A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ramsay legjobb menüi

Variációk vacsorára

2013-05-19 | Tóth Adrienn


Az ismert brit séfről, Gordon Ramsay-től lassan már kész szakácskönyvsorozat olvasható magyar nyelven. Így azok is meríthetnek a Pokol Konyhája tévés sorozat sztárszakácsának ötleteiből, akik nem vágynak éttermi szerepvállalásra, beérik otthoni konyhájukkal és a hozzájuk legközelebb állók elismeréseivel. A Ramsay legjobb menüi olyan recepteket vonultatnak fel, amelyek a brit eredetű, de mára nemzetközinek mondható tévékonyha legfrissebb irányzatait, alapanyagait, készítési módjait tükrözik.


Az évszázadok folyamán a nemzetek, régiók konyhái a legtöbb esetben mindig is hatottak szomszédaikra, azonban hála a televízióban futó főzősorozatoknak, ma már sokan fogunk olyan ételek elkészítésébe, amelyet szinte ugyanúgy készítenek el a lelkes amatőr szakácsok a világ tőlünk távol eső pontjain. E receptek sokszínűségét az adja, hogy alkotóik bátran merítenek a különböző kultúrák gasztronómiai hagyományaiból, sikerük titka pedig az, hogy meglévő konyhai rutinnal jellemzően rövid idő alatt biztonsággal elkészíthetőek.

A kötet egyik elismerésre méltó erénye a felépítésében rejlik, amely két szempontrendszert és ezek találkozási pontjait veszi figyelembe. Egyrészt kiemelt az adott receptek származási helye, másrészt a szezonalitás kérdése, amely az alapanyagokat és az ételek elfogyasztóit is figyelembe veheti. A menük ennek megfelelő nevet viselnek: francia télen, közel-keleti nyáron vagy thai egész évben.

Persze mi még három fogás elkészítésekor sem vagyunk arra kötelezve, hogy egy fix menün haladjunk végig. És ezt a könyv szerkesztői is elismerik azzal, hogy bár egy-egy menü egy oldalon foglal helyet, az egyes lapok vízszintesen három részre vannak vágva így a brit tavasszal/nyáron előétele mellé odalapozhatjuk az olasz nyáron főételét és a délkelet-ázsiai egész évben záró fogását.

A receptek nagy változatosságot mutatnak, bár a vegetáriánusok elsősorban az előételek és a desszertek közül válogathatnak, mert Gordon egy sült cukkinival és gombával tálalt rizottón és egy krémes spenótos tart recepten túl nem közöl más nem húsra vagy halra épülő fogást.

Azoknak, akik megijednek egy háromfogásos menü elkészítésétől vagy épp elfogyasztásának következményeitől, ajánljuk, hogy próbálkozzanak hétvégi ebédként egy főétellel és egy desszerttel, míg bármelyik vacsorára meglephetik magukat egy előétellel, amelyet négy helyett ez esetben két főre is tálalhatnak.

Ez már csak azért is praktikus, mert sok előételnek szánt recept könnyen elkészíthető, így még munka után is nagyobb kedvvel vághatunk neki a konyhai tevékenységnek, pláne ha elképzeljük, hogy hamarosan a tányérunkra kerül egy paradicsomos, pármai sonkás bruschetta, egy mentás dinnye-, feta- és édesköménysaláta vagy egy brokkolikrémleves lágy kecskesajttal.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!