A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Végigkíséri az utunkat a sauvignon blanc

Interjú Peter Lorimerrel 1. rész

2014-09-08 | Tóth Adrienn


Végigkíséri az utunkat a sauvignon blanc

A Black Cottage és a Two Rivers borok egy új-zélandi pincében készülnek, amelynek központja Marlborough régióban található. A Drop Shop kínálatának már évek óta részét alkotják sauvignon blanc-jaik és pinot noirjaik. Szeptembertől azonban újabb tételekkel bővül a kínálat, ebből az alkalomból járt Magyarországon a Two Rivers képviseletében Peter Lorimer, aki nemcsak saját pincészetéről mesélt nekünk, hanem áttekintette a kedvünkért Marlborough mindössze néhány évtizedes boros sikertörténetének folyamatát is.


Hogyan írható le a pince stílusa?

 

Úgy gondolom, hogy a Black Cottage és a Two Rivers borok stílusának kialakításában jelentősége volt annak, hogy David Clouston, a pince tulajdonosa és borásza hosszú gyakornoki éveket töltött külföldön. Sok országban megfordult mind Európában, mind az Újvilágban, különböző méretű pincészeteknél az egészen nagyoktól a kis garázsborászatokig.

 

Útjainak legmeghatározóbb élményei érződnek egyes tételeken, ezen túl pedig az is megfigyelhető, hogy a legtöbb új-zélandi borásszal ellentétben az európai modellt követi, például a termőterület alapján elkülönített különböző borkategóriák kapcsán. A francia terminológiát használva a village-nak megfeleltethető alapboraink a sík fekvésű ültetvényeinkről származnak, míg a grand cru-vel párhuzamba állítható prémium borok a meredekebb, hegyoldali dűlőkből.

 

Mit értesz az alatt, hogy konkrét tételeken is megmutatkozik más borvidékek hatása?

 

David megfigyelte, hogy az általa bejárt borvidékek számára meghatározó borainak esetében milyen típusú talajon teremtek az egyes szőlőfajták. Persze ezt egy az egyben nem feltétlenül tudta reprodukálni az itthoni ültetvényein, igyekezett azonban minél inkább a termőterület adottságaihoz igazítani a szőlőfajta kiválasztását.

 

Ebben a folyamatban sokat segített, hogy a legtöbb új-zélandi gazdától eltérően nekünk nem egy tagban vannak szőlőink, hanem Marlborough-n belül több alrégióban. Pinot noirból például telepítettünk magasabb fekvésű, agyagosabb talajú területre, míg a sauvignon blanc többsége két folyó, az Awatere és a Wairau partja mentén fekvő ültetvényekről származik.

 

Nem csak az eltérő talajtípusnak van azonban nagy jelentősége a borok szempontjából, a különböző mikroklímák is hozzájárulnak a komplexitás kialakulásához. Ezért a pince számára mindig is fontos volt új szőlőtermő területek felfedezése, amelyek más illatokkal és ízekkel gazdagíthatják a borokat. Úgy gondoljuk, mind a talajtípusok, mind a mikroklímák sokszínűsége hozzásegíthet minket ahhoz, hogy több rétegű borokat készíthetünk.

 

A pince filozófiájának jelentőségét valószínűleg jobban megértjük majd, ha a borvidék kontextusába helyezzük. Összefoglalnád nekünk röviden, hogy hogyan változott, alakult Marlborough borászata az utóbbi évtizedekben?

 

A minőségi borkészítés koncepciójának szellemében a ’70-es években indultak meg Marlborough-ban a telepítések. Sok szőlőfajta került kipróbálásra, de közülük a sauvignon blanc bizonyult átütő jelentőségűnek. Ebben az időszakban még ne gondoljunk tömegekre, mindössze néhány forradalmárról volt szó, akik azonban képesek voltak arra, hogy egy új mezőgazdasági ágazatot hozzanak létre, amely nagyon hamar nemzetközi sikert könyvelhetett el magának. Mindez a kifejezetten élénk és egyedi borstílusnak volt köszönhető.

 

Végigkíséri az utunkat a sauvignon blanc

 

A borvidéken belül a legrégebb óta a Wairau völgyében fekvő területek voltak meghatározóak a sauvignon blanc szempontjából, hiszen markáns aromajegyeiket, az egrest, a paprikahúst, a trópusi gyümölcsöket könnyű volt felismerni.

 

A ’80-as, ’90-es években ennek köszönhetően megindultak itt a telepítések, fejlesztések. A korábbi néhány termelő száma hamarosan több százra ugrott, és az általuk megteremtett sauvignon blanc-stílus nemzetközi síkon is ismertté vált.

 

Persze, ahogy nőtt az érdeklődés, idővel újabb területek bevonására volt szükség. Az Awatere völgyére a hűvösebb klíma volt a jellemző, így az innen származó sauvignon blanc-okban több volt a citrus, a mineralitás, a zöldborsó, a csalán.

 

A 2000-es évek újításának számított a mai Marlborouh harmadik alrégiója, a Déli völgy. Itt a talaj elsősorban agyagos, amely a strukturáltabb sauvignon blanc-okon túl kedvez a pinot noirnak is. Az innen érkező szőlő jellemzően érettebb, gyümölcsösebb.

 

 

A sauvignon blanc mellett a Déli völgy kapcsán már a pinot noirt is említetted, szükségszerűen bővült tehát a fajtakínálat. Ha a saját pincétekre vetítjük a szőlőfajták alakulását, mit láthatunk?

 

A Two Rivers 2004-ben indult, kezdetben természetesen mi is a sauvignon blanc-ra fókuszáltunk, és ez a szőlőfajta a mai napig fontos részét alkotja a portfóliónknak. Folyamatosan kísérleteztünk azonban kisebb méretekben pinot noirral, szürkebaráttal és rajnai rizlinggel.

 

2008-ban a Two Rivers mellett elindult egy másik márkánk, a Black Cottage, és ezzel a bővítéssel természetesen meg kellett növelni a termőterületeinket is. A két márkát olyan módon tudjuk megkülönböztetni, hogy a prémium tételek a Two Rivers név alatt jelennek meg, míg a Black Cottage borok a kifejező, populárisabb stílusba sorolhatóak.

 

Végigkíséri az utunkat a sauvignon blanc

 

A Black Cottage egyébként egy valóban létező épület, ez Davidnek és a családjának az otthona, ahol szívesen látjuk a vendégeket. Sokszor szervezünk itt piknikeket, szabadtéri rendezvényeket, és azon dolgozunk, hogy a Black Cottage borok is ennek a hangulatnak feleljenek meg. Nem akarjuk őket túl komolyan venni, a cél a minél több gyümölcsösség, amelyet tartályos erjesztéssel és érleléssel érünk el, valamint a jó ár-érték arány.

 

A sauvignon blanc maradt az abszolút uralkodó, vagy fellépett mellé másik szőlőfajta is?

 

A pincészeten belül az utóbbi két-három évben egyértelműen nőtt a pinot noir jelentősége. Ebben nagy szerepe van egy, a csapatunkhoz csatlakozó kaliforniai borászlánynak, Ashley-nek, aki számára nagyon fontos ez a fajta. Ennek megfelelően jelentős erőfeszítéseket tett és tesz ma is azért, hogy mind a szőlőben, mind a pincében megkapja azt a fokú figyelmet a pinot, amely kiemelkedő minőséget eredményezhet az esetében.

 

Ashley úgy véli, elsősorban a szőlőre kell fókuszálnia, a pincében pedig arra ügyel, hogy minél kevesebb beavatkozást kelljen végrehajtania, és igyekszik csökkenteni a hordó szerepét a bor végső aromatikájában.

 

Cikkünket holnap ITT folytatjuk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!