Tejhabbal a kávékultúráért
Gramm Prix latte art verseny
2011-10-03 | Tóth AdriennA hazai kávékultúra színvonalát egy latte art verseny és az e kapcsán létrejövő közösség építésével kívánják növelni a Gramm Prix megálmodói. "Bár kávét szinte minden sarkon lehet kapni, a valóban magas minőség iránti elkötelezettség már korántsem ilyen gyakori a kávékészítők körében" - mondta el Cserkó Péter, a 8 Gramm Kávézó baristája, a kezdeményezés egyik elindítója. A decemberig tartó versengés célja, hogy összehozza azokat, akik a tökéletességre törekednek minden csésze espresso és cappuccino elkészítésekor.
„A barista eredetileg egy espresso specialista, aki tisztában van a kávégépek pontos működésével és a helyzetnek megfelelően változtatja beállításait.” – kezdett bele Kovács Antal, barista, a Curia Vendéglő vezetője a fogalom tisztázásába. A kávékészítésnek sok olyan, a minőséget döntően befolyásoló mozzanata van, amelyre a fogyasztók nem is gondolnának. Például a baristának tisztában kell lennie a kávédaráló szakszerű működésével annak érdekében, hogy a különböző keverékeket megfelelő finomságúra őrölje, így az illő extrakcióval ideális espressót készíthessen.
Persze egy baristának nem csak espressót kell tudnia főzni, hanem alkalmaznia kell olyan egyéb technikákat is, mint a french press, az aeropress vagy a filteres kávékészítés, és természetesen gyakorlattal kell rendelkeznie a tejhabot díszítő sztenderd minták elkészítésében. A Gramm Prix versenye pedig pont ez utóbbiról szól.
A havonta egyszer megrendezésre kerülő fordulók úgy zajlanak, hogy a kétfős párbajok minden körében újabb feladatot húznak a résztvevők. A nyertesek a következő fordulóban mérkőznek meg egymással, így készülnek újabb és újabb cappuccinók egészen a döntőig.
Hasonló versenyek zajlanak Görögországban és Angliában is. A hazainak azonban nem is annyira az egymással való megmérkőzés a célja, mint inkább egy olyan fiatal közösség kialakítása, amelynek tagjai lehetnek baristák, éttermesek vagy kávémárkák képviselői, olyan emberek, akiket érdekli a kávé világa, és ezen a fórumon keresztül kicserélhetik egymással tapasztalataikat, megoszthatják tudásukat.
A szeptemberben lezajlott első forduló győztese: Somogyvári Balázs (Manuel). Legközelebb 2011. október 30-án, Budapesten, a Curia Vendéglőben (1053 Budapest, Ferenciek tere 2.) gyűlnek össze a latte art rajongói.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!