A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tudnivaló Roussillonról

Édes borok más felfogásban

2012-08-25 | Tóth Adrienn


Miután a múlt héten sétát tettünk Balatonfüreden, visszatérünk Dél-Franciaországba, és a múltkor szemügyre vett Languedoc párjáról, Roussillonról tudunk meg többet. Nyári borutazó sorozatunknak ez lesz az utolsó külföldi epizódja. Kerekedjünk hát fel, és ismerjük meg e régió hagyományos borai mellett édes borkülönlegességeit is!


1. Amíg Languedoc elsősorban a part menti sík vidéken terül el, addig Roussillon inkább a Pireneusok völgyeiben húzódik. A májustól augusztusig tartó érési időszak viszonylag száraz, a csapadék többsége a téli hónapokban hullik. Az egyébként is meleg időt a szárazföld belsejéből érkező tramontane szél általában csak tovább fokozza.

2. Tekintettel a magas átlaghőmérsékletre és a csapadékhiányra errefelé az aszály jelenti a legnagyobb problémát. A francia AOC- és az EU-s szabályozásnak megfelelően ugyanis tilos az öntözés.

3. Roussillon talaja kifejezetten változatos, található itt kvarc, gneisz, fekete agyagpala, mészkő és agyag.

4. Tekintettel a jelentős mennyiségű napsütésre, errefelé elsősorban a kék szőlők terjedtek el. A paletta három részre osztható: vannak itt erre a dél-francia régióra (cinsault, carignan) és a Rhône vidékére jellemző (mourvedre, grenache, syrah) szőlők, valamint világfajták (cabernet sauvignon, merlot) is. A fehérek közül jelentős telepítések állnak rendelkezésre grenache blanc, malvoisie, maccabeu, marsanne, roussanne, vermentino, chardonnay, sauvignon blanc és viognier szőlőfajtákból.

5. Mindössze hét appelláció található Roussillonban, közülük Côtes du Roussillon a legjelentősebb. A 113 települést magába foglaló borvidéken a közelmúltban egy cru, azaz kiemelt terület, a Les Aspres került megkülönböztetésre. Az ezen elnevezéssel bíró borok lehetnek vörösek, rozék és fehérek. A vörösborok olyan házasítások, amelyek legalább három, itt engedélyezett szőlőfajtából állnak.

6. Collioure egy kisebb terület, amely Roussillonnak majdnem a spanyol határ mentén húzódó csücskében helyezkedik el. Hasonló logika mentén működik, mint a korábban leírt Côtes du Roussillon: vörös, rozé és fehér házasításokkal operál.

7. Rivesaltes és Muscat de Rivesaltes nagyjából ugyanazon a területen fekszik, mint Côtes du Roussillon, a különbség közöttük abban van, hogy ezek nem hagyományos borok, mindkettő vin doux naturel. Franciáról lefordítva ez természetes édes bort jelent, azonban ezek a borok mégsem teljesen úgy készülnek, ahogy e szavak alapján gondolnánk. Itt a mutage technikáját használják, ami azt jelenti, hogy a musthoz borpárlatot adnak, megakadályozva így az erjedést és megőrizve a szőlőben lévő cukortartalmat, ami tulajdonképpen tényleg természetes cukor.

8. Banyuls ugyanúgy a vins doux naturels kategóriája. Míg ez kizárólag vörösbort takarhat, addig a közeli Maury már készülhet fehér változatban is.

9. A helyi vörösborokhoz a francia sommelier-k elsősorban grillezett húsokat, pástétomokat, kolbászokat, szalámikat, pulykasültet, valamint vadszárnyasokat ajánlanak. A rozékhoz saláta, egy helyi hagymatorta vagy omlett dukál, míg a fehérek mellé természetesen helyben halászott tengeri finomságok kerülnek az asztalra.

10. Sokszor jelent problémát a csokoládé mellé a megfelelő bor megtalálása,:nos, a Banyuls kísérőjeként a szakirodalom kifejezetten ajánlja a csokoládét: magában, süteményként, pralinéként vagy más édesség alakjában.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!