Öt perc a hárslevelűnek
Kvízkérdések
2014-01-13 | Tóth AdriennHa a meghatározó fehérszőlő-fajtákat vesszük sorra, elsőkként valószínűleg a furmint és az olaszrizling jut az eszünkbe, nem szabad ugyanakkor elfelejtenünk, hogy a hárslevelű is különleges erényekkel bíró fajta, amelyből az édes borok mellett manapság egyre több magas minőségű, dűlőszelektált tétel készül. Következzen most öt kérdés a hárslevelűvel kapcsolatban!
1. Melyik hazai borvidéken találhatunk a legnagyobb kiterjedésben hárslevelűt?
A. Villányi borvidék.
B. Egri borvidék.
C. Tokaji borvidék.
D. Somlói borvidék.
2. Melyik állítás igaz a hárslevelűre?
A. Jól aszúsodó fajta, ezért fontos alkotórésze a tokaji aszúnak.
B. Kifejezetten rosszul aszúsodik, ezért az aszúkészítéskor csak alapborként használják.
C. Kizárólag hárslevelű aszúszem kerülhet a tokaji aszúba.
D. A fajtából egyáltalán nem készül édes bor.
3. A hárslevelű fürtje jellemzően…
A. Nagyméretű és sűrű, ezért nehéz a növényvédelme.
B. Tömör, kisfürtű.
C. Kicsi, benne ritkán állnak a szemek.
D. Hosszú és laza szerkezetű.
4. Mely aromák jellemeznek egy tipikus hárslevelűt?
A. Vegetális, füves jegyek.
B. Hársméz, virágok.
C. Cseresznye, meggy.
D. Sárgadinnye, vanília.
5. Mely borvidék határain belül található a Debrői körzet, ahol a debrői hárslevelű készül?
A. Egri borvidék.
B. Bükki borvidék.
C. Pannonhalmi borvidék.
D. Tokaji borvidék.
A válaszok eléréséhez kattints IDE!
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!