A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tempranillo kvíz

Megoldások

2013-07-24 | Tóth Adrienn


Tempranillo kvíz

A spanyolok kékfrankosáról, a tempranillóról összeállított kvízünkben több oldalról is megközelítettük ezt a kék szőlőfajtát. Így rákérdeztünk nevének eredetére, kérdéseket tettünk fel a két legfontosabb spanyol termőtája, Ribera del Duero és Rioja kapcsán, valamint nemzetközi vizekre is kitekintettünk egy amerikai és egy portugál szál segítségével.


 

A kérdések megtekintéséhez kattints IDE!

1. Honnan kapta a nevét a szőlőfajta?

A helyes megoldás a B: temprano annyit tesz: korai.

A szőlőfajta a nevét a temprano szóból kapta, amely korait jelent. Ez a szőlőfajta ugyanis a legtöbb, Spanyolországban termő kék szőlőnél több héttel korábban érik.

2. Melyik állítás igaz a tempranillo és Kalifornia kapcsolatára?

A helyes megoldás az A: már a 20. század elején voltak ültetvényei az amerikai államban.

A fajta már a múlt század elején jelen volt Kaliforniában, bár ebben az időben elsősorban alacsony kategóriájú, folyóbor minőségű tételt készítettek belőle. A 20. század végére azonban szerte a világon feltámadt az érdeklődés iránta mint magas minőséget adni képes fajta iránt, így mára Mexikóban, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Argentínában, Uruguayban, Törökországban és Kanadában is foglalkoznak vele.

3. Elsősorban miért tartják Ribera del Duero vidékét a legmegfelelőbbnek a tempranillo termesztésére Spanyolországon belül?

B. a jelentős hőmérsékletkülönbség miatt a nappal és az éjszaka között.

A tempranillo azért különleges, mert két egymásnak ellentmondó környezeti hatásra van szüksége annak érdekében, hogy magas minőséget adjon. Egyrészt szükség van arra, hogy ne legyen folyamatosan meleg a bogyó, hanem időről időre lehűljön annak érdekében, hogy megtartsa savait. A másik oldalról ugyanakkor a vastag héj és az elegendő cukorfok elérése miatt a napfény hiányát sem szenvedheti. Állandóan forró nyári hőmérsékleten azonban nem ad magas minőséget. Ribera del Duero magasabb fekvésű területei ebből a szempontból jól illenek a követelményekhez, hiszen a nyári meleg után éjszakára jelentős mértékben esik az átlaghőmérséklet.

4. Hogy hívják a tempranillót a szomszédos Portugáliában?

A helyes válasz a C: tinta roriz.

Portugáliában a tempranillót tinta roriznak nevezik. Ez a szőlőfajta a tinta barrocával, a tinta cãóval, a touriga francesával és a touriga nationallal együtt adja az ország híres erősített, édes vörösborait, a portóikat.

5. Ha átlagában sorra vesszük a riojában felhasznált szőlőfajtákat, mennyiségi szempontból hányadik a tempranillo?

A helyes válasz az A: első.

A rioja néven megjelenő vörösborok legfontosabb szőlőfajtája a tempranillo, ez már csak abból is következik, hogy a vidék szőlőterületeinek több mint 75%-át ez borítja. A riojába emellett garnacha, graciano, mazuelo kerülhet. Az utóbbi három közül a garnacha a legfontosabb. Ha egy átlagos házasítást veszünk alapul, abból 60%-ot tesz ki a tempranillo, és 20%-ot a garnacha.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!