A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csúcsra járatva

Végigkóstoltuk a Bordói November prémium tételeit

2017-11-29 | Varga Andrea


Csúcsra járatva

Érett piros és fekete gyümölcsök, csokoládé, finom fűszerek, lágy animalitás és egy csipetnyi bujaság kért – és kapott – helyet kóstolópoharainkban a Bordói November Nagykóstolón. Több mint hatvan pincészet tételein keresztül alkothattunk képet a hazai bordói típusú vörösborok arcáról, fejlődésükről. Neszmélytől egészen Villányig utazhattunk, sok-sok megállóval.


Fotó: Benkő M. Fanni

 

A forgalomba most kerülő, illetve a már forgalomban lévő tételek mellett mintatételek kóstolására is lehetőségünk nyílt. Ahogy azt a korábbi évek már jól mutatták, a hazai „nagy vörösek” is elindultak a stílusváltás kifizetődő és izgalmas útján. Az okosabb és sokkal finomabb hordóhasználat már szinte alapkövetelmény, a gyümölcsöké lett a főszerep, letisztultabb, kifinomultabb tételekkel találkozhattunk számos pincészetnél. A magas alkohol is szépen lassan kezd szelídülni – igaz, számos tétel esetében a remek szerkezet és gazdag beltartalom nem engedte kilógni a magas alkoholtartalmat. Persze kivételek, mint ahogy mindig, most akadtak.

 

A teltházas rendezvényen külön teremben sorakoztak fel a nagy vörösek: ritkán kóstolható, különleges tételek, egészen 2006-ig visszamenőleg. Egy-két kivételtől eltekintve, amelyek már – magunkon viselve a fáradtság jegyeit – kicsivel túljutottak a csúcson,  a borok lendületesek, határozottak voltak, karakteresek. Szinte kikövetelték maguknak az időt. Az egyenes, határozott vonalvezetésű tételek mellett, a sokrétű, „nehézsúlyú” borokat is megforgathattuk poharainkban.

 

30 csúcsbor - az ifjoncok (2015)


 

Garamvári Szőlőbirtok, Sínai Cabernet Franc 2015

Érett cseresznye és cigánymeggy az illatban, majd elsuhan egy csipetnyi kompótosság, szilvával. Kakaóporos korty, érett gránátalmával. Étcsokoládé és konyakmeggy. Savak a helyükön. Közepesen hosszú, kicsit fűt.

 

Nyolcas és Fia, Cabernet Franc 2015

Illatában meggy és a magja. A kortyban is visszaköszön, cseresznyével, gránátalmával, kevés kakaóporral. Fiatal és lendületes. Virgonc. Könnyen szerethető. Viszonylag hosszú, korrekt tétel.

 

Maul Zsolt, Dávid 2015

Mély rubin szín. Marcipános, vaníliás meggy az illatban. Buja, vastag, telt. Sok meggy és étcsokoládé a kortyban. Fűszerek. Csipetnyi eukaliptusz és fűszerpaprika. Szerkezete összhangban. Savak a helyükön, tannin rendben, alkoholban nem szegény, de még elbírja a szerkezet. Fiatal. Hosszú.

 

Csúcsra járatva

Fotó: Benkő M. Fanni

30 csúcsbor - a fejlődésben levők (2012-2010)


 

Dúzsi Tamás Görögszó 2012

85% cabernet franc és 15% cabernet sauvignon. Szép rubin szín. Illatában gyümölcsök dominálnak: érett meggy, szilva, majd a hordós fűszerek is helyet kérnek. A korty tükrözi az illatban tapasztaltakat, érett gránátalmával, kevés étcsokoládéval, kakaóval, kávéval, érett fűszerpaprikával. Lendületes. Szép szerkezet. Közepesen telt, szép lecsengéssel.

 

Fekete Borpince, Cabernet Sauvignon 2012

Tégla és aszalt vörösáfonya-héj illattal nyit. A korty élénk és lendületes. Finom, érett fűszerpaprika. Meggy, cseresznye és vörös áfonya. Összhang. Jó inni. Finom kakaó és csokoládé a lecsengésben. Érett, nem túlzó tanninok. Egyenes vonalvezetés.

 

Gere Attila, Kopar 2012

Finom szilva és meggy, leheletnyi csokoládé, medvecukor, pici kapor, fűszerek – és ez még csak az illat. A kortyot étcsokoládé, marcipán, meggy és fűszerek cizellálják. Vanília. Kakaó. Leheletnyi bőr. Konyakmeggy. Két lábbal áll a földön. Időt neki – még fiatal.

 

Gere Tamás és Zsolt, Villányi Franc 2012

Illatában és kortyban is szilva és dzsemje, meggy. Szép savak, vezetnek. Tanninok határozottan jelen vannak. Közepesen hosszú. Ő is még fiatal. Időt kér.

 

Juhász Testvérek, Gesztenyés Merlot Superior 2012

Érett piros bogyós gyümölcsök és fűszerek az illatban. Csipetnyi gyógynövényesség. Gránátalma, cseresznye, ropogós meggy és csokoládé a kortyban. Pici cukorkásság. Kerek savak, hordó hangsúlyosabb, étcsokoládés lecsengés.

 

 

Liszkay Cabernet Sauvignon 2012

Feketebogyós gyümölcsök és sok vanília az illatban. Finom mentolosság. Telt korty. Érett alapanyag. Fekete cseresznye és meggy, egy kevés szederrel megbolondítva. Marcipán. Hordós fűszerek egészítik ki a szájban érzetteket. Érett tannin. Savak a helyükön. Közepesnél hosszabb lecsengés.

 

Mészáros Borház, Grand Antiqua Cabernet Sauvignon 2012

Érett meggy és fekete cseresznye mellett fűszerek az illatban: babér, egy csipetnyi bors és mentol. A korty sem fukarkodik: az illatban tapasztaltak mellett étcsokoládé, áfonya, gránátalma, dohány, kevés kapor. Sokrétű. Telt, hosszú, lendületes. Karakteres. Már-már varázsol.

 

Polgár Pincészet, Polgár Cuvée Barrique 2012

Gyümölcsök és fűszerek tánca. Finom hűvösség az illatban. Fahéj, csokoládé, meggy és szilvadzsem. Csipetnyi érett fűszerpaprika. Finom bőr. Savak a helyükön. Telt. Hosszú.

 

Sauska, Cuvée 7 2012

55% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc és 15% merlot. Elegáns illat. Szilva, meggy, vanília, kakaópor. Telt, vastag korty. Férfias. Füst és bőr. Az illatban érzettek étcsokoládéval egészülnek ki. Szép a szerkezet. A savak szép gerincet adnak. Jó arányok. Hosszan játszik a szájban.  

 

Tüske Pince, Cabernet Franc 2012

Szép alapanyag. Könnyed és gyümölcsös. Jó inni. Finom összhang. Lendület. Cseresznye és meggy, majd vörös áfonya, csokoládéval és kakaóporral kiegészülve. Szép savak. Jó a hossz. Kerek. Nem kell magyarázni, könnyen megszeretteti magát.

 

Csúcsra járatva

Fotó: Benkő M. Fanni

Vin Art Pincészet, Villányi Prémium Cabernet Sauvignon 2012

Meggy és fekete cseresznye mellet leheletnyi gomba, finom avar az illatban. Szép alapanyag. A kortyban is sok gyümölcs (meggy, cseresznye, szilva), finom fűszerpaprika, hűs mentol, hordós fűszerek. Csokoládé a lecsengésben. Szép savak, lendület.

 

Pántlika Pincészet, Cabernet Sauvignon 2011

Szép, érett gyümölcsök (szilva, meggy) és csokoládé az illatban, finom hűvösséggel. A korty vastag: csokoládé, vanília, szeder és szilva. Savak lendületesek, szép ívet adnak neki. Érett tanninok, hosszú lecsengés. Észrevétlenül lecsúszik.

 

Tiffan's Grande Selection 2011

50% merlot, 30% cabenet sauvignon, 20% cabernet franc. Komolyság, fűszerek és hecsedlilekvár az illatban. Finom animalitás. Kevés kaporral és babérral. Finom összhang a kortyban. Az illatban tapasztaltak mellett kávé, kakaópor, szilva. Savak helyükön. Érett tannin. Jó szerkezet. Lecsengése hosszú.

 

Vin Art Pincészet, Csanád Cuvée 2011

Szilva és dzsemje, naspolya, fűszerekkel karöltve az illatban, babér, csombor, csokoládé és kakaópor. A kortyban is visszaköszönnek. Összhang. Kevés bőr és papirusz. Szép savak. Érett tannin. Közepes test, viszonylag hosszú lecsengés.

 

Vojtek Pincészet, Cabernet Franc 2011

Erdei gyümölcsök és fűszerek illatban. A kortyban csatlakozik hozzá a csokoládé, a kakaó. Konyakmeggy. Kevés dohány. Közepes test, savak a helyükön.

 

Vylyan Pincészet, Duennium 2011

Az elején kissé zárkózott. Fekete cseresznye és cigánymeggy. Kakaó és étcsokoládé. Kevés bőr és hús. Fűszerek. Savak a helyükön. Közepes test, hossza is ott mozog.

 

Jammertal Cassiopeia Cabernet Sauvignon 2011

Mély rubin szín. Meggy, szilva és a lekvárjuk. Étcsokoládé. Finom hordós fűszerek. Hűvösség. Jól áll neki. Savak a helyükön, tannin is. Közepesnél teltebb, egész hosszú lecsengéssel.

 

30 csúcsbor: az érettebbek (2009-2006)


 

Gere Attila, Attila Grand Vin de Villány 2009

Finom fűszerek, csokoládé és érett gyümölcsök az illatban. A kortyban is ők kapnak főszerepet, és persze sok kakaó, kávé, eukaliptusszal, érett bőrrel. Majd naspolya és szilvadzsem jut szerephez. A hordó még jelzi jelenlétét. Telt és sűrű. Savak helyükön. Hosszú. Kicsit fűt. Férfias, komoly.

 

Jackfall Bormanufaktúra, Grand 2009

Sötét rubin szín. Mély, tipikusan villányi illat. Szilva és dzsemje, naspolya, szeder, kávé az illatban. Leheletnyi mentolossággal. Finom ázott széna. Hordós fűszerek. A korty vastag: csokoládé, konyakmeggy, áfonya. Telt, érett, sőt sűrű. Érett tannin. Magas alkohol. Már-már robosztus. Nem fukarkodik. Kávés, bőrös, aszalt meggyes, hosszú lecsengés.

 

Günzer Zoltán, Ördögárok 2008

60% merlot, 30% cabernet franc. Szép rubin szín. Hecsedli és naspolya illatban, szederrel. Kávé és kakaópor. A korty lendületes, tükrözi az illatban tapasztaltakat. Csokoládé és fűszerek jutnak még szerephez. Szerkezete rendben, kicsit fűt, de nem zavaróan. Lecsengése közepesnél hosszabb.

 

Bock Magnifico 2007

Mély rubin szín. Sűrű. Illatával már varázsol. Meggy- és szilvadzsem, bőr és csokoládé, melyek a kortyban is visszaköszönnek, majd naspolya és aszalt füge egészíti ki azt. Érett bőr és kandalló. Szép összhang, remek szerkezet. Telt, hosszan időzik és lassan enged el.

 

Gere Attila, Kopar Magnum 2007

Lágy bőrősséggel, füstölt hússal, szilvadzsemmel és fűszerekkel nyit. A szájban is varázsol: az illatban érzettek csokoládéval egészülnek ki. Sok fűszer. Csokoládés sütemény. Bújik, kúszik. Tökéletes összhang. Remek szerkezet. Szép hordó, finom palackbuké. Hosszan kényeztet.

 

Csúcsra járatva

Fotó: Benkő M. Fanni

Hudák Szőlőbirtok és Borászat, Individuum

Érett rubin szín, tégla széllel. Meggy, szilva, medvecukor. Finom istállóssággal, bőrösséggel az illatban és a kortyban is. Bársonyos, puha. Étcsokoládé, kávé, kakaó és fűszerdömping. Szerkezete szép. Alkohol kicsit fűt. Jó inni. Porossága jól áll neki. Hosszan játszik a szájban.

 

Malatinszky Kúria, Kúria Merlot szűretlen 2007 magnum

Zárkózott, de szépen nyílik. Sok gyümölcs. Finom krémesség. Étcsokoládé és kakaópor. Összhang. Savak rendben. Érett tannin. Viszonylag hosszan játszik a szájban.

 

Malatinszky Kúria, Kúria Cabernet Franc szűretlen 2007 magnum

Érett, izgalmas, buja illat. Mélyrubin szín. Meggy dzsemje meg a héja. Érett vörös áfonya és lekvárja. Csokoládé. Játszik az illat és a korty is. Remek szerkezet, hosszú. Kávé és kevés dohány a lecsengésben. Kifejezetten jó inni.

 

Malatinszky Kúria, Kövesföld szűretlen (Cab.Sauvignon-Cab.Franc) 2006 magnum

Érettség. Aszalt füge és érett naspolya illatban, melyhez kávé és kávélikőr csatlakozik a kortyban. Szerkezete abszolút összhangban. Testes. Érett tannin. Lecsengésében csokoládé és kakaópor.

 

Vylyan Pincészet, Duennium 2006

Illatában és a kortyban is tercier aromák dominálnak. Aszalt füge, naspolya, füstölt hús, finom animalitás. Fűszerek. Fahéj, csokoládé, kávé, dohány. Férfias. Játszik az ízlelőbimbókkal. Közepesen telt, egész hosszú.

 

Csúcsra járatva

Fotó: Benkő M. Fanni

 

A kóstolás során tapasztaltakat tekintve kifejezetten tetszett a Fekete Borpince sauvignonjának és Tüske Pince franc-jának egyenes vonalvezetése. A 2007-es Bock Magnifico, az ugyancsak ebből az évjáratból származó Gere Kopar Magnum és a Malatinszky franc, valamint a Gere 2009-es Attilája komplexitásával varázsolt. Finom cizelláltságuk, összhangjuk, karakterük igazi élményt nyújtott. A Mészáros Borház ’12-es Antiqua sauvignonjával is hosszan időztünk, izgalmas részletei mellett szerkezete is remek, lecsengésével is hódít.

 

A hazai csúcsborok mellett, boros tapasztalatainkat tovább mélyítve, lehetőség nyílt bordeaux-i tételek kóstolására is: 1-1 tételt külön-külön is meg lehetett ízlelni, vagy akár bordeaux-i TOP5 Chateau vagy a 2012-es évjárat öt-öt tételből álló flight-jait is összehasonlíthattuk. Ha pedig ez nem lett volna elég, pop-up kurzusok látogatásával egészíthettük ki tudásunkat, melyeken további tételekkel találkozhattunk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!