A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tipp, hogyan lehetsz környezetbarát borfogyasztó

A zöld bor új értelmet nyer

2014-04-22 | Tóth Adrienn


Ma, április 22-én van a Föld Napja. És bár tartós és eredményes változás csak akkor érhető el, ha egész évben foglalkozunk a kérdéssel, apró lépéseken keresztül egyre tökéletesítve életformánk ezen aspektusát, a semminél mégis több, ha legalább ezen az egy napon átértékeljük azt, ahogy otthonunkban vagy a munkahelyünkön a környezetünket érintő döntéseket meghozzuk. Most tíz tippet gyűjtöttünk össze annak kapcsán, hogyan lehetünk környezettudatosabb borfogyasztók!


1. Igyunk helyi bort! – Ahogy más élelmiszerek esetében, a bornál is érdemes a helyben termeltet vásárolni. Ezzel azon túl, hogy csökkentjük a szállításból eredő környezeti terhelést,a körülöttünk működő gazdaságot is támogatjuk, ez pedig még számunkra is kedvező lehet.

2. Gyűjtsük szelektíven a borosüveget! – A szelektív hulladékgyűjtés egyre inkább terjed. Érdemes azonban utánajárni, hogy milyen módon adhatjuk le a kiválogatott szemetet. A borosüvegeket öblítsük ki, és távolítsuk el róluk a kapszula maradványát, legyen az műanyag vagy ón. Sőt még a csavarzárak alsó egységét is illik lepattintani.

3. És a parafa dugót is! – Bár a parafa dugók gyűjtése elsőre tömegében nem nyújt látványos eredményt, tudjuk, hogy a sok kicsi is sokra megy. A parafa dugókat tárulhatjuk egy külön dobozban, mert biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb felbukkan majd olyan ismerős, aki szívesen készítene belőle dísz- vagy használati tárgyat, de általában az óvodák is szívesen fogadják a parafa dugókat kézműves foglalkozásaikra.

4. Fogyassz bio- vagy biodinamikus borokat! – Mind a bio-, mind a biodinamikus borok készítőire jellemző, hogy kizárólag természetes eredetű permetszereket használnak szőlőtőkéik megvédése érdekében. Ez lehet réz, kamilla, csalán vagy más készítmények. Érdemes azonban azzal is tisztában lenni, hogy több olyan borászat működik, amelyik gyakorlatilag bioszőlőt termel, azonban mivel nem veti alá magát a hivatalos engedélyezési eljárásoknak, ezt nem írhatja rá a címkékre.

5. Ha egy pincészetnél jársz, érdeklődj arról, hogy működésükkel hogyan igyekeznek egyre környezettudatosabbá válni! – Tisztában kell lennünk, azzal a hatalommal, amellyel fogyasztóként bírunk. A környezettudatosabb működéshez egy borászat több úton is eljuthat: egyrészt magától ébredhet rá ennek szükségességére, másrészt a vásárlók részéről tapasztalt érdeklődés olyan piaci igényt jelezhet számára, amely a zöldebb működés felé mozdítja el.

6. Menj biciklivel bortúrázni! – Szerte a világban egyre több bicikliutat építenek fel, sokat közülük borvidékeken. IDE kattintva megtalálod az elzászi borút térképét, amelyen külön jelölik a kerékpáros útvonalakat. A francia borvidék nemzetközi viszonylatban az egyik legismertebb ilyen példának tekinthető. A bicikli és a bor kapcsán fontos kiemelni a mértékletesség kérdését: attól, hogy nem autót vezetünk, még ugyanúgy veszélyt jelenthetünk a közlekedésben.

7. Ne önts ki bort! Csinálj belőle jégkockát! – Ha úgy alakulna, hogy nem fogy el egy egész palack bor, de egyébként semmi baja a palack tartalmának, nem érdemes rögtön a lefolyóba engedni. Ha a bort egy jégkockatartóban lefagyasztjuk, később főzés során felhasználhatjuk, ahogy zöld fűszerekkel vagy alaplével is tesszük.

8. Szóda – Közeledik a nyár, és vele együtt a fröccsszezon. Mára újra közhelynek számít, hogy a legjobb fröccsöt nem ásványvízzel, hanem szódával készítik. A legtöbb igazi fröccsrajongó egyetért abban, hogy a főleg hazai viszonylatban magas ásványianyag-tartalmú vizek megváltoztathatják a fröccs ízét. Szódát pedig egyre több helyen lehet vásárolni, és az ásványvizes PET palackokkal ellentétben visszaváltható csomagolásban árusítják.

9. Biciklis borkiszállítás – A biciklis futárok már megszokottak számunkra, a közelmúltban azonban elindult itthon egy biciklis teherszállító vállalkozás is, amelynek első ügyfele pont egy magyar boros webshop volt. Ha tehát azt szeretnénk, hogy a megrendelt borunk környezetkímélő módon érjen el hozzánk, érdemes utánakérdezni ennek is. A témáról nemrég készített interjúnkhoz kattints IDE!

10. Visszaváltós pohár – A nyár nemcsak a fröccs, de a zenei és kulturális fesztiválok időszaka is. Egyre több hazai fesztiválszervező számára válnak fontossá a zöld szempontok. Ennek keretében visszaváltható pohárral készülnek a szomjukat oltani kívánó látogatók számára, akik így csökkenthetik a kukában kikötő műanyag poharak mennyiségét.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!