A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Főszerepben a mellékszereplő

Cabernet Franc

2021-03-04 | Vinoholic


Főszerepben a mellékszereplő

A magyar és főleg a villányi cabernet franc számottevő rajongótábort tudhat magának. De vajon jelenthet-e a fajta valós kiugrási lehetőséget a borvidéknek? Erre a kereste a választ saját kóstolási tapasztalatai alapján a cikk szerzője.


 

Címlapfotó: thelaurelofasheville.com

 

Az alább olvasható cikk a Vinoport egyik vendégszerzőjének az írása, ami nem feltétlenül tükrözi álláspontunkat. Tartjuk magunkat azonban ahhoz a szerkesztési elvhez, miszerint teret  biztosítunk minden olyan gondolatnak, véleménynek, ami által elindulhat egy konstruktív szakmai vita az ágazatot érintő bármely témában. A diskurzushoz, beszélgetéshez lehet csatlakozni akár egy a szerkesztőségünkhöz, az info@vinoport.hu címre eljuttatott válaszcikk formájában, akár az ezen írást megosztó Facebook-posztunk alatti kommentekben.

 

A cabernet franc, Bordeaux jobb parti házasításainak (merlot-cabernet franc) egyik fontos alkotóeleme egyre nagyobb szerepet kap a világban fajtaborként. A világ sok országában próbálkoznak vele Chilétől Új-Zélandig melyről itt található egy frappáns összefoglaló. Mellék- vagy főszerep illik hozzá jobban? Erre a szinte megválaszolhatatlan kérdésre keresem a választ a következőkben a rendelkezésre álló irodalom és „szubjektív” kóstolási tapasztalataim alapján.

 

 

Fajtajellemzők

 

A cabernet sauvignonhoz és merlot-hoz képest alacsonyabb tannintartalommal és élénkebb savakkal bír. Íze megfelelő érés esetén aromatikusabb, ellenkező esetben zöldebb. Teste közepes vagy inkább lazább. Főbb gyümölcsízei: szeder, cseresznye, szilva, málna és fekete ribizli levél. A másik két bordói fajtához képest sokszor illetik a sekélyesebb és egyszerűbb jelzőkkel, vagy ahogyan a Decanter magazin kolumnistája fogalmazott 2015 decemberében: „sajnos a legtöbb XX. századi cabernet franc nem más, mint kábítás: a borok karcsúak, savasak, zöldek és általánosságban nem izgalmasak”. A fajta fő vonzereje a jól elkészített borok esetében a feltűnő parfümösség, az érzéki struktúra és az ételekkel való jó párosíthatósága.


A cabernet franc körülbelül egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik, nagyon érzékeny a tőketerhelésre, a talajadottságokra és az éghajlatra. Ha nagy a lombozata, akkor életerős, viszont alapos fürtválogatást igényel, hogy a bogyók megfelelő időben érjenek. Az agyag-mészkő vagy kavics-murva talajokon ad megfelelő minőséget, viszont meglepő módon, a jó termőtalajok vegetális ízeket eredményeznek. A szárazság és a napfény hiánya levélízű tónusokat ad, mivel napfény nélkül a zöld/paprikás ízekért felelős metoxipirazinok nehezen bomlanak. Természetesen mindeközben arra is figyelni kell, hogy a túlzott napsugárzás ne égesse meg az egyébként UV sugárzásra érzékeny bogyókat.


Több borász Bordeaux jobb partjáról egyöntetűen állítja, hogy az öreg tőkék tudnak csak jó cabernet franc borokat teremni.


Élénk savai egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a bordói házasításokban a globális felmelegedés hatásainak borászati ellensúlyozására.

 

Trendek

 

A tradicionálisan fajtabor területek mellett (Loire vagy Dél-nyugat Franciaország) a bordói házasításokból tudott kinőni oly módon, hogy először növelték az arányát a cuvée-ben, majd önálló fajtaként kezdtek vele foglalkozni. Ez a tendencia egyébként Villányban is megfigyelhető, legfeltűnőbben a legnépszerűbb házasítás, a Gere Kopár esetében, ahol évről-évre kúszott fel az aránya, és 2017-ben már elérte az 50%-ot, így a legdominánsabb fajtává nőtt ki. Ez a tendencia ösztönszerűen adja a fajtabor kipróbálásának a lehetőségét. Hasonló tendenciákat láthatunk Bordeaux-ban is: Jean-Claude Berrouet, aki a Petrus vezető borásza volt, több mint 40 éves karrierje során egyre több évjáratban használta a cabernet franc-t, igaz ott jóval kisebb, 5%-os arányról van szó, ami közel sem biztos, hogy jelentősen befolyásolja a bor végső minőségét.

 

Ez is érdekelheti: Cabernet franc, a hazatért idegen - a fajta hazai felemelkedésének története


Az óvilág mellet az újvilág is megpróbálta felfedezni magának a fajtát. Argentínában a Bodega Aleanna volt a legfőbb pártfogó 2017-ig, de emellett a Catena Zapata is lelkesen próbálkozott fajtaborok készítésével, ami mára úgy tűnik teljesen kifulladt, mivel egyik borászat kínálatában sem szerepel a cabernet franc fajtaborként. Új-Zélandon ugyan a cabernet franc-ok nagy része rozékhoz és bordói házasításokhoz használatos, ennek ellenére néhány borászat megpróbálkozott fajtaborokkal is 2015 környékén, például a Hans and Therese Herzog, de jelenleg ennek a borászatnak a kínálatában sem szerepel, mint fajtabor. Mára úgy tűnik, hogy az újvilágban szinte csak a kanadaiak hisznek a cabernet franc fajtajellegében, legfőképpen Ontario régióban.    

 

Kóstolási tapasztalatok

 

25 magyar cabernet franc került kóstolásra néhány kivételtől eltekintve 2015-2017 közötti évjáratokból, melyek között egyaránt szerepeltek kevésbé ismert és nagyobb nevű pincészetek is. Az átlagpontszám 73/100 pont lett, ahol a legjellemzőbb kritika a harmónia hiánya, a barrique és zöld tónusok dominanciája volt. Összehasonlításképpen került sor 5 palack Loire völgyi és egy palack osztrák tétel kóstolására, melyek pontszáma 77/100 lett. A nemzetközi tételeknél kisebb arányban fordultak elő zöld tónusok, illetve a borok valamivel harmonikusabbak voltak. A különbség lényegében nem jelentős, de a tapasztalat alapján a fajta nem tud komoly erőt mutatni sem a francia, sem pedig a magyar bortermelőknél.

 

Annak ellenére, hogy a mintában Villány jelentősen túlreprezentált volt (76%), a 80 pont fölött teljesítő 13 tétel között mindössze 69%, vagyis 9 tétel volt villányi.

 

Összehasonlításképpen került górcső alá 4 Bordeaux jobb parti házasítás (2 átlagos, illetve 2 Grand Cru Classé tétel, 2005-2007 évjáratokból) magyar bordeaux-i házasításokkal összehasonlítva (itt is szerepeltek superior, illetve prémium tételek szép számban, 2009-2016 évjáratokból). A különbség ebben a szegmensben is fennáll a franciák javára, viszont mind a francia, mind a magyar borok sokkal jobban szerepeltek. A magyar Bordeaux-i házasítások (melyek túlnyomó része tartalmaz cabernet franc-t is) átlagosan 83 pontot értek el, ami nagyon szép eredménynek tekinthető, még akkor is, ha a franciák 89-et hoztak. Következzenek a kóstolási listák és az általam adott pontszámok.

 

Magyar cabernet franc-ok:

 

Borászat Megnevezés Ország Borvidék Évjárat Pontszám
Pastor Szüretlen/Unfiltered Magyar Szekszárd 2015 68
Mészáros Pál Hidaspetre Magyar Szekszárd 2015 70
Wassmann   Magyar Villány 2015 45
Wassmann   Magyar Villány 2016 67
Kiss Gábor Code Magyar Villány 2016 68
Heumann Trinitás Magyar Villány 2016 65
Mayer Mayer Magyar Villány 2015 75
Ipacs Szabó Nászút helyett Magyar Villány 2017 60
Lelovits Tamás   Magyar Villány 2016 83
Sauska   Magyar Villány 2015 67
Stier Prémium Magyar Villány 2015 63
Polgár Családi válogatás Magyar Villány 2015 78
Petrény   Magyar Eger 2014 85
Kaló Imre 4 x 4 Magyar Eger 2017 87
Szemes József   Magyar Villány 2018 82
Frittmann   Magyar Kiskunság 2016 68
Vylyan Villányi Franc Magyar Villány 2016 83
Szemes József Villányi Franc Dél Prémium Magyar Villány 2017 87
Vylyan Villányi Franc cálogatás Mandolás Magyar Villány 2016 82
Juhász Cabernet Franc Grand Selection Magyar Eger 2015 85
Malatinszky Cabernet Franc Magyar Eger 2013 85
Malatinszky Signature Cabernet Franc Magyar Villány 2018 77
Malatinszky Cabernet Franc Magyar Villány 2007 87
Szabó és Fia Cabernet Franc Magyar Balatonfüred-Csopak 2017 82
Maul Zsolt Lator Magyar Villány 2017 87
Hehl Zodiac Magyar Villány 2018 85

 

Külföldi cabernet franc-ok:

 

Borászat Megnevezés Ország Borvidék Évjárat Pontszám
Domaine de la Semellerie    Francia Loire/Chinon 2018 70
Frederic Mabileau Les Racines Francia

Loire/Chinon

2014 85
Frederic Mabileau Les Rouilléres Francia

Loire/Chinon

2017 87
Clos de Capucins Eminence Grise Chinon Francia

Loire/Chinon

2015 70
Charles Joguet Clos du Chene Vert Chinon Francia

Loire/Chinon

2016 70
St. Zehetbauer Ried Steinberg Reserve Ausztria Burgenland 2015 82

 

Cabernet franc-t tartalmazó magyar házasítások:

 

Borászat Megnevezés Ország Borvidék

Arány

merlot (%)

Arány

CF (%)

Arány

CS (%)

Évjárat Pontszám
Pannonhalmi Főapátság Pincészete Hemina Vörös Magyar Pannonhalma 75 25   2018 87
Dula Pincészet Terézi Excellence Cabernet Magyar Eger   n.a. n.a. 2009 85
Tóth Ferenc Várvédő Magyar Eger n.a. n.a. n.a. 2009 77
Jackfall Pillangó Magyar Eger   n.a. n.a. 2013 78
Heumann Terra Tartaro Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2013 92
Eszterbauer Mesterünk Magyar Szekszárd n.a. n.a. n.a. 2017 88
Günzer Villus Cuvée Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2016 88
Cseri Legenda Magyar Pannonhalma n.a. n.a.   2015 92
Lajvér L12 Cuvée Magyar Szekszárd n.a. n.a.   2015 70
Lajvér L12 Cuvée Magyar Szekszárd n.a. n.a.   2016 70
Szent Gaál Francia hármaas Magyar Szekszárd n.a. n.a. n.a. 2016 73
Tűzkő Domb Völgység Magyar Tolna   n.a. n.a. 2017 88
Bodri Gold Optimus Magyar Szekszárd n.a. n.a. n.a. 2012 85
Pannonhalmi Főapátság Pincészet Infusio Magyar Pannonhalma n.a. n.a.   2017 90
Bock Cuvée Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2015 70
Polgár Elixir Cuvée Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2012 80
Gere Kopár Magyar Villány 40 50 10 2016 82
Gere Kopár Magyar Villány 40 50 10 2015 85
Gere Tamás & Zsolt Aureus Magyar Villány 40 40 20 2012 76
Gere Tamás & Zsolt Aureus Magyar Villány 40 40 20 2009 78
Günzer Ördögárok Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2016 82
Günzer Ördögárok Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2009 95
Pannonhalmi Főapátság Pincészet Infusio Magyar Pannonhalma n.a. n.a.   2016 88
Sauska Cuvée 7 2012 Villány Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2012 93
Thummerer Vili Papa Magyar Eger n.a. n.a. n.a. 2009 88
Vylyan Duennium hordóválogatás Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2011 88
Vesztergombi Turul Magyar Szekszárd n.a. n.a. n.a. 2014 80
VinArt Francia módi Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2015 60
Malatinszky Primavera Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2014 88
Bock Royal cuvée Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2013 92
Tiffán Carissima Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2015 92
Bock Capella Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2007 97
Jackfall Grand Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2009 88
Jackfall Pillangó Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2009 87
Tűzkő 300 Magyar Tolna n.a. n.a. n.a. 2013 88
Bujdosó Sirocco Magyar Balatonboglár n.a. n.a. n.a. 2013 82
Ősi Gábor Villány Cuvée Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2012 80
Csányi Elegance Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2012 70
Bock Cuvée Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2014 88
Sauska Cuvée 7 2012 Siklós Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2012 85
Dúzsi Görögszó Magyar Szekszárd n.a. n.a. n.a. 2013 82
Tóth Ferenc Várvédő Magyar Eger n.a. n.a. n.a. 2013 77
Ikon Tulipán Magyar Balatonboglár n.a. n.a. n.a. 2011 88
Mayer Kopár Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2013 82
Petrény Padok Superior Magyar Eger n.a. n.a. n.a. 2011 88
Vojtek Cuvée Cab Merlot Magyar Villány n.a. n.a.   2011 72
Heumann Terra Tartaro Magyar Villány n.a. n.a. n.a. 2012 85

 

Cabernet franc-t tartalmazó külföldi házasítások:

 

Borászat Megnevezés Ország Borvidék Arány merlot (%) Arány CF (%) Arány CS (%) Évjárat Pontszám
Chateau Recougne Bordeaux Supérieur Francia Bordeaux 75 25   2005 85
Chateau Angelus Saint-Emilion Grand Cru Classé Francia Bordeaux 62 38   2006 93
Chateau Calon St. Georges St-Emilion Francia Bordeaux       2005 85
Chateau Figeac Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé Francia Bordeaux 30 35 35 2007 92

 

A kóstolási tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarország néhány borvidékén (Eger, Szekszárd, Villány, Pannonhalma) a merlot és cabernet franc között egy erős szimbiózis tud kialakulni, hasonlóan a Bordeaux jobb partján (Saint-Emilion, Pomerol, Fronsac) tapasztalt hatásokhoz:

 

  1. a cabernet franc kiélezi a merlot bársonyosságát;
  2. a cabernet franc zöld ízvilága tompul, sőt herbálissá válik a merlot textúrájában;
  3. a cabernet franc jelenlétével a frissességet mutató meggyes/cseresznyés jegyek hangsúlyosabbá válnak;
  4. a merlot tanninjai komollyá teszik a bort és elősegítik a fahordós érlelés lehetőségét;
  5. mindkét komponens komplexebbé válik a frigy által.

 

Konklúzió

 

Annak ellenére, hogy a cabernet franc egy számottevő rajongótábort tudhat magának, nem gondolom, hogy kiugrás lehet sem Magyarország, sem pedig Villány számára. A fajta igazi értékét (és nem profitját!) a merlot-tal való házasításban látom, amiben véleményem szerint Magyarország kivételes adottságokkal bír. Ez természetesen nem zárja ki a cabernet sauvignon bizonyos mértékű részvételét sem a házasításokban. A magyar merlot-ra és cabernet franc-ra alapozott házasítások gyümölcsösebbek, fűszeresebbek és korábban fogyaszthatók, mint francia társaik. Kifejezetten Bordeaux jobb parti stílussal (merlot és cabernet franc alapú házasítás) még egy újvilági szereplő sem jelentkezett, ami kiváló pozicionálási alkalom lehetne a magyar borászati szektor számára.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!