A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokajból az idő nem elvesz, hanem hozzáad

Lenkey 2006

2016-12-13 | Bánlaki D. Stella


Tokajból az idő nem elvesz, hanem hozzáad

Lenkey Géza 17 éve kezdett borkészítésbe Mádon, ez idő alatt a hosszan érlelt borok a védjegyei lettek. A 2006-os kollekciónak tíz éve volt, mielőtt most porondra léphetett.


"Apukám, aki a Lenkey birtokot alapította, régen mindig azt mondta nekem: »Fiam, én egy olyan csatár vagyok, aki a 89. percben is gólt lő.« 

1999-ben vásárolta meg szőlőterületeinket Tokaj-Hegyalján, Mádon és Bodrogkeresztúron. 2001-ben meghalt.

Úgy gondolom, 1999 volt életének a 89. perce, és Apu gólt lőtt."

 

Lenkey Géza márciusban megfogalmazott mondatai csengenek a fülemben, amikor a borász november végi zártkörű kóstolója elkezdődik. Géza 17 éve kezdett borkészítésbe Mádon, de ez idő alatt még nem fordult elő, hogy csak tíz év után rukkolt volna elő egy teljes kollekcióval. Mostanáig. A 2006-os borokkal ugyanis már régóta ez volt a célja. "Ahogy telt-múlt az idő, egyre biztosabb lettem abban, hogy ezeket a borokat tíz évesen akarom forgalomba hozni."

 

Tokajból az idő nem elvesz, hanem hozzáad

Nem gondolom, hogy Hegyaljának a gyors borkészítésről kell szólnia, azt gondolom, hogy a tokaji boroknak hosszú érlelési időre van szükségük az idő nem elvesz belőlük, hanem hozzájuk ad. Szerintem egy érleltebb borban több a finesz, az íz és az illat" mondja Géza a budapesti kóstolón.

 

2006, bár hűvös év volt, "nem volt gond a szőlővel". A borász abban az évben volt a legszigorúbb terméskorlátozás szempontjából, 6-8 fürtöt hagyott meg tőkénként. Ma már az egyes tőkék teherbírását, aktuális állapotát is figyelembe veszi fürtszelektáláskor. 

Mi minden változott még pincészetében az elmúlt tíz év alatt? 

Abban az évben november elején kezdte a szüretet és a száraz bornak való szőlőt 20-ára le is szedte. Ma már legalább egy hónappal korábban kezd – "ez a globális felmelegedés nem túl szerencsés hozománya".

2015 óta minden területén ökológiai gazdálkodást folytat, semmiféle vegyszert nem használ. A borkészítés terén is folyamatosan változtatott, ahogy az egyes évjáratok azt megkövetelték.

 

Mára megtanultam, hogy az ember bármit eltervezhet, de az évjárat mindent felülírhat."

 

Ennek megfelelően az éppen tíz évvel későbbi, 2016-os évjárat a Lenkey birtokon mindent felülírt. "Az idei nem volt játékos év – menteni kellett a szőlőt." Augusztusban lemondott az aszúról, és amint az időjárás megengedte, minden értékes szőlőt leszedett egy hullámban. Tíz hektárról 115 mázsa gyümölcs jött le, vagyis a termés fele a földre került. Ami viszont épségben megmaradt – beleértve a botritiszes szemeket – egyként került a borokba, tehát 2016-ból a dűlőszelektált főborok is tartalmaznak majd aszúsodott szemeket. "Ez a stílus egyáltalán nem áll távol tőlem, szeretem" – mondja Géza.

 

Tokajból az idő nem elvesz, hanem hozzáad

 

A Lenkey Pince egykor 70 darab zempléni hordóval kezdett, később a börzsönyi és sárospataki készítésű hordókkal is kísérletezett. Végül a Kádár Hungary nyerte el a borász bizalmát, idén is tőlük vásárolt 25 új hordót – különböző pörkölési erősségű fa használatával igyekszik kordában tartani az újhordó-hatást. "Azt szeretem, ha a hordó egy tisztességes tárolóeszköz, és nem írja felül a bort."

Mérföldkőnek éled meg ezt a napot?

kérdezem a borászt, és bátran igent mond. "Magyarországon egyre gyakrabban a hosszan érlelt borokról is szólnak a hírek." Ma már nyugodt a borait illetően. "Amikor ezeket a borokat kóstolom, már biztos vagyok benne, hogy meghalálják a hosszas érlelést, a kockáztatást." Pályatársaitól megerősítést kapott. "Annyit ér a borod, amennyire bízol benne" ezzel a mondattal biztatta például ifjabb Szepsy István.

És biztatjuk mi, a helyszínen kóstolók is: 2006 is egy gól.

 

Gézának a borok, és a 17 év borkészítés a sok tanulságon kívül sok új ismerőst is adott, és a kóstolón hangsúlyozta, hogy a meghívott kereskedők, sommelier-k és szakírók zömét is ma már barátjának tekinti. Arra kérlek benneteket, hogy együtt próbáljuk meg visszatenni Tokajt oda, ahol a helye van a borvilág csúcsára." 

 

Lenkey borok 10 év után

2006-ban minden egyes tétel hordóban erjedt, fajélesztő nélkül. A borok lassan fejlődtek s most lassan mutatják meg magukat felbontás után, a dekantálás sem árt nekik. Összesen hat bor, köztük négy furmint és két hárslevelű mutatkozott most be. Kivétel nélkül halvány arany színű, tartalmas tételek, még tovább érlelhető mindegyik.

 

Biztosan nem lesznek olcsóak, és ahogy a korábban forgalomba került tételek, úgy ezek is a gasztronómiában jelenthetnek meg elsősorban. Olyan magas színvonalú éttermekben, mint a Michelin-csillagos Costes, Costes Downtown és Borkonyha, továbbá a szintén kiváló Mák és Kollázs, a Prime, a Beszálló vagy a Fricska és a Baraka. A vidékiek közül pedig az encsi Anyukám mondta, a miskolci Dűlő, és a sárvári Wine &Spirit Hotel kínálja elsősorban a Lenkey borokat. A borbárok közül a Palackban, a 0,75-ben. a Kadarkában és a VinoPianoban lehet keresni.

 

A 2006-osokon kívül egyébként van még egy-két kuriózum, amely a megfelelő pillanatot várja, hogy színpadra lépjen. 2004-ből három fajtabor, 2010-ből egy száraz szamorodni, 2011-ből a Bomboly lehet nagyon szép a borász szerint.

 

Kishegy Furmint 2006
"A Kishegy az én kis Burgundiám." 
Déli fekvésű dűlő, magas agyagtartalmú vöröses nyirok, közettörmelékkel. 
19,5-es mustfokkal szüretelt, 7 hónap hordó, 9 év palackos érlelés után, alkohol 12%, sav 6,9 g/l, cukor 2,7 g/l. 655 palack készült belőle.


Halvány arany szín. Gazdag illat, méz és körte, birs, később fekete- és kamillateás jegyek – változik a pohárban. A korty telt, olajos, a savszerkezet szép. Sok birses, vilmoskörtés jegy, érett citrusok, zölddió. Vaskos összhatás, élénk, még mindig sok ideje van. Később sherrys illatjegyek is megjelennek.

 

Holdvölgy Furmint 2006

"Ez a rozsdabarna talaj, karakteres borokat ad, amelyek az én szememben barátságosak és melegek típusúak." 
Déli és nyugati kitettségű, erősen ásványos, riolittufás, magas agyagtartalmú vörös nyiroktalaj. 
7 hó hordó, 9 év palackos érlelés. Alkohol 12%, sav 7,1 g/l, cukor 2,5 g/l. 1586 palack.


Halvány arany szín, visszafogott illat, vilmoskörtés és birses illatjegyek, később határozott ásványosság és dohányleveles jegyek is megjelennek. A kortyban szintén birs és vilmoskörte, cser és némileg viaszos, waxos textúra. Kitölti a szájat. A savak citrusosak, hosszú a korty, arányos a szerkezet, ásványossága egyértelmű. A test közepes, a bor egy picit melegít, hordó visszafogottan jelenik meg. Fejlettnek hat, szépen összeérett, komplex, élénk.

Az egyik kedvencem a sorból.

 

Tokajból az idő nem elvesz, hanem hozzáad

 

Bomboly Furmint 2006

"Amikor ezt a bort iszom, látom magam előtt a rotyogó vulkánt."
A dűlő fekvése délnyugati, talaja riolittörmelékes agyagtalaj. 
Vol. 13,5%, sav 7,3 g/l, cukor 1,9 g/l. Hét és fél hónap hordó, nyolc és fél év palack. 1180 palackkal készült.


Halvány arany szín, fejlett, visszafogott illat, enyhén petrolos. Fiatalosabbnak tűnik a sav, picit karcosabb, citrusosabb, élénkebb, miközben a test is nagyobbnak hat. Az alkohol ismét melegít, a textúra megint picit waxos. Füstös és pörköltes jegyek is, érett birs, nasi körte, határozottabban megjelenik a hordó. Az összhatás markáns.

 

Úrágya Furmint 2006
"Az Úrágya 2006-os bora elsőre kóstolva nekem csalódás volt, de utána..."

Délnyugati fekvésű dűlő tele vulkanikus eredetű kemény riolitkövekkel, kisebb-nagyobb sziklákkal. 

Nov. 3-i szüret, 7 hó hordó, 9 év palackos érlelés, 12% alk, sav 7,5 g/l , cukor 3,8 g/l. 667 palack.

Halvány arany szín, fejlett, picit fülledt az illat, szellőzik. A kortyban körte, körtehéj, pörkölt magvak, fűszeres birskompót, cser, kis fenolosság. Tartalmas, hosszú, a birs jegyei hosszan, mélyen. A lecsengése visszafogottan ásványosan fanyar. Jelentőségteljes bor.

A másik fő kedvencem a sorból.

 

Bomboly Hárslevelű 2006
Alkohol 13,5%, sav 7,4 g/l, cukor 4,9 g/l. 1192 palackkal készült belőle.


Kezdetben viszafogott, fülledt termálos, picit füstös illat, benne lassan érett citrusok és barack, illetve barackvirág jegyei jelennek meg. A korty kerek, a maradékcukor-tartalom teljesen belesimul, egyensúlyban van a szerkezet. Kitölti a szájat, szinte vibrál, ismét vaskos a korty, waxos a textúra, picit tapad. Nagy a test, sült geysztenyés, pörkölt magvas jegyek, fejlett az összhatás, vélhetően most van a csúcsán. Hosszan kitart a szájban.

 

Kishegy Hárslevelű 2006
November 6-i szüret, 2 hó hordó, 9 év palackos érlelés, 12,5% alkohol, sav 6,5 g/l sav, cukor 5,2 g/l. 967 palack.


Ásványos illatok, termálos és füstös jegyek. Komoly lábakat hagy a pohár falán. A maradékcukor a mézes-teás jegyet erősíti. Fűszeres sült alma, sós karamell egészül ki citrusos savakkal. Fejlett összhatás, karakteres.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!