A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A téma Somló

Könnyű vagy nehéz kérdés?

2007-11-07 | Tóth Adrienn


Sokan megkérdezték, hogy miért pont Somlóval kezdtük. Sokkal logikusabb lett volna Villány vagy Eger. Többen ismerik és szeretik az onnan származó borokat, és valószínűleg többen írják be ezeket a szavakat a google-be vagy a yahoo-ba. A legtöbb esetben azt a választ adtam, hogy azért, mert sokunkhoz a szerkesztőségben különösen közel állnak a somlói - vagy ha másképp tetszik - somlai borok. És ez így is kezdődött.


Fárasztó, zajos és zűrös volt ez a nap, lassú volt az Internet, rossz volt a forgalom. Kint már koromsötét van, és csendben csepereg az eső is. Mostanra azonban kiürült az iroda, és ilyenkor lehet a legjobban írni. Amikor úgy döntöttem, hogy kinyitok egy palack bort, nem volt tudatos a választás. Három üveg volt mindössze behűtve, a másik kettő édes, amit éppen nem kívántam, így maradt a harmadik. Utólag esett csak le, hogy a „véletlen” műveként éppen egy 2006-os somlai furmintból húztam ki a dugót. Amikor először beleszagoltam bődületes, túlérett trópusi gyümölcsök páráját éreztem, azóta belekeveredett egy kis hordó és kávé illat is, hogy aztán kibontakozzanak az ásványi elemek. Szájban hihetetlenül kiegyensúlyozott, fantasztikusan hosszú. Ismét megnyugodtam, sosem véletlen a választás, kevés borvidék képes erre.

E mellett arra is rájöttem, hogy azért tudat alatt mégis csak jó döntést hoztunk ezzel a borvidékkel. Akkor derült fény rá, amikor azon gondolkoztunk, hogy miről is lehetne a borvidék kapcsán írni, és persze ami elsőre szűknek tűnt, hamar óriássá vált. Olyan volt akár maga a borvidék, amely csöppségnek számít a többihez képest, mégis hihetetlen határokat feszeget.

Jó ez így, mert alapkérdéseket lehet számba venni a téma kapcsán. Olyan dolgokat, amelyekkel a borral tudatosan foglalkozók - álljanak bárhol az úton -, sokszor fognak még találkozni, és amelyeket valószínűleg újra és újra meg kell majd emészteni. Ilyen kérdés például a „terroir”, ez a különös kifejezés, amelyre úgy tűnik egyik nyelv sem talált még pontos megfelelőt, és amelyet ezen oknál fogva mindig tisztázunk, aztán pedig rögtön újraértelmezünk. De sokszor emlegetett fogalom manapság a mineralitás is, és ennek elemzésére kevés borvidék alkalmas annyira, mint Somló.

Felmerült bennünk, hogy beszélni kellene még a helyi szőlőfajtákról, amelyek alapvetőek hazánkban, így nem ártana az elején megismerni mibenlétüket. Sokszor fogunk még velük találkozni. Elmélázhatnánk a borvidék történelmén csak úgy, mint a jelenlegi helyzeten, a borturizmust vizsgálva. Gondolkodnunk kellene a gasztronómiai vonatkozáson és azon a híres mítoszon is, amely a fiúgyermekekkel áll kapcsolatban. Kikukucskálhatnánk külföldre, ahol vannak még apró borvidékek. És persze illene szót ejteni a helyi borkészítési hagyományokról és a méltán híres talajról is.

Hát első nekifutásra ennyi. Jó lenne, ha ezekről mind szót ejthetnénk, mert ezek mind fontosak. Mert a sok apró részlet tisztázása közelebb vihet minket a borvidék megértéséhez, már ha létezik kimondható vagy leírható megoldása ennek a borvidéknek. Mi igyekszünk majd ennek legalább a közelébe férkőzni! Így elsőre ez talán elég is lesz!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!