A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A Kopasz-hegy legendája és borai

Montrachet, Franciaország büszkesége

2020-08-25 | Vinoholic


A Kopasz-hegy legendája és borai

Van olyan borissza, akit nem hoz lázba a világ legtöbbre értékelt fehérbora, annak legendája, háttere és ízvilága?


A Montrachet borok a burgundiai Cote de Beaune régió büszkeségei, a világ legjobb chardonnay-inak tartják ezeket. Kicsivel több, mint 30 hektárnyi Grand Cru terület, ami meghódította és azóta is lázban tartja a világot.

 

BURGUNDIA KLASSZIFIKÁCIÓJA

 

A Montrachet szépségének elemzése előtt tekintsük át a burgundi borok minősítési rendszerét.

 

A Kopasz-hegy legendája és borai

Burgundia klasszifikációs sémája

 

Regionális borok: A címkén kizárólag a „Burgundi” név kerül feltüntetésre, a bor a régió bármelyik szegletéből származhat, vagy akár több régióból is házasíthatták.

 

Települési borok: Ezek a borok a címkén jelölt település környékéről származnak, egy adott dűlőből vagy több dűlő termésének házasításaként.

 

Premier Cru: Az adott település prémium borokat adó dűlőiből származó borok, a hektáronkénti hozam nem lehet több, mint 45 hektoliter. A település neve mindig megjelenik a klasszifikáció mellett.

 

Grand Cru: Ezen borok kiválasztása 1984-ben fejeződött be, egy nagyon alapos kiválasztási folyamatot követően, ahol a fő kritérium az volt, hogy az itt termelt borok legalább 5-7 éves érlelési folyamat során növeljék élvezeti értéküket. A hektáronkénti hozamot 35 hektoliterben maximálták.

 

 

A LEGENDÁK

 

A francia legendák is olyanok, mint a magyarok. A főszereplők ugyanazok, de a történet mindig egy kicsit más. A legelső sztorit Jean-Michel Chartron-tól hallottam, aki a Domaine Jean Chartron pincészet társtulajdonosa. Az ő elmondása szerint, amikor Montrachet grófja (Montrachet) elment a keresztes háborúba, egy számára kedves, fiatal lány fizikai és erkölcsi védelmét a lovagjára bízta (Chevalier Montrachet). A lovag és a fiatal lány szerelmének gyümölcse egy törvénytelen gyermek, Batar Montrachet lett. Amikor a gróf visszajött a keresztes háborúból, a fiatal lány megmutatta neki a gyermeket, aki érezvén a gróf csalódását és szomorúságát, elkezdett sírni (Criots Batar Montrachet). A gyermek sírása megolvasztotta a gróf kemény szívét, aki befogadta a fattyút (Bienvenue Batard Montrachet).

 

A legenda egy másik, gyakrabban említett változata szerint a keresztes háborúba nem Montrachet  gróf , hanem a lovag fia (Chevalier Montrachet) ment, aki a harcok közben életét vesztette. A grófnak így nem maradt törvényes örököse, ezért befogadta törvénytelen gyermekét (Batar Montrachet), aki mindig sírt (Criots Batar Montrachet). Idővel az alattvalók is megszerették a fattyút, akit elfogadtak (Bienvenue Batard Montrachet).

 

A legendának és minden változatának megkérdőjelezhetetlen a marketing ereje. A szerelemről, szenvedésről, megbocsájtásról szóló romantikus történetek a bor, mint műfaj iránt nem elhivatottak érdeklődését is felkelti.  Sokkal unalmasabban hangzik az a nézet, mely szerint a Criots Batar Montrachet az 1930-as évek szabályozásának eredménye: A Criots  (criotte vagy crai) előtag a különleges talajadottságok miatt került a Batar Montrachet elé azon a kis parcellán, ahol a talaj mészkőben sokkal gazdagabb, így más jellegű borokat ad. Néhány pincészet vezetője (pl. Celine Fontaine, aki a Fontaine-Gagnard társtulajdosa) ezt a racionális megközelítést vallja.

 

GEOGRÁFIA ÉS STÍLUS

 

A Kopasz-hegy legendája és borai

Forrás: www.burgundy-report.com

 

A dűlő a neve magáért beszél: Montrachet vagyis kopasz hegy, mert nem nőttek rajta fák. A dűlő észak-dél irányban terül el Puligny-Montrachet és Chassagne-Montrachet települések között. Talaja márgás, mészköves, agyagos. A magasabban fekvő részeken gazdagabb mészkőben, a hegy alján agyagban, az esők talajeróziós munkájának köszönhetően. Évszázadokkal ezelőtt az északot és délt összekötő főút a szőlőterületek között haladt. A terület nagyra értékelt volt mindig is, olyannyira, hogy Napóleon katonái rendszeresen megálltak szalutálni a szőlőknek, amikor a főúton masíroztak, pedig annak borait talán csak néhány főtiszt kóstolhatta.

 

A hegycsúcs szőlőinek borai nagyon fókuszáltak, lineáris tónusúak. A hegy alján lévő borok nehezebbek, sűrűbbek, szeretnivalóan teltkarcsúak. A hegy közepén tökéletes az egyensúly a mészkő és az agyag között, így a Grand Cru területek itt helyezkednek el.  Ezeknél a prémium boroknál tökéletes az egyensúly a teltség és fókuszáltság között. A bornak van töménysége, ereje, ugyanakkor koncentrált és szinte átvágtat a szájon a mészkő adta fókusznak köszönhetően. Grand Cru minősítéssel bírnak a Montrachet,  a Chevalier-Montrachet,  a Batard Montrachet, a Bienvenues Batard Montrachet, és a Criots Batard Montrachet dűlők. A Chassagne-Montrachet-hez tartozó területek (a térkép jobb oldalán) többnyire délnyugati fekvésűek, amelyek valamivel több napfényt kapnak a keleti tájolású Puligny-Montrachet település területeihez képest. Ezért a Chassagne-Montrachet oldal a Le Montrachet (A Montrachet) megkülönböztető nevet használhatja. Itt egy kilogramm szőlő felvásárlási ára 200 EUR körül mozog.

 

KÓSTOLÁSI JEGYZETEK

 

PHILIPPE PACALET, PULIGNY-MONTRACHET, 2016

Visszafogott alma és csonthéjasok hidegen, ahogyan fokozatosan melegszik szerecsendió, fehérbors és fehér virágok aromái áramlanak az orrban és a szájban. Annyira vibráló és ásványos az íze, hogy szinte zsibbasztja a nyelvet. Tökéletes összhangja a tölgynek, a fehérbor tanninoknak, az erős savaknak és a mineralitásnak. Nagyon komplex bor hosszú lecsengéssel. Összetéveszthetetlenül Montrachet terroir. (93 pont, 2020 július)

 

PHILIPPE PACALET, CHASSAGNE-MONTRACHET, 2016

Intenzív kenyérhéj és csonthéjasok az orrban. Az íze dióra, szerecsendióra, borsos ásványokra, egzotikus és csonthéjas gyümölcsökre bomlik a szájban. Az alkohol inkább hangsúlyos, mint a savak, amely megtöri az egyensúlyt, legalábbis azok számára, akik a fehérborokat karakteres savgerinccel szeretik. A végén van egyfajta feszesség, ami mégiscsak súg valamit a mészköves talajról. Ámulatba ejtő bor! (90 pont, 2020 július)

 

Monthelie 1er Cru Les Duresses 2016

Ez a Premier Cru Puligny-Montrachet sokkal kevesebbet mutat, mint amit bárki gondolna a minősítése alapján. Valamivel több tölgyfa illetve kén az illatban és ízben, mint szükséges, a gyümölcsök csak hideg hőmérsékleten tűnnek fel. A fahordós érlelés bőséges dió és mandula formájában csapódik le, a kén pedig úgy hat az orrban, mintha egy mély lélegzetet vennénk egy gyógyfürdőben.  Összességében a terroir nagyon jól ellensúlyozza a kevésbé tehetséges borász tevékenységét. Egy nappal később sokkal jobban integrált és kifejezőbb volt. Meglehetősen gyenge ár-érték arány. (80 pont, 2020 augusztus)

 

BOUCHARD PÉRE & FILS, CHEVALIER-MONTRACHET GRAND CRU, 2017

Lélegzetelállító illat, szerecsendió, vilmoskörte, őszibarack, krémes vanília, marcipán és szegfűszeg rétegekkel. Az illat nagyon jó kezdet, amit az ízek is alátámasztanak. Gazdag, de mégis eleven: csonthéjas gyümölcsök, körte és fűszeres szerecsendió aromák vezetnek egy savas, pikáns, de mégis rétegzett ízvilághoz (a savas általában fókuszáltat jelent, nem pedig rétegzettet). A nyelvbénítóan ínycsikladozó, fűszeres mineralitás és az érezhető savstruktúra összetéveszthetetlen jelei a termőterületnek. Minta Chardonnay. (95 pont, 2020 augusztus)

 

Vincent girardin, Batard-Montrachet Grand Cru, 2015

Elegáns szerecsendió, francia tölgy, fűszernövények illetve egy pici őszibarack és citrom illatok. A gyümölcsök több hangsúlyt kapnak az ízben, köszönhetően a kifejező savgerincnek, aminek némileg ellentmond a 13,5%-os alkoholszint, kizárva a korai szüret lehetőségét, amit sok más termelő meglépett ebben az évjáratban a Montrachet környékén. Gyanítom, hogy némi borkősav hozzáadásával érték el ezt a kifinomult textúrát, ami tökéletes egyensúlyt mutat a gyümölcsök, a hordó, a savak és a sós mineralitás között, kiegészítve mindezt egy vastag, hosszú lecsengésű utóízzel. (95 pont, 2020 augusztus)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!