: a sajthoz tartsuk meg a főétel borát, a desszerthez válasszunk késői szüretelésű, édes fehérbort Tokajból

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!