A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló a Barolóról

Őszi, téli bor

2012-10-03 | Tóth Adrienn


Tíz tudnivaló a Barolóról

Valahol természetes az, hogy Olaszországról mindenkinek a tengerpart, a frissen sült halak, Toszkána és a nyár jut először eszébe. Pedig a világ egyik legősziesebb hangulatú borvidéke is itt található: Piemonte. A név annyit tesz, a hegyek lábánál, és valóban, a döntő mértékben hegyes, dombos tartomány nagy része nem is alkalmas a szőlőtermesztésre. Pont ezért tiszteletreméltó az az elszántság, amellyel a megfelelő dűlőkben Itália egyik legkomolyabb borát, a Barolót létrehozzák.


1. A Barolo az egyike az első négy DOCG-nek (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), az olasz eredetvédelem legmagasabb kategóriájának. 1980-ban a Brunello di Montalcinóval, a Vino Nobile di Montepulcianóval és a Barbarescóval együtt kapta meg ezt a címet.

2. Az ország északnyugati részében elhelyezkedő Piemonte legelső bora a Barolo, amely minőségével és hírnevével méltó vetélytársa Toszkána legszebb vörösborainak.

3. A bor egyetlen kékszőlő-fajtából, a nebbiolóból készül. Ez egy különösen masszív, sok meleget igénylő fajta, amellyel Piemontéban a barbera és a dolcetto mellett kékszőlő-fronton foglalkoznak.

4. A Barolo Piemonte déli részén Langhe régióban található, Alba városának körzetében. A Barolo titka, hogy csak a legtöbb napsugarat élvező, mészköves talajú dűlőkbe kerül ezen a vidéken, a kevésbé kedvező adottságú területeket a másik két szőlőfajta foglalja el, még Barolo vidékének drága árfekvésű ültetvényeiben is.

5. Azért van erre szükség, mert az összes piemontei kék szőlő közül ez fakad a legkorábban és érik be a legkésőbb, mivel a leghosszabb vegetációs időszakra van szüksége annak érdekében, hogy teljes mértékben beérjen, neki járnak a legjobb dűlők.

6. Ez alatt a hosszú érés alatt komoly beltartalomra tesz szert. Ez az az eset, amikor mindenből sok van belőle: masszív test, jelentős alkohol, gazdag aromatika, a hosszabb érlelést szükségessé tevő, karakán tannintartalom.

7. Ennek a felépítésnek köszönhető, hogy hagyományosan legalább egy, de akár két évtizedes érlelésre ajánlották darabjait. A mai tudatosabb, modern borászati eljárásoknak köszönhető, hogy már fiatalon is könnyebben fogyaszthatók, bár azért igazi formájukat most is néhány extra év palackos érlelés után mutatják.

8. Ez részben a kiszelektált élesztőknek köszönhető, amelyek működése révén garantált egyrészt, hogy nem marad cukor a borban, mert elbírnak a magasabb alkoholtartalom jelentette nehézséggel, másrészt hogy időben lefut az erjedés, így nem húzódik el a héjon tartás időszaka, amely a korábbi, legendás érlelést igénylő tanninokat eredményezte.

9. Az alap Barolo feletti kategória a Riserva, amely legalább öt év érlelést ír elő a piacra kerülést megelőzően.

10. A borhoz a helybéliek leggyakrabban vadhúsokat, tartalmas tésztákat és rizottókat esznek. Az ízesítés kapcsán nem szabad elfeledkezni a tartomány különlegességéről, a szarvasgombáról, amely jól illik ehhez az összetett illat- és ízvilágú borhoz.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!