A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Élettel telve

2011-08-06 | Tóth Adrienn


Csupa olyan nyári bort válogattunk össze ebbe a gyűjteménybe, amely még a felhők mögül is előcsalja a napot! Rögtön az elején két buborékos tétel derít minket jókedvre, majd ezt több könnyebb és testesebb fehérbor követi. A rosé szériafelszereltség ha nyári borösszeállítást készítünk, így itt sem maradhatott el, végül a sort két könnyed, zamatos vörösbor zárja. A nyár azonban nemcsak a konkrét borokról, de a borfogyasztási módszerekről is szól. Itt az ideje, hogy mindenki kikísérletezze a neki leginkább megfelelő fröccs arányt!


QQRIQ 2010
Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet

A pohárba szagolva gyümölcsös jegyeket érzünk. Elsősorban körtét, zöldalmát, fehér húsú barackot, és ezek az illatok szerencsére nem is akarnak eltűnni egyhamar. A savak élénk érzetűek, citrusos asszociációkat ébresztenek, mellettük a test közepesnek, a buborékok intenzívnek bizonyulnak. A korty vége felé egy gyógynövényes ízvonal nyert teret. Kellemes nyáresti történet, amikor a bruschetta salsájába a zöldségek mellett friss kecskesajtot keverünk! Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Il Primo Frizzante
Jekl Pincészet Villány

Kedves illat, amely egy részről parfümös jegyeket hordoz, más részről érett, sárgahúsú gyümölcsökre emlékeztet. Ahogy telik az idő, egyre inkább szép fehérbornak tűnik, mint könnyen feledhető gyöngyözőnek. A korty megjelenésében krémes, délies hatást kelt, lendületéhez a buborékok mellett nagymértékben hozzájárul a karcsú test és a vadvirágos, fűszeres aromagazdagság. Le kell ülni vele, és egyszerűen kikapcsolni. Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Loliense Fehér 2010
Konyári Pincészet

Finom, sárga- és fehérhúsú gyümölcsökre és virágokra emlékeztető illatvilág köszönt ennél a bornál, amelyben egyre inkább teret nyer az a csalános, füves vonal, amely oly jellemző a házasítás egyik lábát adó sauvignon blanc-ra. A kortyban az évjárat egyértelműen megmutatja magát az élénk savgerincen keresztül, de az ugyancsak jelenlevő üde, gyümölcsaromáktól húsos test egy könnyed, kellemes bort alkot napozós délutánokra. Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Royal Tokaji Furmint 2009
Royal Tokaji Borászat

Kellemesen minerális, kicsit füstös és glicerinesen vastag az első benyomás. A közepesen intenzív illattal szemben a korty sokkal nyitottabb, benne egy krémes, vajas ízvilág találkozik a hordó fűszeresebb jegyeivel. Az érett borkarakterhez viszonylag magas alkoholérzet és egy közepes test társul. A bor savai és a már korábban észlelt mineralitás a második korttyal jönnek meg inkább, amikor az elsődleges jellemzőkön túl is tovább keres az ínyünk. A bor lecsengése kifejezetten sós. Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Abrakadabra 2009
Orsolya Pince

Szelíden és lassan nyílik a bor gyógynövényes, datolyás illata, de a tartalom rögtön érződik belőle. A kortyban kereken ötvöződnek a hordós érlelés aromái, az olajos magvak, egy kevés méz és a vajasság. Szerkezetileg meghatározó az érettség érzése, hiszen megvan a krémes test, a tüzesség és a hosszú lecsengés is. Esti fehérbor, amely megfelelő fűszerezés esetén simán elvisz a vállán sokféle vörös húst is. Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Szürkebarát 2008
Csernyik Pince

Rövid szellőztetés után az ásványosság mellett egy gyümölcsös illatvilág nyílik ki a pohárban, benne sárgadinnye, grapefruit. A kortyot egy karakteres, de érett savérzet hatja át, amelynek egy kevés maradékcukor tart ellent. Élénk, lendületes korty, hosszú lecsengésében kevés kellemes kesernyésséggel. A borhoz készítsük magunk mellé Carlos Ruiz Zafóntól A szél árnyékát és egy kevés kesudiót! Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Rosé 2010
Etyeki Kúria Borgazdaság

Szellőztetés után, üde, visszafogott gyümölcsillat fejlődik ki a pohárban. A bor ízvilágában átható eukaliptuszt és néhány piros bogyós gyümölcsöt érzünk, amelyekhez élénk, feszes savérzet társul. Ez a rozé legtöbb társához hasonlóan az élet egyszerű, de örömteli pillanataihoz illik. Szeleteljünk mellé szalámit, öntsünk tálkába pikánsabb tónusú olívaolajat, és vágjunk jóféle kenyeret hozzájuk. Az sem baj, ha fröccsöt készítünk belőle! Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Cabernet Sauvignon Rosé 2010
Dúzsi Tamás Pincéje

Az első szippantástól határozott a bor illata, bár a kezdeti fűszeres, csipkebogyós jegyekhez idővel fekete ribizli és eper társul. A kortyban az alkohol szinte észrevétlen, a lendületes savak mellett a bor szerkezetét mintha egy kevés maradékcukor tenné kerekebbé. Az ízek az illattal párhuzamosan haladnak kifejezően és intenzíven. Az évjárat ebben a borban pikantéria formájában jelenik meg, fűszeresen, zamatosan. Tálaljunk hozzá panzanellát, kenyérsalátát sok érett paradicsommal és toszkán olívaolajjal! Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Soproni Zweigelt 2009
Roll Pincészet

Kifejezetten intenzíven törnek elő a friss gyümölcsillatok ebből a borból; a piros ribizli, a meggy, a vörös áfonya gondoskodik a jó hangulatról. A korty már kevésbé aromatikus, a karcsú testre élénk savak és fűszeres tanninok tapadnak, így egy szikárabb, pezsgő összkép alakul ki a kóstolóban. Könnyed, játékos vörösbor, nem túl hosszú lecsengéssel. Jó választás a vasárnapi rántott hús mellé vagy paprikás krumplihoz. Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Kékfrankos Vaskeresztes 2007
Kék - Garger Imre

Attól, ahogy a poharat megtöltik a mentás, ánizsos, csipkebogyós, cseresznyés illatjegyek, rögtön olyan északias vörös asszociációi támadnak az embernek. A később felbukkanó fenyőgyantás vonal sem távolít el minket ettől a gondolattól. A kortyot a piros bogyós gyümölcsökre, fűszerekre emlékezető aromák és a zamatos savak hármas kombinációja határozzák meg. Ahogy egyik kortyot ízleljük a másik után, egyre jobban értékeljük a vörös áfonyát és a rumos meggyet, amelyek kedvessé teszik a bort. Tovább

Tíz kedvenc nyári borunk 2011

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!