A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Régóta tisztában vagyunk a franc értékeivel

Jekl Béla a villányi franc-ról

2014-06-27 | Tóth Adrienn


Régóta tisztában vagyunk a franc értékeivel

Dűlőszelektált bort a legtöbb borvidéken olyan szőlőfajtából készítenek, amely adottságaiban és karakterében is kiemeli az adott termőtáj értékeit. Nem véletlen tehát, hogy Jekl Pince cabernet franc-t telepített ebből a célból a Fekete-hegyre. A villányi franc bortípus bemutatkozásakor Jekl Béla nyilatkozott a Vinoportnak.


„2003-ban a VinAgora borversenyén aranyérmet kaptunk cabernet franc borunkért, úgyhogy már régóta tisztában vagyunk a fajta értékeivel, a benne rejlő lehetőségekkel. E tétel alapanyagát a Nagyharsányi-hegy mögött található Fekete-hegyről szüreteltük, amely mindössze száz méterrel alacsonyabb a Szársomlyónál. Erre a területre a mélyebb talaj a jellemző, rajtunk kívül a Vylyan és a Bock pincészeteknek van csak szőlője itt.

Magát az ültetvényt a ’90-es évek végén telepítettük a hegy déli oldalán, a kezdetektől azzal a céllal, hogy dűlőszelektált cabernet franc-t tudjunk innen készíteni. Ezt a tájat kezeljük a Jekl Pincészet legfontosabb termőterületeként, itt alkalmazzuk a legszigorúbb, 40 hl/hektáros terméskorlátozást, és kizárólag jó évjáratokban készítjük el a termésből a Villányi Cabernet Franc Fekete-hegy Válogatást.

Régóta tisztában vagyunk a franc értékeivel

A bor hagyományosan, héjon erjesztéssel készül, majd francia vagy magyar hordóba kerül, amely jellemzően új. Annak érdekében azonban, hogy ne váljanak túlzóvá a pörkölési aromák, maximum közepes égetettségű hordókat alkalmazunk.

E bortípus következő tétele a 2012-es lesz, amely francia barrique hordóban érett, és Flóra lányom Il Primo sorozatának tagjaként kerül forgalomba. Most még hordóban érik a bor, várhatóan ősszel kerül palackba.”

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!