A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Európai Bordalfesztivál 2014

09. 26. - 09. 28.

, Pécs, Villány, több helyszínenIdén szeptember 26. és 28. között rendezik meg Pécsett az Európa férfikarait, vokál együtteseit, és népzenei előadóit felvonultató nemzetközi bordalfesztivált. A legismertebb hazai együttesek mellett Olaszországból, Ausztriából, Svédországból, és Finnországból érkeznek külföldi vendégelőadók az idén tizennyolcadik alkalommal megrendezett Európai Bordalfesztiválra.

 

Európai Bordalfesztivál 2014

 

 

Európai Bordalfesztivál 2014

 

A három napos fesztiválon a kórusok több helyszínen, a Kodály Központban, a Széchenyi téren és a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket. A programok pénteken délután 17:00 órakor veszik kezdetüket a Villányi Borrend közreműködésével megtartott megnyitó ünnepséggel, amelyet a Villányban és Villánykövesden megtartott pincekoncertek követnek.

 

A fesztivál csúcspontja a pécsi Kodály Központban 26-án szombaton megrendezett gálaest. Az Európa Kulturális Fővárosaként 2010-ben megépült világszínvonalú létesítmény koncertemében megrendezett díszgálán fellép a a 200 éves múltra visszatekintő, pécsi székhelyű Pannon Filharmonikus Zenekar és az est sztárvendége, Kováts Kolos, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas művésze. A műsor előtt idén is megrendezik a Villányi borvidék pincészeteinek hagyományos prémium borbemutatóját, a Villányi Prémium Bormustrát. A fogadással egybekötött kóstolón 18  neves pincészet mutatja be a legjobb minőségű presztízsborait, a borvidék zászlóshajójának tekintett prémium cabernet franc-okat, amelyek a közeljövőben Villányi Franc-ként kerülnek a boltok polcaira.

 

Az egyedülálló fesztivál főszervezője és művészeti vezetője Lakner Tamás, a Bartók Béla Férfikar vezetője. A jövőre alapításának 60. évfordulóját ünneplő férfikórus számára az elmúlt évtizedek nemzetközi elismerések sorozatát hozták, az együttes számos külföldi koncerten, versenyen és koncertturnén vett részt. Koncerteztek többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Spanyolországban, és Dél-Amerikában (Uruguay, Brazília, Argentína). Legnagyobb sikerüket 2006-ban Kínában és 2008-ban Grazban aratták a 4. és az 5. Kórusolimpián, ahol olimpiai bajnokok lettek.

 

A fesztiválon ugyancsak fellép a 2008-as fesztiválon közönség díjjal jutalmazott Veszprém Város „Kadarkara”. Az 1956-ban alapított, nemzetközi hírű kórus önálló férfikarként - éppen a pécsi bordalfesztivál inspirálására – egyre gyakrabban lépnek fel, repertoárjukon oratóriumok és operák férfikari jelenetei, gregorián énekek, Bakony-Balaton vidéki bordalok, verbunkos nóták, reneszánsz kórusdalok, valamint Liszt, Poulenc, Kodály, Bárdos és Farkas Ferenc kompozíciói szerepelnek. 

 

 

Péntek (Szeptember 26.)

 

17.00- MEGNYITÓ – A villánykövesdi Batthyány Pincében ( zártkörű, sajtó)

 

18.00 - 19.00 - PINCEKONCERTEK Villányban és Villánykövesden

19.30 - Közös koncert a villányi Diófás téren. Fellép a Bordalfesztivál összes kórusa

 

Szombat (Szeptember 27.)

 

16.30-18.30 IV. Villányi Prémium Bormustra

19.00 Gálakoncert

 

Vasárnap (Szeptember 28.)

 

11:00 Ingyenes matiné koncertek a Villány-Siklósi Borút településein

 

További információ a villanyiborvidek.hu és winesongfestival.hu weboldalakon.


Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!