Gyömbérsör helyett itt a gyömbérbor
Koktélalapanyagként vagy akár magában.
2025-07-31 | Dargó Sándor
Nemrégiben a feleségem Angliában járt, ahonnan az egész családnak hozott kisebb-nagyobb ajándékokat. A kedvenc ecetes-sós burgonyaszirmomon kívül előkerült egy zsírpapírba csomagolt palack is. Csak fél szemmel láttam a konyhából, ezért nem ismertem fel pontosan a palack formáját, és meg voltam győződve róla, hogy egy üveg skót whiskyt kaptam. Amikor kicsomagoltam a palackot, láttam, hogy egy üveg bort rejt. De ez nem egy szimpla bor, hanem egy üveg gyömbérbor volt. Valami, amiről korábban még nem hallottam.
A gyömbérbor eredete
A portói vagy jerezi borokhoz hasonlóan a gyömbérbor is egy erősített bor. A termeléséről szóló első feljegyzések az 1740-es évekből származnak, Londonból. Az első gyömbérbort a Finsbury Distilling Company készítette, de az 1751-es, úgynevezett „gyömbértörvény” miatt csak viszonteladók közvetítésével lehetett forgalmazni.
Az első hivatalos forgalmazó Joseph Stone vállalata volt, a Stone’s Original. Róla nevezték el a bort Stone’s Original Green Ginger Wine-nak, azaz Stone’s Eredeti Zöld Gyömbérbor-nak. Ez a bor minőségi szőlő és tiszta gyömbér felhasználásával készült – a recept mind a mai napig használatban van.
A gyömbérbor a 19. században érte el népszerűsége csúcsát, részben annak köszönhetően, hogy úgy tartották, védelmet nyújt a kolera ellen. Emellett emésztést segítő hatásokat is tulajdonítottak neki, sőt, afrodiziákumnak is számított.
Édes is, csípős is
Összetevői között a magától értetődő szőlő és gyömbér mellett megjelenik a cukor, valamint gyakran különböző citrusfélék és fűszerek is. Az erősítésre leggyakrabban brandyt használnak. A gyömbérbor alkoholtartalma jellemzően 13 és 18% között mozog.

kép forrása: English Heritage Shop
Ízvilágát leginkább a cukor és a gyömbér határozza meg: édes, mégis enyhén csípős. Melegsége különösen jól esik a hűvösebb napokon. Mivel a receptek eltérőek, a további ízjegyek nagyban függnek az adott bortól. Az English Heritage Ginger Wine, amit kóstoltam, állagra kifejezetten sűrű, szirupos volt. Az ízében a gyömbér dominál, de a háttérben érezhető egy enyhén karamellás, mazsolás édesség is, amit némi fűszeres, meleg tónus egészít ki. Illatában is elsősorban a gyömbér uralkodik, mellette finom citrusos jegyek és mézes, enyhén gyógynövényes karakter is felfedezhető. Az összhatás egy nosztalgikus, kissé ünnepi hangulatot idéz – mintha egy hideg estén forralt bor helyett valami különlegesebbet kortyolnánk.
Hogyan fogyasszuk a gyömbérbort?
Sokan 18–22 °C-os szobahőmérsékleten javasolják a bor kínálását, hogy minél teljesebben élvezhessék az aromákat. Gyakran desszertek mellé tálalják, vagy akár önmagában, hogy kissé átmelengessen. Amennyiben az év melegebb szakában kínálják, frissítő italként, jól behűtve 8-10 fokon is örömünket lelhetjük benne.
A gyömbérbort azonban nemcsak tisztán szokás fogyasztani, hanem koktélok alapanyagaként is. A legismertebb ezek közül a Whisky Mac, amely 1:1 arányban keveri a gyömbérbort és a skót whiskyt, megbolondítva egy kis citromhéjjal. Érdekes lehet még a Ginger Spice koktél, amelyben a gyömbérbor mellé valamilyen rövidital — jellemzően vodka, esetleg fűszeresebb rum vagy akár még több gyömbér — kerül. Ehhez gyakran adnak krémlikőrt is, amely lágyítja a fűszeres jegyeket. Végezetül egy kevés lime-lé is kerülhet bele, hogy ellensúlyozza a gyömbérbor édességét.
A nyitókép forrása: stonesoriginal.com
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!







