A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Milyen a fogadtatás?

Ismerkedés a Nomacorc termékekkel 2. rész

2010-09-23 | Vizi Csenge


Előző cikkünkben megismerkedhettünk a Nomacorc szintetikus dugóival, Kiss Edina mesélt új oxigénmérő módszerükről, de arról még nem sok szó esett, hogy mi is a hazai fogyasztók és borászok véleménye a termékekről. Itt van tehát az ideje megismerkedni a kompetensek nézetével, akik megosztották velünk tapasztalataikat.


 

Piaci és fogyasztói körkép – Nomacorc szemmel

A Nomacorc volumengyártónak számít a piacon, ugyanis a közepes és a nagy szektorban volt mindig is jelentős a gyártáskapacitása. Hatalmas rendeléseket is tud teljesíteni a cég eredeti berendezkedése miatt, ezért döntöttek úgy a kezdetekkor a vezetők, hogy ebbe az irányba mozdulnak el. Épp ezért - és a piaci részesedésük miatt is - nagyon sok palackban már a Nomacorc termékeivel találkozhatnak a fogyasztók.

„Van egy általános feltételezés, ami talán fog változni a közeljövőben.” – kezdi piaci körképről alkotott álláspontjának bemutatását Edina. „Ez az, hogy csak a friss fehérborok és rozék esetén működő zárórendszer lehet az általunk is gyártott szintetikus dugó. De ez egy tévhit, annak a ténynek az ellenére, hogy még manapság is a vörösborokba inkább natúr parafa dugót tesznek, hisz a fogyasztók ezt szokták meg, ebben van bizalmuk.

Mi azonban készítettünk - nem is olyan régen - egy felmérést a fogyasztók körében, fontos kihangsúlyozni, hogy nem Magyaroszágon, tehát ez nem is vonatkoztatható egy az egyben a hazai piacra, épp ezért nem is kell ezt teljes mértékben átvenni illetve elfogadni itthon. Szóval ez a kimutatás bebizonyította, hogy a szintetikus dugók használatától a borászok félnek leginkább, holott - borászati szempontból - igen sokan bevallják, hogy ha ez csak és kizárólag rajtuk múlna, akkor előszeretettel zárnák ezzel palackjaikat.

Talán sokkal inkább a gasztronómia és a kereskedelem az, amely elzárkózik, szinte már elutasító viselkedést mutatva a szintetikus dugók használatával szemben. Mindez annak köszönhető, hogy igen kevés információval rendelkeznek e termékekről. Azonban sokszor ezt a hozzáállást nem vállalják fel, és inkább a fogyasztókra kenik a negatív fogadtatást, holott a megkérdezések során kiderült, ez a réteg egyáltalán nem zárkózik el ezen lezárók előtt. Ennek oka az, hogy ők korrekt áron jó minőségű bort szeretnének vásárolni. Ráadásul, amikor vesznek egy palack bort, akkor minden egyes alkalommal szeretnék ugyanazt az élményt kapni.”

\"\"

A natúr parafadugó esetén is találkozhatunk olyan tételekkel, amik sokkal jobbak ezzel a fajta záróelemmel, azonban biztosan lesz egy tizenkettes kartonban olyan, ami sajnos nem adja azt a minőségi élményt, amit elvárnánk tőle. Ez nem feltétlenül a dugósság vagy bármely más hiba miatt van, hanem egyszerűen nem olyan benne a nedű, zárt, nem mutatja azt a szép arcát, amit minden más esetben láttat. Tehát egy adott számú palack esetén az ízprofilban szórást figyelhetünk meg, hiszen ezen dugók esetében egy élő anyagról van szó, amiknek a belső szerkezetét a természet határozza meg. Előfordul, hogy egyszer sűrűbb, máskor pedig egy sokkal lazább, zárványokkal teli szerkezetet produkál, ezzel akár minden palacknál más és más tulajdonságot mutatva. Ez persze régóta így van a piacon, így ezt fogadták el a fogyasztók és a borászok is, nem is ebben szeretnének a Nomacorc kutatói változtatni, csupán az a vágyuk, hogy megjelenhessenek a piacon egy lehetséges más és jó alternatívaként.

Ez persze Magyarországon még csak bevezetés alatt áll, hiszen egy viszonylag fiatal leányvállalatnak számít a Nomacorc itt: öt éve van piacon és nem lesz kevés idő, mire a borkedvelők elfogadják a jó minőségű, szintetikus dugóikat. Azonban már ráálltak erre az útra, amit a következő beszámolók, értékelések is alátámasztanak.

Piaci és fogyasztói körkép - borászati szemszögből

„Kezdetben az amerikai importőrünk kikötötte, hogy csak abban az esetben foglalkozik boraink eladásával az ottani piacon, amennyiben a palackokba extrudált dugókat használunk. Ennek megfelelően úgy döntöttünk, először csak a készlet felét zárjuk majd ezen a módon. Azonban később rá kellett jönnünk, az extrudált dugóknak köszönhetően nem fordulnak elő olyan borhibák, amelyekkel a parafadugós tételeinknél szembesülnünk kellett. Úgy döntöttünk, minden reduktív módon készülő fehérborunkat a Nomacorc termékével fogjuk lezárni.

\"\"

Megfigyeltük, hogy ezen dugókkal a borok az első 24 hónapukban sokkal jobb kóstolási értéket mutatnak mint régi társaik vagy akár mostani vetélytársaik. A fogyasztók részéről azt látjuk, hogy teljes az elfogadás. Azonban a Selection termékcsaládban és a késői szüretelésű tételeink esetében megőriztük a nyers parafadugókat, ezekhez a magasabb kategóriás, drágák borokhoz tradicionálisan is ez a fajta zárási mód kapcsolódik.” (Nagy Péter, Nyakas Pincészet)

„Korábban préselt parafadugót használtunk borainknál, azonban sok tételünket visszaküldték a pincészethez, mert hibákat okozott, ráadásul könnyedén tört, így azzal nem voltunk megelégedve. Aztán kísérletezésbe fogtunk, hogy kiderítsük, friss, üde alföldi boraink ezen tulajdonságainak megőrzéséhez milyen dugó alkalmas. Először más cégek extrudált dugóit próbáltuk ki, de egyik sem hozta azokat az eredményeket, amelyek miatt végül a Nomacorc cég mellett döntöttünk. Bár a fogyasztók egy része idegenkedik ezektől a dugóktól, azt hiszik, amikben nem parafa van, az nem is olyan értékes.

Ekkor azonban elmagyarázzuk nekik, hogy ezzel a technológiával nem lesz kevesebb a bor, sőt! Ritkán csúszhat be hiba, szinte nem is fordul elő, így annak is sokkal kisebb az esélye, hogy pénzüket egy beteg borra adnák ki. A legtöbben ezt meg is értik. Mi is dolgozunk azonban olyan tételekkel, amelyekben nem csak Nomacorc terméket használunk, hanem parafadugót is. Ilyen az Ezerjó válogatásunk, amelyet több évig érlelünk, azonban itt is kísérletezünk: a tételek egy részét extrudált dugóval látjuk el, így vizsgálható lesz később a különbség.” (Font Gábor, Font Pincészet)

„Hosszú folyamat előzte meg a megfelelő műanyag dugó kiválasztását. Először a fröccsöntött szintetikus dugóval kezdtünk, aminek az ára igen kedvező, viszont rugalmatlan volt, nehézkesen lehetett csak kihúzni az üvegből, ráadásul ha gyors hideghatás érte, mondjuk fagyasztóba rakták az adott palackot pár percre, többé nem lehetett kihúzni a palackból. Annak idején többször kaptunk postán széttört dugóhúzókat, amik azt bizonyították, új dugótípust kell keresnünk. Így került képbe az extrudált dugótechnológia, amelyben szintén kutatni kezdtük a számunkra legmegfelelőbb céget.

\"\"

A műanyagdugóra való átállás fokozatosan történt. Először hét évvel ezelőtt a Csabagyöngye újbor kapott új típusú palackzárást, majd a rozék, végül néhány kivételtől eltekintve az összes közepes árkategóriába tartozó fehérbor. Sőt több prémiumkategóriás bornál is az extrudált dugós megoldást választottuk, ilyen például az Aranymetszés Balatoni Irsai Olivér is, aminek már két évjárata szerzett Gran Menzione minősítést a Vinitalyn.

Ma is vannak olyan tételeink, amelyeknél a fogyasztói elvárásoknak megfelelően natúr parafadugót használunk (pl. vörösborok, késői szüretelésű és, barrique fehérborok, jégbor), és az sem kulcskérdés, hogy a dugó a lehető legjobban védje a nedűt az oxidációtól. Be kell valljam, a fogyasztók részéről sajnos még a mai napig is nagyon negatív a vélemény a szintetikus dugókról. Ennek a megítélésnek a hátterében talán pont 15-20 évvel ezelőtt használt, hiszen azokat általában a leggyengébb minőség boroknál használták.

Valamint a vásárlók meg vannak győződve, hogy a műanyagdugók gyengébb minőségűek, holott ez számos kategóriában nem igaz. Friss fehérborok, rozék esetén sokkal tovább meg tudjuk tartani a bor frissességét és gyümölcsösségét az extrudált dugókkal. Azt a törekvést, hogy a műanyagdugók minél inkább hasonlítsanak a parafához nem tartom fontosnak, hiszen ennek a technológiának pont az az előnye, hogy teljes a szabadság a szín és a grafika tekintetében.” (Varga Bálint, Varga Pincészet)

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!