A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borászok kedvenc borait kóstoltuk

Junibor Kedvencek kóstolója a Bazilikánál

2016-08-31 | Zacsek Ágnes


Borászok kedvenc borait kóstoltuk

A Bazilika, színes, világító lampionok, finom borok, hangulatos standok és környezet, sétálgatás, ízlelgetés egy borospohárral a kézben - mindez 4 napon át, augusztus 25-28. között a Szent István téren. A tavalyi 30-as borászlétszám idén 32-re bővült a Junibor Borünnepen, de a 4 nap és a 100-nál is több bor maradt. A borélmény megszámlálhatatlannak bizonyult.


Fotók: Pintér Árpás / Junibor / DiVino

 

Idén augusztusban is megtelt a Szent István bazilika előtti tér fiatal borászokkal, borokkal és látogatókkal, idén már negyedik alkalommal rendezte meg a DiVino a Junibor Borünnepet. Itt idén sem volt belépő, csak egy poharat kellett megvenni 800 forintért, és mellé tetszés szerinti mennyiségű kóstolójegyet. Persze ha nem bizonyult elégnek, újra beállhattunk a sorba...

 

A Juniborászok közül mindenki legalább 4-5 tétellel települt ki. Ez a fesztivál azért jó, mert a pincészetek minden évben kijönnek egy-egy új, kevésbé ismert borral is, de általában ott vannak a megbízható minőségű, ismertebb palackok is. 

 

Borászok kedvenc borait kóstoltuk

 

A csütörtök, azaz a nyitónap volt a legerősebb nap a fesztiválon, de szombat estére is bőven ellépték a borkedvelők a standok előtti tereket, sok volt a turista és a külföldi, akik többsége valószínűleg csak a Bazilika látványa után pillantotta meg, hogy itt valami zajlik - ez remek marketing arra, hogy külföldön is megismerjék borainkat. Volt olyan stand, ahova több külföldi borász látogatott el, és már az exportról tárgyalt a pult mögött állókkal.

 

A fesztivál egyetlen szépséghibája az volt, hogy  a legtöbb borász nem tudott mindig beállni a pult mögé, és mikor informálódni szerettünk volna a borokról, a sokszor elég felkészületlen hostesszek nem tudtak mesélni a borokról. De persze értjük: ez az esemény a borászok elmondása alapján nekik is ünnep, hiszen ilyenkor lehetnek igazán együtt, végre megkóstolhatják egymás borait. Ráadásul ez az időszak sokuknak már a szürettel is egybe esik. Azért láttuk ott Bussay Dorottyát, Bolyki Janit, Gál Titit, Hernyák Tomit, Kamocsay Ákost és Wille-Baumkauff Stefánt, de sokan csak nagy ritkán álltak be a pult mögé, és volt, aki szombat helyett egyéb napokon ment ki. 

 

Amiket mi a Kedvencek kóstolóján teszteltünk

Ha a borász nem is, de minden standban ott volt a borász legkedvesebb vagy legérdekesebb tétele az alap kínálat mellett, hiszen idén is volt Kedvencek kóstolója. Ez idén nem egy zárt térben zajlott, hanem egy karszalag felmutatásával, az egyes standoknál lehetett tesztelni szombaton 16.00-19.00 között. A Kedvencek kóstolójára volt olyan, aki már jól bevált zászlós borával jött ki, de voltak olyan borászok, akik valamilyen szempontból izgalmas vagy különleges tételt tettek ki a pultra.

Ifj. Kamocsay Ákos Ezerjó 2015

Ákos azért ezt a bort hozta kedvencnek, mert különlegesnek tartja. Késői szüret eredménye, töppedt bogyókból készült, egy éjszakán át ázott héjon, 2000 palack készült belőle, 5 hektós fahordókban erjedt, és 8 hónapon át érlelték. Az alkoholja bár 15% fölé ment, ez egyáltalán nem zavaró. A bor nemrég került palackba, ezért izgalmas volt megkóstolni, jó beltartalma és sava miatt igazán 1-2 év múlva lesz a csúcson. Ákos elmesélte, hogy a 2005-ös borok is még állnak hasonló tulajdonságuk miatt. Szerintem ez a bor már most is egyben van, a sötét arany színű tételből nem lóg ki sem a sav, sem az alkohol.

 

Borászok kedvenc borait kóstoltuk

Kardos Gábor Ziccer 2015

Zéta és sárgamuskotály cuvée, 12% alkohollal és citrusos aromákkal, erőteljes savakkal, lime-os, kesernyés, hűsítő illatos, gyümölcsös tétel.

Prácser Hajnalka és Miklós Zafír 2015

Hárs-furmint házasítás, a visszafogottabb illat alatt virágosabb aromák rejtőznek.

Kiss Tamás Kabar 2015

Ritka tétel, a 2015-ös bor még frissen palackozva, arany színű filccel "felcímkézve" díszelgett, kevés készült belőle. Érezni a somlói mineralitást, nagyon szép, ígéretes bor, akárcsak Kiss Tomi többi tétele.

Ifj. Szepsy István Percze Hárslevelű 2013

A Percze dűlőről egy 2013-as dűlőszelektált tétel, amely nemrég került forgalomba. Jó savaival frissítő, ám mégis komplex, 100% hárslevelű, kis édeskés-fűszeres aromákkal. Tartalmas, komplex, szépen eltalált bor.

 

Borászok kedvenc borait kóstoltuk

Jekl Flóra Villányi Pinot Noir 2011

Jól tartja magát, már-már gránátvörös, szép tétel, könnyű, avaros-földes pinot, meggyes, kis paprikás aromával, kevés kesernyével, olajos textúrájú, 15%-os alkohollal.

Pfneiszl Birgit és Katrin Cabernet Sauvignon 2013

A soproni bor illatra avaros volt, de ízben megkaptuk a sok gyümölcsöt, semmi fanyarság, csak gyümölcsösség és könnyedség, ami jól beérett szőlőre utal.

Vesztergombi Csaba Shiraz 2015

A 13-as alkohollal bíró, könnyed, világos színű, szinte átlátszó tétel savait már szinte illatoláskor is érezni, pár évig még bőven érhet.

Konyári Dani Páva 2011

Most sem okozott csalódást, az egyik legszebb címkével rendelkező bor a Kishegy, Öreghegy és Rádi-hegy cabernet sauvignonjának és franc-jának a házasítása. A 2011-es, 15-ös alkohollal bíró cuvée könnyed, jó ivású, mégis komplex és izgalmas bor, illatában animális, avaros jegyeivel egészül ki egy kis füstölt sonkás aroma, ízben kis gyógynövényesség és pirosbogyós gyümölcsök.

 

Borászok kedvenc borait kóstoltuk

Gere Andi Cabernet Franc 2011

A Kopár után ez a második legfontosabb kultikus zászlósboruk, komplex, nagyon testes, avaros, földes, érett piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromával. Nagyon szép, harmonikus bor.

10+1: Heimann Zoli SXRD

Már 7 óra után kóstoltuk, de még kaphattunk Heimann Zoli újdonságából. A jó ivású bor a jól ismert és mindig stabil minőséget hozó Birtokbor és a Barbár kistestvére, és sokkal könnyedebb, köszönhetően a hozzátett sagrantinónak.

 

A Kedvencek kóstolján kívül amit még igazán érdemes volt megkóstolni, az Bukolyi Marcell rajnai rizlingje, kékfrankos selectionja és cabernet franc-ja, mindegyik különlegesen szép bor, illetve a mindig izgalmas már csak címkéjéből és az ötletet tekintve Távoli világ a Pfneiszl testvérektől, shiraz, carmenere, malbec, zinfandel és sangiovese szőlőfajtákból. A bioszemléletet abszolút kiérezni a borból, tiszta és határozott, illatra kissé gyógynövényes, hűvös, ízre pedig gyümölcsös, érett.

A Juniborászok szombaton zárt körben a Zöldszüret programot is megtartották, erről ide kattintva olvashat>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!