A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Miért fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk?

Bab és lencse a középpontban

2008-10-31 | Tóth Adrienn


A magyar lakosság majdnem 40%-a aggódik egészsége miatt, sajnos nem alaptalanul. A legtöbb táplálkozástudományi szakember számára nyilvánvaló ugyanis, hogy a magyar lakosság egészségi állapota rossz, és ez jelentős részben helytelen táplálkozási szokásainknak köszönhető. Az egyik hazai élelmiszerkereskedelmi lánc túllépve azon az egyébként elterjedt hozzáálláson, amely egyedül árával jellemzi a megvásárolható termékeket, saját dietetikusával konzultálva egy új termékcsaládot hozott létre, amely a tudatosabb és egészségesebb vásárlási döntést támogatja.


Bár itthon is egyre több szó esik a tudatos táplálkozásról és vásárlásról, a legtöbbször még mindig az ár vagy a reklámok döntenek arról, hogy mi kerül az emberek kosarába. Így, amíg mi csak most ismerkedünk különböző, a táplálkozási kultúrára épülő irányzatokkal, mint a bioélelmiszerek, a helyben termelt élelmiszerek, vagy akár az anti-aging mozgalom, addig sok országban már meghatározó az ún. „selfness” trend, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a fogyasztó saját, de tudatos preferenciáinak segítségével kezébe veszi élete irányítását, és többek között figyel arra, hogy mit is eszik valójában.

Mielőtt azonban erre rátérnénk, érdemes röviden áttekinteni, hogy miért van szükségünk az átértékelésre táplálkozási döntéseink, szokásaink tekintetében. Talán már közhelynek számít, mégsem ugorhatjuk át azt a tényt, hogy étkezésünkre a túl kevés zöldség, gyümölcs, barna kenyér, hal, hüvelyes, többszörösen telítetlen zsírsav, kalcium, E-vitamin és folsav jellemző. Viszont bőven fogyasztunk sót, cukrot és kevéssé egészséges zsírokat.

Ennek következtében pedig felettébb gyakori problémának számít nálunk az elhízás (amihez a sok energia bevitele mellett a mozgáshiány életmód is hozzájárul), a 2-es típusú cukorbetegség, az epekő, a köszvény, a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, a csontritkulás, de még a fogszuvasodás is. Ezeken túl valószínűleg az sem véletlen, hogy egyre komolyabban jelentkeznek olyan táplálékallergiák, mint a tejcukor- vagy lisztérzékenység.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségvédelmi Intézetének ajánlása általánosan elfogadottnak számít a világban. Ezek szerint az alapvetőnek tekintett változatos élelmiszerek a következőket kellene, hogy jelentsék: naponta ötször zöldség/gyümölcs, naponta hatszor kenyér/gabona, hetente kétszer hús, hetente kétszer hal, visszafogott só használat, naponta maximum két pohár alkohol és naponta fél liter tej.

A hazai táplálkozástudományi szakértők ezt azzal egészítik ki, hogy különösen ügyelnünk kell az esszenciális amino- és zsírsavak megfelelő bevitelére, utóbbi csoportban kiemelkedő jelentőssége van az omega-3 zsírsavaknak. Minél több magas tápanyag-sűrűségű – tehát alacsony energia-, de magas tápanyagtartalmú – élelmiszert kellene beépítenünk a táplálkozásunkba, amelyek elegendő vitaminnal, ásványi anyaggal és nyomelemmel látnák el szervezetünket.

Ezek az alapelvek valószínűleg a legtöbb ember számára nem jelentenek újdonságot. Tény viszont, hogy általában nem könnyű ezeknek megfelelően vásárolni, hiszen a legtöbb esetben nem egyértelmű, melyik élelmiszer mennyit tartalmaz a legfontosabbnak tartott értékekből.

A SPAR csoport Vital elnevezésű termékcsaládját első körben az anyáknak, az egészségtudatos fogyasztóknak, valamint a fitness meggyőződéssel rendelkező vásárlóknak, tehát azoknak szánta, akik eddig is ügyeltek arra, hogy mennyi sót, cukrot vagy vitamint tartalmaz ebédjük, vacsorájuk.

A koncepció lényege, hogy hivatalos dietetikai elemzések után a termékek csomagolásán jól láthatóan feltüntetik azokat az információkat, amelyek az élelmiszerek kalória, cukor, zsír, telített zsírsav vagy só tartalmára vonatkoznak. Természetesen a Vital csoportba tartozó élelmiszerek közé már eleve csak olyan áruk kerültek be, amelyek az átlagosnál jobb értékeket produkáltak az egészséges táplálkozás frontján: gazdagabbak olyan hasznos összetevőkben, mint az omega-3 zsírsav vagy az E-vitamin, kevesebb zsírt illetve cukrot tartalmaznak.

A termékcsoport egyelőre nem öleli fel az összes fontosabb élelmiszert. Az induláskor 27 tagból álló csoport – amelyet év végére 50-re szeretnének bővíteni - középpontjában az utóbbi időben háttérbe szorult hüvelyesek állnak, ezeket a szakemberek a zöldségek között húsként aposztrofálják, köszönhetően értékes fehérje, ballasztanyag, vitamin és ásványi anyag tartalmuknak. E mellett halak, zöldségek, gyümölcsök és szójaitalok is kaphatóak Vital kiadásban.

A jelenlegi kínálat Nyugat-Európából, főleg Ausztriából származó termékekre korlátozódik, azonban a bővítéssel sok magyar termelőt is igyekeznek majd bevonni a programba. Az akadályt egyelőre nem a termelői bázis jelenti, a SPAR vezetői egy hazai, hivatalos mérésekre képes intézetet keresnek annak érdekében, hogy a magyar Vital termékeket ne Ausztriában kelljen beméretni.

Az egészséges és tudatos táplálkozás tapasztalatunk szerint nem áll messze - a fitness gurukon túl – azoktól az emberektől sem, akik a minőségi borok hívei. A borkultúrának alapvetően része, hogy ételeinkhez illő bort fogyasszunk, azok pedig, akik maguk kezdenek főzni, általában tudatosabban figyelnek az alapanyagokra is. Ezért érezzük fontosnak és érdekesnek a jövőben is, hogy az étkezéshez kapcsolódó nemzetközi irányzatok mellett a hazai eseményekről is beszámoljunk.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!