A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Whisky Japánból

Whiskykörkép 6. rész

2015-04-06 | Tóth Adrienn


Whisky Japánból

A világ egyik leghíresebb párlatának készítői közül többet is megismertünk a hideg téli hónapok alatt. A sorozat záró interjúja azért is különleges lesz, mert ez alkalommal nem egy skót lepárlót fedezünk fel, hanem a whiskyk segítségével egészen Japánig utazunk, ahol már jelentős kultúra szerveződött ezen italtípus köré. Kérdéseinkre Sayumi Oyama, a Nikka nagykövete válaszolt.


 

A japán whisky atyja, Masataka Taketsuru 1918-ban a Nikka alapítójával együtt ismerte meg Skóciában a párlat megszületésének folyamatát. Amikor eldöntötte, hogy hazájában is szeretné meghonosítani ezen italtípus készítését, a skót minták követését látta a legjobb útnak. Ezt a szellemiséget pedig egészen a mai napig őrzi a Nikka két főzdéje, a Yoichi és a Miyagikyo.

 

Mára a cégünk egy széles portfóliót alakított ki, amely két single malt whiskyn alapszik. A Yoichi egy tradicionális készítésű malátawhisky, amelynél a tőzeg használata enyhén érezhető, de a végső ital aromatikáját legalább ilyen mértékben befolyásolja a tenger közelsége, a főzde ugyanis a part közelében található.

 

A Miyagikyo egy sokkal innovatívabb főzde, ahol az elsődleges cél egy elegáns malátawhisky-stílus megvalósítása, amelynél a gyümölcsös és a virágos jegyek állnak a középpontban. Mindennek megvalósításában fontos szerepe van a tiszta, hegyi patakok vizének.

 

Whisky Japánból

 

A hagyományos lepárlóüstök mellett a Nikka ugyancsak alkalmaz egy folyamatos, Coffey típusú lepárlóegységet, amelyet 1963-ban Skóciából importáltunk. Az ennek köszönhetően megszülető kerek és édes ízekkel bíró gabonatételek finomítják, árnyalják házasításainkat.

 

Mi a legfontosabb különbség a japán és a skót whisky között?

 

Erre a kérdésre egyszerű a válasz: nincs különbség. A Nikka minősége a japánok tökéletesség iránti elkötelezettségéből fakad, amelyet különösen a házasítás munkafolyamata kapcsán érdemes kiemelni.

 

 

Milyen koktélokhoz ajánlaná a Nikka-whiskyket?

 

A Nikka-szortiment valamelyik darabja jól illik szinte bármely olyan koktélhoz, amely whiskyt kíván. A Nikka From The Barrel és a Coffey üstben készített gabona- vagy malátawhiskyk különösen népszerűek az európai mixerek körében.

 

Érdemes kipróbálni a manhattant a Coffey gabonapárlatunkkal, a whisky sourt a From the Barrellel, vagy az old-fashioned italt a Coffey malátawhiskynkkel. A lehetőségek száma végtelen. Helyi érdekesség, hogy Japánban sokan fogyasztják a whiskyt kevés csendes vagy buborékos víz hozzáadásával. Ezt a koktélt mi mizuwarinak nevezzük.

 

Whisky Japánból

 

Ha egyetlen tétellel kellene bemutatnia a kínálatukat, melyik lenne az?

 

A Nikka From The Barrel a legkeresettebb japán whisky Európában. Ez egy gabonawhisky-házasítás, amely a Miyagikyo és a Yoichi single maltok egyesítéséből születik, és bizonyítja a főzdében dolgozó párlatmesterek szaktudását. Intenzív és gazdag, erőteljes, mégis mértéktartó, ez az 51,4%-os alkoholtartalmú párlat az egyediségéről ismert.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!