A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új-zélandi sauvignon blanc kvíz

Képben vagy a legropogósabb fehérbort illetően?

2014-10-31 | Tóth Adrienn


Vannak a világon olyan klasszikus borkategóriák, mint a bordeaux-i vörös, az elzászi tramini, a Rajna menti rizling, a chianti vagy a retsina. A mai nemzetközi borvilág azonban nemcsak ezeket az európai példákat ismeri, hiszen legalább ilyen, ha nem intenzívebb keresettségnek örvendenek a kaliforniai zinfandelek, az ausztrál shirazok vagy az új-zélandi sauvignon blanc-ok. Most letesztelheted a tudásod az utóbbi bortípussal kapcsolatban.


Mikor kerültek az első sauvignon blanc ültetvények kialakításra Marlborough borvidékén?

 

A. 1880-90 között.
B. Az 1900-as évek kezdetén.
C. A ’70-es évek első felében.
D. A ’80-as évek második felében.

 

Melyik nem jellemző aromajegy a klasszikus új-zélandi sauvignon blanc esetében?

 

A. A ropogós, friss étkezési paprika.
B. Az egres.
C. A sárga húsú trópusi gyümölcsök.
D. A barrique hordó vaníliája.

 

Bár ismertségét tekintve a sauvignon blanc kulcsszereplő az új-zélandi borkultúra szempontjából, hol helyezkedik el mennyiségi értelemben?

 

A. A szőlőterületek mérete szempontjából is első számú a sauvignon blanc.
B. Ez a második legelterjedtebb fajta a chardonnay után.
C. A helyi apelmerach szőlőfajta, bár nemzetközi viszonylatban kevésbé ismert, mennyiségében jelentősebb, mind a sauvignon blanc.
D. A sauvignon blanc csak a tizedik legelterjedtebb szőlőfajta a szigetországban.

 

A sauvignon blanc szempontjából melyik a legfontosabb borvidék Új-Zélandon?

 

A. Hawke’s Bay.
B. Marlborough.
C. Nelson.
D. Central Otago.

 

Melyik ételhez ajánlható a legkevésbé egy tipikus új-zélandi sauvignon blanc?

 

A. Tenger gyümölcsei, fehér húsú halak.
B. Citrusos dresszinggel készített saláták.
C. Paradicsomos pizza szalámival.
D. Hideg sertéstarja sült zöldségekkel.

 

A helyes válaszokat a kép alatt találod.

 

Új-zélandi sauvignon blanc kvíz

 

 

Mikor kerültek az első sauvignon blanc ültetvények kialakításra Marlborough borvidékén?

 

A helyes válasz a C: a ’70-es évek első felében.
 

Melyik nem jellemző aromajegy a klasszikus új-zélandi sauvignon blanc esetében?

 

A helyes válasz a D: a barrique hordó vaníliája.

 

Bár ismertségét tekintve a sauvignon blanc kulcsszereplője az új-zélandi borkultúra szempontjából, hol helyezkedik el mennyiségi értelemben?

 

A helyes válasz az A: a szőlőterületek mérete szempontjából is első számú a sauvignon blanc.
 

A sauvignon blanc szempontjából melyik a legfontosabb borvidék Új-Zélandon?

 

A helyes válasz a B: Marlborough.

 

Melyik ételhez ajánlható a legkevésbé egy tipikus új-zélandi sauvignon blanc?

 

A helyes válasz a C: paradicsomos pizza szalámival.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!