A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Öt perc a hárslevelűnek

Kvízkérdések

2014-01-13 | Tóth Adrienn


Ha a meghatározó fehérszőlő-fajtákat vesszük sorra, elsőkként valószínűleg a furmint és az olaszrizling jut az eszünkbe, nem szabad ugyanakkor elfelejtenünk, hogy a hárslevelű is különleges erényekkel bíró fajta, amelyből az édes borok mellett manapság egyre több magas minőségű, dűlőszelektált tétel készül. Következzen most öt kérdés a hárslevelűvel kapcsolatban!


 

1. Melyik hazai borvidéken találhatunk a legnagyobb kiterjedésben hárslevelűt?

A. Villányi borvidék.
B. Egri borvidék.
C. Tokaji borvidék.
D. Somlói borvidék.

2. Melyik állítás igaz a hárslevelűre?

A. Jól aszúsodó fajta, ezért fontos alkotórésze a tokaji aszúnak.
B. Kifejezetten rosszul aszúsodik, ezért az aszúkészítéskor csak alapborként használják.
C. Kizárólag hárslevelű aszúszem kerülhet a tokaji aszúba.
D. A fajtából egyáltalán nem készül édes bor.

3. A hárslevelű fürtje jellemzően…

A. Nagyméretű és sűrű, ezért nehéz a növényvédelme.
B. Tömör, kisfürtű.
C. Kicsi, benne ritkán állnak a szemek.
D. Hosszú és laza szerkezetű.

4. Mely aromák jellemeznek egy tipikus hárslevelűt?

A. Vegetális, füves jegyek.
B. Hársméz, virágok.
C. Cseresznye, meggy.
D. Sárgadinnye, vanília.

5. Mely borvidék határain belül található a Debrői körzet, ahol a debrői hárslevelű készül?

A. Egri borvidék.
B. Bükki borvidék.
C. Pannonhalmi borvidék.
D. Tokaji borvidék.

A válaszok eléréséhez kattints IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!