A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz kedvenc nyári borunk 2010

Világos mezőny: fehérek és rozék

2010-08-13 | Tóth Adrienn


A fröccsbornak megvannak az alapvető követelményei: legyenek üdítőek a savai és legyen tiszta, jó minőségű. Abban már eltérnek a vélemények, hogy rozéból vagy fehérborból szeretjük inkább ezt, a kánikulában is üdítő italt, sőt azon a fronton is vannak különbségek, hogy az illatos szőlőfajtákat részesítjük-e előnyben, vagy maradunk a jó öreg olaszrizlingnél. Bár következő összefoglalónk néhány bora alkalmas fröccsalapanyagnak is, mi itt most olyan borokat gyűjtöttünk össze, amelyeket a nyári hónapokban inkább tisztán ajánlunk.


Irsai Olivér 2009
Frittmann Pincészet

A puha, parfümös, édes tónusú illatba, amelyben többek között gyöngyvirág és ananász érezhető, legszívesebben belehuppanna az ember. A borba kortyolva ezután kellemes meglepetést jelentenek az érett gyümölcsaromák mellett ficánkoló, gondtalan savak. Olyan lendület van benne, mint egy életrevaló hatévesben. Ihatjuk egész délután vacsora előtti aperitif címén vagy töltsünk belőle grillezett, friss kecskesajt mellé. Tovább

\"\"

Sárgamuskotály 2008
Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Játékszer. A pohárban a fűszeres-parfümös vonal összekeveredett egy érett barackossággal. Kapcsolatuk az első szippantástól jól indul, és hosszan kitart ez az édes hangulat. Kóstoláskor száraz, azonban mivel az illattal párhuzamosak az ízek, és lágy a savérzet, nem tűnik óriásinak a váltás. Fajtatipikus bor, pacsuli mentes felfogásban. Hűtsünk be egy pár palackkal, ha délután barátok jönnek át beszélgetni, mert nem igényel különösebb ételkíséretet, magában is jól fogyasztható. Tovább

\"\"

Premium Chardonnay 2009
Hilltop Borászat

Az első pillanatban megszeretteti veled magát az illat, hiszen a közepesen intenzív almás, sárgadinnyés jegyeket citrusok teszik izgalmassá. További pozitívum, hogy az illat idővel sem kopik ki a pohárból, ott marad. Kóstoláskor szikárabb érzésünk van, mert elmaradnak az édes érzetet okozó gyümölcsaromák, kapunk viszont ezek helyett egy telt, krémes, kerek savérzetű, lassan múló kortyot, amelyet kifejezetten szívesen iszik az ember. Kerüljön mellé a tányérra roston sült süllő citromos vajjal és párolt zöldségekkel! Tovább

\"\"

Dorombor Száraz 2009
Chateau Dereszla Pincészet

A közepesen intenzív illatban olyan trópusi gyümölcsök keltik fel az ember érdeklődését, mint a banán, mangó, licsi és a papaya. Kóstoláskor érett, kerek savérzettel és diszkrét, de kellemes aromákkal találkozunk, így végül egy összecsiszolt és nagyon jól iható bor benyomása támad bennünk. Az ilyenek azok a palackok, amelyek egy szempillantás alatt kiürülnek. Így azoknak, akik ismerik a mértéket, javasoljuk ebédidőben, amikor például pulykát eszünk hozzá rántva vagy grillezve. Tovább

\"\"

Virtuoso Chardonnay 2008
Haraszthy Vallejo Pincészet

Finomra hangolt illat, amelynek a citrusok mellett megjelenő gyümölcsös karakterét még édesebbé teszi a hordó vaníliája. Kóstoláskor először a szép savszerkezet és az emellett megjelenő mineralitás tudatosul. A hitelességet a test és az illatkarakternek megfelelő, diszkrét aromavilág adja. Hosszú, elegáns, krémes utóízzel zárul. Tartalmas bor, amelyben nem bizonyos kiugró dolgok szépek, hanem az összhang. Mozart Varázsfuvolájához, vagy egy tengeri herkentyűkből és trópusi gyümölcsökből álló nyárshoz töltenénk belőle. Tovább

\"\"

Rajnai Rizling 2007
Cuk Borház

A pohárban elsőre füvet, majd rengeteg virágot és citrust fedezünk fel, ha azonban kitartóan figyelünk tovább, felbukkannak a fajtára jellemző, esetünkben visszafogott benzolos jegyek is. Kóstoláskor az illattal megegyező ízjegyeket ásványosság és egy kevés, a palackos érlelésre utaló mézesség egészíti ki. Az élénk savak és az aromaintenzitás hosszú és várakozásteljes életet ígér. A citromos dresszinggel tálalt salátát gazdagítsuk friss kecskesajttal vagy kínáljuk Provance-i fűszerekkel elkészített tőkehallal. Tovább

\"\"

Pannonhalmi Rosé 2009
Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A bor érett, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatát megszagolva az ember kedvet kap az élethez, meg persze bor ivásához. Kóstoláskor úgy érezzük, ez a rosé pont a két ismert stílus határán mozog, hiszen megvan benne az érett gyümölcsösség és savak jelentette üdeség is. Kiegyensúlyozott tétel, amit a műfaj barátai értékelni fognak. Ideális esetben a palack elfogyasztásakor a napon sütkérezünk, és van a kezünk ügyében olívás kenyér, friss kecskesajt és szárított paradicsom. Tovább

\"\"

Cabernet Sauvignon Rosé 2009
Dúzsi Tamás Pincéje

Érett, rozé létére tömény illat, szamócával, málnával és más piros bogyós gyümölcsökkel! Olyan gömbölyű ez az illat, hogy az ember egy jó ideig elvan csak a szagolgatással. A kortytól sem kapunk mást, olyan akár egy labda, aromáiban lendületes, de szerkezetében testes és kerek! Ha filmet keresünk hozzá, válasszunk egy ízlésünknek megfelelő, kicsit szentimentális alkotást! Tovább

\"\"

Sopron Cuvée 2007
Weninger Pincészet

Megvan benne a kellő kedvesség és a kellő tartalom. Gyönyörű, gazdag gyümölcsillat tele áfonyával, meggyel, szederrel. A pikantériáról a bors, a vaníliás keksz, a szegfűszeg, az avar és a csokoládé gondoskodik. Az íz szépen követi az illatot, bár itt inkább a fűszeres jegyeket érezzük erősebbnek. Az aromák mellett élettartamot garantáló tanninszerkezet és kerek savak foglalják keretbe a kortyot. A finom minerális vonal vele született bölcsességet ad a bornak. Tovább

\"\"

Szekszárdi Kékfrankos 2007
Vida Péter

A közepesen intenzív, gyümölcsös-fűszeres illatkép néhány másodperc elteltével étcsokoládéval egészül ki. Kóstolva azt tapasztaljuk, már inkább a fűszeres jegyek a meghatározóak, amelyek azért ilyen kellemesek, mert üde savakkal, érett tanninnal párosulnak, és mert két forrásból származnak, e bor esetében ugyanis összeadódik a szőlőfajta eredeti fűszeres zamata a hordós érleléskor felszedett aromákkal. A ropogós cseresznye azért ott marad a háttérben. Egy rozmaringgal és paradicsommal készített bárányragut vagy harcsapaprikást kínálnánk hozzá, ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy kiürül a palack a vacsora végére. Tovább

\"\"

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!