A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Feltettük Etyeket a bortérképre

"Mindig is csapatjátékos voltam" - interjú Rókusfalvy Pállal

2017-07-09 | Vancsik Ivett


Feltettük Etyeket a bortérképre

Az etyeki borvidék az elmúlt 15-20 évben látványos fejlődésen ment keresztül. A fejlődés egyik motorja Rókusfalvy Pál, aki kommunikációs és rendezvényszervezési tapasztalataira építkezve hazánkban egészen újszerű megközelítéssel tette ismertté és elismertté a borvidéket.


„1997-ben egy kóstolón vettem részt Etyeken, majd azon kaptam magam, hogy egyre gyakrabban és szívesebben járok vissza. Egy egészen kis területtel, hobbiként kezdődött a borok készítése, majd egyre nagyobb területről szüreteltünk, 2006-ban pedig elkészült a feldolgozó egység; a 2010-es évektől már középvállalkozás szintjén működünk. Nem tudatos döntés volt ez; érzelmi alapon indultunk, de szerencsére a fiam partner volt mindenben és ma már ő a legnagyobb segítségem a birtokon. Nekem eredetileg nem volt a szakmához köthető előéletem, így azt a tudás igyekeztem a borvidék szolgálatába állítani, amit a médiában szereztem.”

 

Rókusfalvy Pál a bor sokoldalúságát, a borhoz kapcsolódó élményeket állította a középpontba, amikor megálmodta a Pincefesztivált, a Kezes-Lábost, majd az Etyeki Pikniket. Aki már járt ezen események bármelyikén, az biztosan visszatérő vendéggé és az etyeki borok rajongójává vált. Ma már nem csupán a bor köré szerveződő gasztronómiai és kulturális programok teszik vonzó célponttá Etyeket: az itt készülő borok minősége, a nyitott pincék, az országszerte híressé vált sonkamester, Árpás László és a jobbnál jobb sajtok készítői már a rendezvényektől függetlenül is rengeteg látogatót vonzanak a hétvégéken.

 

„Jóleső érzés, ha más borvidékek is inspirációt merítenek Etyek sikertörténetéből. Szívesen megosztom a tapasztalataimat; mindig is csapatjátékos voltam, örülök a társaknak, a követőknek. Etyeken olyan szakmai köröket alakítottunk ki – Etyeki Borút Egyesület, Etyek 360 - , ahol együtt gondolkodva építkezünk, a nehézségekre megoldandó feladatként, és nem akadályként tekintünk.

Fontos a tudás megosztása, az együttműködés, a helyi erők egyesítése.

A legnagyobb sikerünknek azt tartom, hogy működünk; hogy kézzelfogható eredményeink vannak. Elindultunk egy úton és jó irányba haladunk. Konkrét elképzeléseim vannak az elkövetkező 20 évre. A borvidék jövőjét a pezsgőkészítésben látom: ehhez mind a természeti adottságaink, mind pedig a hagyományaink megvannak.”

 

 

Nem véletlenül hasonlítják Etyeket Burgundiához és Champagne-hoz: a talajviszonyok és a klíma hasonlóságának köszönhetően a francia borvidéken világhíressé vált chardonnay és pinot noir Etyeken is a legszebb arcát mutatja – csendes borként és pezsgőként egyaránt. A meszes talaj és a hűvös éghajlat feszes savakat, vibráló üdeséget kölcsönöz a boroknak – ez utóbbi jól áll az illatos fajtáknak, így a sauvignon blanc-nak, a királyleánykának és a zenitnek is.

 

„Már nem új kihívásokat keresek; sokkal inkább szeretném a következő generációnak átadni a tudást, az ő munkájukat segíteni. A frissességemet is segít megőrizni, ha fiatalok között vagyok. Én megtaláltam a borban az állandóságot, de a folyamatos megújulás lehetőségét is.

 

Hiszem, hogy a magyar bor előtt komoly lehetőségek állnak:

már mögöttünk van a HNT és az MTÜ által szervezett országos bormarketing roadshow első, tokaji állomása, és azt látom, hogy a borászok tele vannak lelkesedéssel és elhivatottsággal. A siker kulcsa a kezünkben van.”

 

Kíváncsi a teljes történetre? A Winelovers Wednesday július 12-én elhozza az Etyek-Budai borvidéket Budapestre. Több mint 40 kóstolható bor és két izgalmas előadás!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!