A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit tudsz a bikavérről?

Megoldások

2014-01-29 | Tóth Adrienn


Sokszor visszatérő fordulatnak számít, hogy az embernek télen jobban esnek a vörösborok, kivéve persze azokat, akik mással nem is hajlandók foglalkozni, mert náluk nincs évszakonként változó mennyisége az egyes bortípusok élvezetének. A tél és a vörösbor kapcsolata tehát több fogyasztói kör szempontjából is stabilnak mondható, kérdés azonban, hogy ha úgy alakul, hogy nem a legkoncentráltabb, legsúlyosabb borra vágyunk, de nem mondanánk le a komplexitásról, mit válasszunk. Például a bikavért. Lássuk most a kvízkérdések megoldásait!


A kérdések megtekintéséhez kattints IDE!

Melyik városhoz kötődik Garay János költő, aki elsőként használja egy versében a bikavér szót?

A helyes válasz a B: Szekszárd

150 évvel ezelőtt a bikavér még nem feltétlenül azt a házasított egri vagy szekszárdi vörösbort jelentette, amit ma. Mit jelentett akkor?

A helyes válasz a C: mély színű, erős vörösbor.

Egerben a klasszikus bikavér fölött helyezkedik el a superior. Utóbbi esetében mennyi a hivatalos szabályozás szerint a fahordós érlelés minimális időtartalma?

A helyes válasz a B: 12 hónap.

Melyik az a szőlőfajta, amelyre a XIX. században a szekszárdi bikavér épült, és a kékfrankossal együtt még mindig ennek kell adnia a házasítás 40%-át?

A helyes válasz a D: a kadarka.

A bikavér mind borstílusából, mind történetéből fakadóan párhuzamba állítható egy világszerte ismert olasz borkategóriával, hiszen mindkettő vörös házasítás, és mindkettő a XX. század közepén, illetve második felében elért mélypont után igyekszik az utóbbi évtizedekben egyre magasabb minőséget elérni. Melyik ez az olasz bor?

A helyes válasz a C: Chianti

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!