Tökbe zárt ízek
Ételek sütőtökből 1. rész
2010-11-15 | Vizi CsengeA sütőtök már több száz éve a magyar emberek egyik közkedvelt csemegéje. Volt idő, amikor a háborúk övezte területeken szinte mást sem fogyasztottak e növényen kívül, ami segített nekik életben maradni. Ők még nem is sejtették, amit ma már a tudósok bebizonyítottak: tápértéke, összetevői mind-mind egészségünk szolgálatában állnak. És akkor még kellemes ízéről, sokszínű felhasználásáról nem is ejtettünk szót, pedig érdemes naponta hódolni e téli csodának!
Ha a sütőtök szezonját nézzük, akkor pont jó időben vagyunk, hiszen a késő ősz és a tél varázslatos színeiben pompázó kertekből ilyentájt kerül betakarításra. A Közép- és Dél-Amerikából származó zöldségünk ideális körülmények között akár az egész telet képes átvészelni egy fagymentes kamrában, egy nem túl párás előszobában vagy épp a fészerben szalma között. Így a hosszú, rideg napokon újra és újra kiszaladhatunk kedvencünkért, és egy gőzölgő, forró levessel, egy rizottóval vagy épp egy egyszerű, mézes, sült tökkel lephetjük meg barátainkat, családtagjainkat.
A tök, vagyis a Cucurbita maxima a Cucurbita nemzetség egyik tagja, a társai a patisszon, a cukkini, a kolbásztök, a lopótök, a főzőtök és az olajtök. Igen érzékeny a fagyra, így ültetését is érdemes azon késő tavaszi időszakra terveznünk, amikor már nem várhatók fagypont közeli fokok. Hatalmas vízigénnyel bíró növény, akár 800 liter is szükséges egy kb. 1 kg súlyú termés beéréséhez. Ennek megfelelően nem mindegy, milyen termőtalajba ültetjük. Kedvencük a komposzt vagy a jó trágyás területen kialakított fészek, amelybe mélyen begyökereznek, szövevényesen behálózzák a talajt.
A magokból kikelő növény igen ellenálló a környezeti hatásokkal és a kártevőkkel, betegségekkel szemben, így szinte bio körülmények között termeszthető. A betakarításra érdemes egészen addig várni, míg a dér meg nem csípi, mert akkor lesz csak igazán ízletes tökkel áldott telünk.
A termesztés után térjünk át arra, miért érdemes is ezt, a narancsos-barnás színekben pompázó, édeskés ízzel megáldott tökfélét fogyasztanunk? Ha csak egy egyszerű válaszra vágyunk, akkor csupán azért, mert karotin tartalma szinte minden társát meghaladja, így fokozottan védjük fogyasztásával immunrendszerünket. Azonban ne elégedjünk meg ennyivel, érdemes kicsit jobban belemélyedni a sütőtök jótékony hatásainak felderítésébe.
Ha már a karotint emlegettük, akkor nem árt tudnunk, hogy ez a karotinoidok családjába tartozó elem az A-vitamin provitaminja, vagyis előanyaga, amely jótékony hatással bír a látásra, javítja, azt, serkenti a szem működését, így a nagyszüleink korában az asszonyok, könnyedén töltötték idejüket az őszi és téli időben esténként varrogatással, még csak hírből sem ismerték a szürkevakságot.
Az A-vitamin a látáson túl a bőrszövet épségéért is felelős, így a nyálkahártya gyulladásos megbetegedésének kezelésére hatékony lehet a napi étkezésünkbe beiktatott egy-egy szelet sütőtök, amelyet akár nyersen is bátran fogyaszthatunk (ekkor semleges ízű, így keverhetjük akár joghurttal is). C-vitaminban is bővelkedik e növény, amellyel együtt, ha meghűltünk, gyógyulásunk rövid időn belül bekövetkezhet, légzőszervi sejteket ért károsodások, így akár a tüdőgyulladás tüdőt károsító hatását csökkenti, csillapítja a köhögési ingert is e két vitamin.
Továbbá női bajokra is alkalmazható, ugyanis kúraszerű fogyasztása által megszűnhetnek a petefészekben vagy a környékén fellépő gyulladások, és akkor a prosztatára gyakorolt jótékony hatásáról még egy szót sem ejtettünk, holott a hagyományok szerint a rák egyik leghatásosabb ellenszerével vagyunk felvértezve, amennyiben konyhánkban időnként sütünk egy kevés tököt. (Természetesen a sütőtök fogyasztás nem elegendő komolyabb betegségek kezelésére, mindenképp keressük fel ilyenkor orvosunkat!)
A nagymennyiségű béta-karotin mellett kalcium, kálium, magnézium és foszfor tartalmáról sem szabad elfeledkeznünk, hiszen ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, szervezetünk megfelelően működjön. Például a karotin a káliummal karöltve vértisztító hatással bír, lúgossá teszi azt, ezzel allergiás megbetegedések kitűnő ellenszere lehet. Serdülő gyermekeink pattanásos arca is könnyebben kitisztul, ha beillesztjük étrendünkbe a tököt.
A kalciumról se feledkezzünk meg, amelyből jócskán akad a sütőtökben. Szívünk és koszorúerünk egészséges működése az izmokban található kalcium mennyiségétől (is) függ. Továbbá csontrendszerünk is hálás lesz néhány falat sütőtökért, hiszen korunk népbetegsége, a csontritkulás a kalcium csontokból való kioldódásának következménye, amely ezen úton viszont pótolható.
Végezetül nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a sütőtök rosttartalma révén kitűnő tápértékkel bír, ezzel egyidejűleg kitűnő energiaforrás, ráadásul íze miatt különleges fogások készíthetők belőle, amelyek mellé könnyedén párosíthatók borok is, főképp Tokaj környékéről. Ezekről azonban a következő rész sorai szólnak majd!
- folytatjuk -
Hasonló cikkeink:
Szőlőszembe zárt ízek
Szőlőszembe zárt ízek 2. rész
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!