A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az uhudlerért harcolnak Dél-Burgenlandban

Újra tiltanák a direkttermő fajtát

2015-08-27 | Erős D. Zoltán


Az uhudlerért harcolnak Dél-Burgenlandban

Az elmúlt években vonzó turisztikai célponttá fejlődött a határ melletti osztrák tartomány, Burgenland déli része. Ebben szerepe van a vidék természeti szépségeinek, a kiváló kerékpárutaknak, a helyi termékekre alapozó turisztikai kínálatnak, a kiváló marketingnek, és az uhudlernek.


 

De mi is az az uhudler? Direkttermő szőlőfajtákból, így noah-ból, othellóból, izabellából, jaquezből, clintonból, ripatellából, hermont-ból Dél-Burgenlandban készített gyümölcsös, leginkább eper és labruska ízű, többnyire cuvée bor. Az elnevezés egy legenda szerint onnan ered, hogy a borozgatásból hazatérő férjnek azt mondta azt a felesége: úgy nézel ki, mint egy uhu. 

 

Az uhudleres vidék központjának számító Heiligenbrunnban száz éve eresztettek gyökeret a filoxérának és több más betegségnek is ellenálló, az uhudler alapanyagául szolgáló amerikai direkttermő szőlőfajták. Ezekből Európában, így Ausztriában is, a szokásosnál magasabb metanol tartalma miatt sokáig tilos volt bort készíteni.  A metanol miatt feltételezték ugyanis, hogy e szőlő fogyasztása elbutulást, illetve vakságot okozhat. A kutatások azonban ezt nem igazolták, kiderült, ez a metanoltartalom nem jelent egészségügyi kockázatot.

 

Az uhudlerért harcolnak Dél-Burgenlandban

A szerző képe a heiligenbrunni Uhudlerfesztiválról

 

 Az Európai Unió ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja, hogy kordában tartsa a direkttermő szőlőkből történő borkészítést. Ennek azonban egyes feltételezések szerint nem egészségügyi, inkább gazdasági okai lehetnek: ezekből olcsóbban lehet bort előállítani, mint a hagyományos fajtákból.

 

Az uhudler készítését csak Dél-Burgenlandban, s ott is mindössze Heiligenbrunnban és a környező nyolc településen engedélyezték, már több mint húsz éve. Errefelé 25 hektárnyi szőlőnek ma mintegy harmada a direkttermő fajta. Százhúsz borász évente 70-80 ezer liter uhudlert készít részben saját fogyasztásra, részben pedig eladásra. Ausztria-szerte népszerű lett ez bor, amelynek ára palackonként úgy 6 eurónál kezdődik. Az uhudler alapanyaga lehet még frizzanténak, pezsgőnek, likőrnek, szőlőlének, de még fagylaltnak is.

 

A helyi engedély 2030-ig szól, de az osztrákok már most lobbiznak hosszabbítás érdekében. Ráadásul az elmúlt időszakban több olyan bírósági döntés született, amely a telepítési tilalom ellenére ültetett direkktermő szőlőültetvények kivágását rendelte el. A napokban ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek: tízezer szignóval szeretnék bizonyítani, hogy mennyire fontos a vidék számára ez a fajta.Azt remélik, hogy ezen a vidéken sem a kormány, sem pedig az Európai Unió nem akadályozza majd a jövőben a különlegességnek ugyan nem mondható, de nagyon népszerű, s a térség vonzerejét növelő bor előállítását.

 

A címlapkép forrása az uhudlerverein.at.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!